Gyepbetegség,

a gyepek gyógyítása

Hajdan üde zöld gyeped mostanra sárga, barna, esetleg rózsaszín foltok lepik el?

Ránézésre erőtlen vékony és ritka a régebben pompázó pázsitod?

Bizonyos helyeken dúsan növekszik, máshol pedig satnya?

A szokásosnál több elhalt fűszál található az élők között?

Vatta pamacsokat, nyálkás képződményeket vagy pókháló szerű furcsaságokat látsz a gyepen?

Temérdek kalapos gomba bújik elő a fűszálak közül, eső után?

Kórosan megnyúlnak a füvek és a földre fekszenek? 

Ha felismered valamelyik jelenséget saját kertedben, élj a gyanúval, hogy a pázsitod gyepbetegség áldozata. Érdemes a gyepfelület gyógyítását mihamarabb elkezdeni, mielőtt az állapot romlik, vagy esetlegesen a pázsit teljes pusztulásával járna.

A legfontosabb lépés a helyes diagnózis megállapítása, ennek hiányában nincs, és nem is lehet sikeres gyógykezelés. A probléma okát félreismerve könnyen felesleges erőfeszítéseket tehetsz, ami sok idődbe, pénzedbe és eredménytelenségbe torkolhat. A fűbetegségeket félre ismerni, vagy nem felismerni pedig könnyű. Javasoljuk, hogy vedd igénybe gyepanalízis szolgáltatásunkat.

Gyepbetegség - Pázsit Doktor

Ezek a furcsa rajzolatok súlyos gombabetegségek kialakulására utalnak.

Most akkor unalmas dolgokat kell elolvasnom, megtanulnom?

Ezen a helyen nem szeretnénk fűbetegségeket bemutatni. Nem célunk, hogy hiú reményeket tápláljunk, néhány mondat elolvasása után sem leszel képes a gyepbetegségek gyógyítására, de az sem törekvésünk, hogy elborzasszunk, és ennek okán olyan tüneteket fedezz fel a gyepen, amely kóros állapotra utal.

Jó szándékunk viszont arra vezérel, hogy hívjuk fel a figyelmedet azokra az életszerű körülményekre, amelyek hozzásegítenek a gyepbetegségek elkerüléséhez. A házi kedvencedet sem könyvből gyógyítod, hanem állatorvoshoz viszed, ha beteg.

Melyek azok a hibák, amelyeket az emberek gyepbetegség gyanúja esetén leggyakrabban elkövetnek?

Elkövethető melléfogás Miért nem szabad ezt tenni?
A tavaszi gyepbetegség tünet észlelése esetén gyeplazítással, gyepszellőztetéssel próbálják „segíteni” a gyógyulást. A fűbetegség kórokozói elsődlegesen a szártöveket támadják, a sérült szártövek, a beavatkozás során nem úgy reagálnak, mint az egészséges, a levéllemezek leszakadnak, ennek okán a növényzet részlegesen egyébként is elpusztul.
A sárga foltok észlelése esetén erős Nitrogén fejsúlyos műtrágyázással próbálkoznak, hátha a növényzet magától meggyógyul. A Nitrogén átmenetileg a fűbetegség által nem érintett növényi részeket, táplálja, hajtatja, zöldíti, azonban a szártöveket vékonyítja, az első lombvesztés után ( vágás), a helyzet látszatra és élettanilag is romlik, a betegség terjedése általában nem áll meg.
A gyep szalmásodás esetén,az öntözés elégtelenségét feltételezve, az öntöző víz kijuttatásának mennyiségét növelik. Ha a sárgulást nem az öntözés elégtelensége okozza, nagy a valószínűsége a gombás fertőzésnek a füvön. A gombabetegségek elterjedését pedig a víz segíti, tehát az öntözővíz mennyiségét nem növelni, hanem csökkenteni szükséges.
A foltos fű nem tetszetős látványát alacsony vágással próbálják eltüntetni. A beteg gyep kondícióját a túlzott lombvesztés (nyírás)jelentősen rontja. A gyepbetegséget elszenvedő pázsitot minden szempontból kíméletesen kell vágni. Nem veszítheti el nyíráskor csak zöld állományának egyharmadát.
A fűnyíró gépet nyírás után nem fertőtlenítik. A fűnyíró gépet nyírás után fertőtleníteni szükséges, mert a korokozók, visszafertőznek, vagy ha a gépet másik gyepfelületen is alkalmazzák a fertőzést áthurcolják.

Javasoljuk, hogy vedd igénybe gyepanalízis szolgáltatásunkat!

A kárt okozó tényezők és körülmények ismeretében elkezdődhet a gyepgyógyítás, mely minden esetben kúraszerűen ismétlődő kezelések elvégzésével hozhatja a kívánt eredményt.

Bárki is végzi a gyep betegségeinek gyógyítását, legyél tisztában vele, hogy nem várhatsz egyetlen beavatkozástól varázsütés szerű javulást és hosszútávú eredményt sem.

Ne felejtsd el, hogy a gyepbetegség gyógyítás alkalmával a szükséges növényvédelmi eszközök mellett a gyep javulásához szükséges speciális tápanyag ellátásra van szükség, hogy a regeneráció a lehető leghamarabb megvalósuljon és a késöbbiekben ellenállóvá váljon a kórokozók támadásával szemben. (A speciális jelen esetben a „tavasz-nyár-ősz” feliratú dobozos műtrágyáktól eltérőt jelent, jellemzően nem kemikáliákat használunk.)

Amennyiben a feladat összetettsége és a technológia ismerete kihívást jelent számodra, 

hívd segítségül a területi Pázsit Doktor®-t!

Bergendi Győző

Dél Buda Pázsit Doktora

 

Bár nagyra értékeljük, minden hobbikertész kolléga tapasztalati úton megszerzett hozzáértését, nem röstelljük, hogy képzettségünket iskolapadban szereztük és szaktudásunk szintjének emeléséről minden évben többször gondoskodunk.

Mi okozhatja a gyep nemkívánatos elváltozását, a gyepbetegség tüneteit?

Jellemzően két csoportba sorolható a gyepbetegségek a gomba-, illetve a vírus-betegségek okozhatnak kárt kertedben.
A helyzetet bonyolítja, hogy számos tünet (szimptóma) utalhat többféle pázsit betegségre, több betegség is felléphet egyszerre és mutathat vegyes tüneteket, és az is megeshet, hogy a tünetet nem is kórokozó, hanem kártevő (állati eredetű) idézi elő, sőt nem is betegséggel van dolgunk, hanem valamely körülmény (talaj, víz, árnyék) űz rossz ízű tréfát. Talán majdnem minden formál logikai lehetőséget kimerítettünk.


Nos, hát így már érthető, hogy nem vállalkozunk fényképek alapján diagnózisra, csak helyszíni vizsgálatot követően. A betegség tüneteknek gyakran nem csak „képük” hanem tapintásuk, szaguk van. A pontos diagnózishoz meg kell vizsgálni a gyökérzetet, mintázni a talajt, Ph értéket, víztartalmat illik mérni. Nagyítóval, mikroszkóppal szemügyre kell venni a szaporító képleteket. Szakmai alázatunk és elkötelezettségünk nem engedi, hogy „bemondásra” diagnózist és kezelést javasoljunk, vannak olyanok, akik ezt lelkiismeret furdalás nélkül megteszik, akár egy „felhasználónév” névtelensége mögé bújva, ha ezt keresed, fordulj hozzájuk! A vizsgálatok jó része, nem költséget emésztő, csak jelenlétet, tapasztalatot, tudást és a szakmai előírások betartását igényli. A költségeket előre jelezzük, tudjuk mindenkinek más a drága és az olcsó.

Ezt a kis pókháló szerű fátylat nem pók szőtte, hanem a gomba. Különösen fűnyírás után tűnhet fel ilyen kép, nem jelent jót, a szártövek között már fertőzés tekereg.

Gyepbetegség - Pázsit Doktor
Ezen a helyen nem szeretnénk fűbetegségeket bemutatni. Nem célunk, hogy hiú reményeket tápláljunk, néhány mondat elolvasása után sem leszel képes a gyepbetegségek gyógyítására, de az sem törekvésünk, hogy elborzasszunk, és ennek okán olyan tüneteket fedezz fel a gyepen, amely kóros állapotra utal.

Jó szándékunk viszont arra vezérel, hogy hívjuk fel a figyelmedet azokra az életszerű körülményekre, amelyek hozzásegítenek a gyepbetegségek elkerüléséhez. A pázsit betegségei döntő részben hiánybetegségekre vezethetők vissza, ezért nem jelentéktelen a kiegyensúlyozott és harmonikus az évszakhoz igazodó tápanyagellátás.

A másik leggyakoribb gyepleromlási ok halmaz a helytelen gyepápolás, a fűnyírás helytelenségei, a nyesedék felhalmozódása, az öntözés anomáliái és persze az elhanyagolás is ide tartozik.

Ha úgy ítéled meg, hogy egyedül nem boldogulsz, hívd a helyi Pázsit Doktor®-t, a fertőzések terjedését megállítja és segít helyreállítani a kívánt állapotot.

 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0