A talaj lyuggatás egy speciális gyepfelújítási módszer, melyet meglévő populáció esetében érdemes alkalmazni, amennyiben a füved talajának vízáteresztő képessége és összetétele nem megfelelő, ezért változtatásra szorul.

A technológia megoldás lehet, intenzív taposásból, helytelen öntözésből adódó túltömörödött talajok esetében, de ide soroljuk a megfelelő talajelkészítés elspórolásából fakadó elkerülhetetlen talaj javítási munkálatokat is.

Mire képes a talaj lyuggatás és mikor érdemes használni?

 

Magánkerti használat során a technológia a talaj felső 10 cm-ének lazítására alkalmas. Amennyiben a probléma mélyebb talaj rétegek javítását teszik szükségessé sajnos elkerülhetetlen lesz a föld bedolgozással járó újrakezdés.

A talaj lyuggatást magánkerti használat mellett, akkut probléma esetén évente egyszer ősszel 3-4 alkalommal egymást követő években érdemes elvégezni. Amennyiben a célunk a megfelelő rétegrenddel bíró talajunk vízáteresztő képességének megőrzése a körülmények függvényében 2-5 évente ismételni célszerű.

A munka költségeit érdemes összevetni az esetleges újrakezdéssel járó költségekkel, hogy megbizonyosodjunk, melyik megoldás lesz a gazdaságosabb alternatíva.

A talajba fúródó tüskék nem kímélik az öntöző csöveket a műveleti mélységben, ezért azok elhelyezkedésének ismerete komoly költség csökkentő tényező. A vakond háló léte nem akadály, de a beállítások szempontjából létezéséről a kezelőnek tudnia kell.

A munka elvégzésének technikai részletei, mint a tüskék fajtájának választása, a mélység beállítása, a lyukak sűrűségének kalibrálása szakértelmet kívánó feladat, melyeket helyesen csak az adott talaj és körülményeinek ismeretében lehet meghatározni, ezért érdemes tapasztalt szakemberre bízni.

Összegezve, ha a gyökérfejlődési problémákat a felső réteg lazítása megoldhatja, akkor kisebb felfordulással, alacsonyabb költséggel orvosolni lehet a problémát. Amennyiben a hatékonyságot szeretnéd növelni, olvasd el homokszórásról szóló bejegyzésünket.

Kell egy jó gyepszakértő? Hívd a területileg illetékes Pázsit Doktort!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0