Beteg a tujád, segít a Tuja Doktor ®

Mitől ritkul, hullik, szárad a tujám?

A tuják gyakori közkedvelt sövénynövények, megnyugtató zöld színükkel természetesnek tűnő elszeparálódást biztosítanak egymástól a telektulajdonos szomszédoknak.

Téves elképzelés, hogy igénytelenek, és minden talajt szeretnek, bírják a szárazságot, (bár van köztük kifejezetten szárazságtűrő fajta is), illetve az agyonöntözést.
A tuják meghálálják a megfelelő tápanyag utánpótlást, jó szerkezetű talajt, öntözést. Sekély gyökérzetük miatt különösen érzékenyek a szárazságra, túlöntözésre, tápanyag hiányra.
A kedvezőtlen viszonyokat egy darabig tolerálják, lassan, fokozatosan alakulnak ki a csúf száradást, kopaszodást, ritkulást okozó tünetek majd hirtelen látványosan száradnak, pusztulnak. A legyengült növények fogékonyabbak különböző betegségekre.

A tujákat több kórokozó és kártevő is veszélyezteti, felismerésük nem minden esetben könnyű, mert, kártételeik felületes szemmel vizsgálva hasonló külső jegyeket mutatnak a betegségekkel, vagy természetes leromlási jelenségekkel. Nagy figyelmet igényel ezért a kártevők, kórokozók és az élettani tényezők elkülönítése, ennek függvényében a bajok orvoslása. Az élettani tényezők által okozott leromlások egy része felismerés után viszonylag könnyen korrigálható, de néhány élettani okra visszavezethető betegség azonban szakszerű és folyamatos kezelést igényel.

A szép és tetszetős növényállomány titka a rendszeres állapotellenőrzés és gondozás.


A Tuja Doktor® ajánlata az évi rendszeres gondozási program.

A program egy mechanikai és négy növényvédelmi kezelésből áll, a mechanikai kezelés után kora tavasztól négy-öt hetenként három kondicionáló- betegségmegelőző kezelést javaslunk, mely minden alkalommal tartalmaz erősítő és vitalizáló anyagokat, biostimulátorokat, aktuális rovarölő és gombaölő szereket.
Ősszel egy záró kezeléssel szabadítjuk meg a télre elhúzódó kórokozóktól kártevőktől a növényeket.
Opciós kezelésként tápanyag utánpótlást, talajjavítást vállalunk.

Tuja Doktor

Minden levélhullás betegség? Melyek az élettani betegségek? Mit tesz a Tuja Doktor®?

Idős levelek hullása
Természetes élettani folyamat, az örökzöldek folyamatosan hullatják idős leveleiket, ami ősszel fokozottabb, sőt kedvező őszi időjárás esetén az intenzív lombhullás a tavaszi hónapokra is áthúzódhat. Az idős levelek hullása általában észrevétlenül, a lombozat belsejében zajlik. A pikkelylevelű tuják, hamisciprusok és ciprusok teljes ágrészei halhatnak el, ezért ezeknél az örökzöldeknél látványosabb, és sokszor ijesztő is a természetes lombhullás. A folyamatos levélhullást bizonyos környezeti és élettani stressz hatások felgyorsíthatják.
Megoldás:
Tuja Doktor® tavasszal kitakarítja, megtisztítja az elhalt levelektől a növényeket, melyek kórokozók melegágyai is lehetnek, ezzel szellősebbé, esztétikailag szebbé is teszi az állományt.
Kiszáradás

Természetesen okozhatja a helytelen gondozás, vagy annak hiánya, például tartós vízhiányképében. Tipikus hiba, hogy az elültetett növényt gyakran, de kis vízadagokkal öntözzük, a felszínre kényszerítve ezzel az amúgy is sekély a gyökereket, majd valamilyen ok miatt az öntözést meg is szüntetjük. Betonszegélyek, talaj tömörödés szintén segítik a száradás tüneteinek megjelenését.

A kiszáradás jelei a kezdetben sárguló, majd halvány barnára színeződő levelek.

Télen is kezdődhet kiszáradás, mivel az örökzöldek télen is párologtatnak, ezért ha hideg időben hosszú ideig erős napsütés éri a növényt, a lomb a túlzott párologtatás hatására vizet veszít, amit a hideg, gyakran fagyott talajban, nyugalomban lévő gyökérzet nem tud pótolni.

Derűs, napsütéses télen, fagymentes időben is öntözzünk!

Megoldás:

Tuja Doktor® biostimulátor anyagokkal a menthető állományt a károsodás mértékétől függően több kezeléssel, növény- és talajpermetezéssel, átsegíti a stresszhelyzeten, gyökérképzésre serkenti a növényeket, valamint javaslatot tesz az öntözés mértékére, mennyiségére.

Belső levelek sárgulása, barnulása, hullása

Rendellenes gyökérfunkciót is jelezhetnek, melynek oka lehet például a nem megfelelő pH-érték, vagy a pangó víz. A sok víz hatására talajban káros folyamatok indulnak el, a hasznos mikroorganizmusok pusztulnak, helyüket káros baktériumok, gombák foglalják el. Ennek eredménye a gyökérpusztulás, gyökérgombásodás. Ezek a gombák nem csak a tujákat, hanem egyéb dísznövényeket is károsítanak, polifág (mindenevő) kórokozók. Vagyis növények cseréje, új kert kialakítás nem megoldás, az elrontott talajt vagy cserélni, vagy kórokozótól mentesíteni kell!

A túlzott víznyomás hatására a gyökerek fulladoznak, meglévő tápanyagot sem tudják a beteg gyökerek felvenni.

Megoldás:

Tuja Doktor® a talajba juttatott biológiai anyagokkal visszafordíthatja a romboló folyamatot, visszatelepednek a hasznos mikroorganizmusok, szaporodni tudnak, „egészségessé” válik a növények ágya, a levegős talaj nem kedvez a gyökérkárosító gombák szaporodásának. A kezelések hatékonysága az öntözés további mértékétől jelentősen függ.

Fényhiány okozta felkopaszodás
Sűrű, vagy erősen árnyékos helyre ültetett állomány esetén tapasztalható.
Megoldás:
Tuja Doktor® a sűrű állomány ritkítására javaslatot tesz, illetve felkérés esetén a ritkítást elvégzi. 
Kutyák 
A tuják nagyon érzékenyek a kutyavizeletre. Alsó ágaik megsárgulnak, leperzselődnek.
Megoldás:
Tuja Doktor® a kutyák vizeletében lévő káros anyagok csökkentésére itatóvízbe helyezendő anyaggal áll az önök rendelkezésére. E kövek használatával a vízben oldott, egyébként a kutyára is káros nitritek megkötődnek, a vizelet perzselő hatása jelentősen csökken.
Tápanyaghiány
A növény satnyul, sárgul, elpusztul. Okozhatja bizonyos tápelemek, teljes vagy részleges hiánya, illetve azok fölvehetetlensége. Gyakori a túlöntözött területeken, pangó vízben, illetve ott, ahol nincs rendszeres tápanyag-utánpótlás.
Megoldás:
Tuja Doktor® a növények élettani igényéhez szabottan végzik tavasszal és ősszel a tápanyag-utánpótlást, segítve az intenzív növekedést, megfelelő telelést, jó gyökérképzést.
Betegségek, károsítók
A fentebb említett környezeti és gondozási ártalmak eredményeként létrejött talajkárosítókon kívül néhány gomba felelős, pl. Phomopsis juniperovora, Tuja hajtáselhalása Kabatina thujae, Didimaszcellás betegség Didymascella thujina, levéltetvek, pajzstetvek, pl.Carulaspis juniperi,teknős pajzstetvek, molyok, atkák károsíthatják növényeinket.
Ezek a kórokozók és károsítók a számukra ideális időjárási körülmények között felszaporodhatnak és részleges, elhanyagoltan pedig teljes pusztulást okozhatnak.
Tüneteik gyakran hasonlítanak az élettani betegségek szimptómáihoz. A védekezés ellenük elsősorban vegyszeres, fungicides, inszekticides. A jól karbantartott, megfelelő talajú, megfelelően táplált állomány kevésbé fogékony a betegségekre.
Megoldás:
Tuja Doktor® a rossz talaj, helytelen gondozás káros hatásainak felszámolásán kívül, növényvédelmi kezelésekkel megvédi a kórokozóktól károsítóktól a növényeket.
Tuja Doktor

 

Ha segítségre van szükséged hívd Tuja Doktort®

www.Tuja Doktor.hu

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0