Előző cikkünkben melyben a talajok víz kapacitásának fogalmát jártuk körbe és a talaj mikro szerkezetének befolyásolását taglaltuk, eljutottunk addig az állapotig, melyet úgy jelöltünk meg, hogy a talaj eléri a maximális víz kapacitásának csúcsát (a vízfelvevő képességének maximális határát) ilyenkor ezt a gondolat kört avval zártuk le, hogy a felesleges vizet el kell vezetni. 

Ott ahol Kertépítő vállalkozót, Kerttervezőt vettek igénybe, a gondos kollégák ezt a tényezőt figyelembe is vették és a szükséges drénezést megtervezik és meg is építik.

A Drénezés,vagy talajcsövezés más néven, alapcsövezés fogalmán a talaj nedvesség vagy a megnövekedett talajvíz terepszint alatti szabályozását, elvezetését értjük. 

Az elvezetendő vizet jellemzően a talajban, földfelszín alatt kialakított csőhálózatban  gyűjtik le, és a megfelelő helyre csatornába, dréngödörhöz szállítják illetve szikkasztják. 

A tervezés nagy hozzáértést és tapasztalatot igényelhet, a hálózat csősűrűségét a talaj minőségétől és az elvezetése váró víz mennyiségtől függően határozzák meg. Az alapcsövek fektetése nagy pontosságot kíván meg, jelenleg cső adagoló berendezések flexibilis perforált műanyag csövet helyeznek a dréngödörbe, az eljárás maga költséges, de sok esetben kikerülhetetlen. A jó drénrendszert jellemzi, hogy működőképessége akár több 10 éven keresztül is kifogástalan.(természetesen a rendszereket karbantartani szükséges).

Ne próbálja ki megspórolni, egy keserű tapasztalattal lesz gazdagabb!

A vízelvezetés létfontosságú olyan területen, ahol a víz vándorlás jelentős károkat okozna az épített környezetben (ház, kerítés, medence, támfal ).Jelentősebb beruházások esetén a szükség van felszíni és alatti hidrológiai felmérésre hidrometrikus adatokra, a talaj fizikai és kémiai tulajdonságainak pontos feltérképezésére. Gyepek szempontjából legideálisabb az  1-2 %-os lejtés ( ekkor ugyanis remélhetjük a vizek komolyabb erózió nélküli önmozgását és természetes elfolyását ) amennyiben az épített környezetben utat, lépcsőt, tereptárgyat kell védeni, úgy a víz felszíni és felszín alatti mozgását szükséges biztosítani.

A drénrendszereket  tervezni, a dréncsövet, GEO textíliával bevonni, dréngödröt a apró szemű kaviccsal bélelni a drénárkokat GEO textíliával biztosítani szükséges, és kisebb munkálatok esetén is elvárt, kiváló munka feltétele a megfelelő tömörítés.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0