Az ingatlan legfontosabb eleme nyilvánvalóan a lakóhely. Az otthon megtervezése nagy gondosságot igényel és általában a kivitelezés fel is emészti az ingatlan teremtésre szánt pénz nagy részét. Sajnos a hazai tapasztalatok alapján megállapíthatjuk, hogy a kertre szánt összegek aránya még mindig messze elmarad  a tőlünk nyugatra megszokott átlagostól. Természetesen az elvárt élményigény nem kisebb és ez több feszültséget képes szülni a későbbiekben. 

Abban az esetben ha profi kert tervezőre bízzuk a munkát, az nyilvánvalóan számba veszi azokat az adottságokat, amelyek alapvetően fogják meghatározni a kert megkívánt jellegét. Ha szeretnéd magad végezni ezt a munkát, akkor a gyepfelület adottságait messzemenően figyelembe kell venned, mert egyébként, több keserű tapasztalattal leszel „gazdagabb”.

Ha nem alkalmazunk kerttervezőt akkor mire illik figyelni?

A kész hajlékból kitekintve általában a kert legnagyobb tereptárgyait, fákat bokrokat képzelünk el azok tervezett helyére. A gyepet jellemző módon a magyar ember „maradvány elv” alapján tervezi. Csak a legakkurátusabbak és előrelátók gondolnak arra, hogy a kert különböző részleteinek eltérő növény élettani adottságai lesznek. Ezért a különféle növényeknek ennek okán, eltérő válaszreakcióik lehetnek, magyarul jól érzik magukat és díszlenek, avagy satnyulnak és akár el is pusztulnak. 

Érdemes néhány szempontot már az elején figyelembe venni. 

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha először is kertünk talaját megmintázzuk, és a tapasztalatokból, leszűrjük milyen talajviszonyokkal nézzünk szembe. Legegyszerűbben akkor szerezhetünk információt  a talajról, amikor a ház alapját ássák, ez esetben legjobb ha a feltáródó talajszelvényt  lefotózzuk. Amennyiben ezt elmulasztottuk, akkor egy 50-60 centiméteres gödröt ásva juthatunk információhoz. Ha szerencsénk van az altalajt humuszos felső talajréteg fedi, amely legalább 25 cm vagy ennél több. A rutinosak talaj Ph értéket is mérnek, amely adat a növények ültethetőségét, és életképességét a jövőben nagy mértékben meghatározza. A felső réteg lehet morzsalékos, jól átjárható, homokos, de lehet agyagos, tömörödött is. Ez esetben a talajjavítására kell gondolnunk, felkészülnünk mielőtt döntünk a növény populáció telepítéséről (erről a témáról külön cikket írtunk). Ha megállapítjuk, hogy a feltalaj homokos, avval számolhatunk, hogy a víz illetve a tápanyagok a későbbiekben majd gyorsan a mélybe távoznak. (a témáról szintén külön blogban foglalkozunk). Hogyha a feltalaj  jellemzően agyagos, sajnos várhatóan víz szikkasztási problémákkal fogsz találkozni a későbbiekben, így ennek optimalizálásáról, majd a későbbiekben fogunk beszélni. Lehet, hogy még drénezésre ( alagcsövezés) is szükség lehet a talajvíz elvezetésére. Amennyiben különleges dolgokat tapasztalsz, akkor nem árt szakértőt igénybe venni talajvizsgálatot vagy gyep analízist végeztetni. Ha úgy gondolod, segítségre van szükséged, hívd az illetékes Pázsit doktort vagy szakértőinket!

Könnyen megesik az emberrel, de Te ne szúrd el!

A másik terület amelyet érdemes megismerni az a kertünk mikroklímatikus állapota. Ennek befolyásolásában szerepet játszhat a fekvés, a domborzat, az árnyékoltság, vagy annak hiánya, a szomszéd telken álló magas fák, az uralkodó szél járás stb., mindezek meglétére érdemes a kert kialakításakor, illetve a gyepfelület tervezésekor már figyelni. Ha a kert egyik részén napsütés az uralkodó, a másik részén az árnyékoltság, indokolt az öntözőrendszert úgy kialakítani, hogy a két terület eltérően irányítható legyen. Az árnyékos helyekre azt tűrő (kedvelő) növényzetet tervezünk, a napsütéses helyekre pedig napkedvelőket, nyilván érvényes ez a gyep fajták választására is.

Miben befolyásolnak a terepviszonyok?

A terepviszonyok meghatározhatják telepítendő növényzet fajtáját pl. 35 °-os lejtőnél meredekebb helyre, gyepet már nem tanácsos tervezzünk, ott talajtakaróból alakítsunk ki tetszetős rézsűt! Akkor, ha kertünk hegyoldalban fekszik számoljunk a lezúduló víz elvezetésével, vagy annak hiányában  a víz kártételével. Ha segítségre van szükséged hívj szakembert!

 

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0