Talaj pH érték kiegyensúlyozás

Legtöbben talán csak bőrünk pH értékéről hallottak, pedig kertünk talajának is igen meghatározó tényezője. A körülölelő közeg pH értéke (kémhatása) nagymértékben befolyásolja az élőlények, és különösen a helyváltoztatásra képtelen növények életkörülményeit, amely végeredménye számunkra csupán látványukban észlelhető. 

„Évek óta műtrágyázzuk a gyepet, ennek ellenére egyre kevésbé tetszetős”
Bizony sokszor fogadják a pázsitdoktorokat evvel a mondattal. Sajnos csak néhány hobbikertész vásárol és használ pH értékmérő készüléket saját kertjében, pedig néhány mérés segítene feltárni az igazságot. Ha nem ideális a talaj pH értéke, akkor a növény senyved, a tápanyagok hatástalanok a növényvédelem sikertelen. A talaj pH értékének kiegyensúlyozás segít.

Mit befolyásol és miért fontos, hogy ezzel foglalkozzunk? 


A talaj kémhatásnak azért van a kertészeti területen jelentősége, mert a növények fajta specifikusan reagálnak, vagyis bizonyos kémhatású talajokban jól fejlődnek másokban viszont sínylődnek. A talajok pH-értékét 4 és 9 között skálázzák. A 4 hez közeli értékek tartományát erősen savanyúnak nevezik, majd a felfelé haladva, a 4,5-5,5 pH savanyú, az 5,5-6,8 pH gyengén savanyú, a 6,8-7,2 közömbös, a 7,2-8,5 pH gyengén lúgos, a 8,6-9,0 pH lúgos és a 9,0 pH-nál nagyobb érték erősen lúgos megjelölést nyertek. A gyepalkotók általában az enyhén savas tartományban érzik jól magukat! A hobbikertészek számára a gyengén savanyú és semleges kémhatású talajok a legkönnyebben kezelhetőek. Az erősen meszes, lúgos talaj csökkenti egyes tápelemek felvehetőségét, a vas, foszfát, mikroelemek többsége oldhatatlan só formájában kicsapódnak. Gyepszempontból az erősen savanyú tartomány felé tolódás is problémákat vet fel. A teljesség igénye nélkül; a savanyú talajok szerkezete és mikrobiológiai teljesítő képessége is romlik.

Mi okozhatja mindezt?


A rendszeres, éveken átívelő, nagymértékű és főleg egyoldalú műtrágyahasználat, a talajban lévő szerves anyagok csökkenése, melyet a folyamatos nyírás is indukál, és az öntözés gyorsítja a kerti termőtalajok fokozatos elsavanyodását. 

Mi történhet még? 


A PH érték a fajtajellegtől való távolodása rontja a tápanyag hasznosulását, ami leromláshoz, gyomosodáshoz, elvaduláshoz, mohosodáshoz vezethet. A talaj tápanyag szolgáltató képességét alapvetően a talaj kémhatása határozza meg. Ez szab kereteket a tápelemek feltáródásának, illetve lekötődésének. Ha egyes tápelemek felvehetetlenné vállnak a növények számára, akkor hiánybetegségek lépnek fel. Ez viszont ne keserítsen el teljesen, hisz a föld pH értéke változtatható.

A Pázsit DoktorR éves gyepgondozási program minden évben újabb és újabb alkotókkal bővül, melyek a biotechnológia gyors fejlődése kapcsán néhány évvel ezelőtt még az alkalmazott kutatások céljai között szerepeltek. A Te kertedben lévő pázsit nem csak tápanyagokat kap időben és teljes körűen, amire szüksége lehet az egészséges fejlődéshez, hanem olyan biológiailag aktív környezetbarát élőflórákat, talajszerkezet átalakító jótékony baktériumokat, esetleg algákat melyek rendszeres használata mellett a pH érték is megváltozni képes. Amennyiben, a kertben lévő föld nem elég savanyú ősszel tőzeg felülszórása és bedolgozásával tudunk segíteni. Ha mészhiány okozta tünetek lépnek fel, kérd a Pázsit Doktor segítségét, aki folyékony állagú biológiai meszet juttat a gyepterületre, így javítva annak állapotát. Amennyiben a föld pH értéke kiegyensúlyozottá vált, nagy esélye van, hogy újra valóban szemet gyönyörködtető pázsit zöldelljen kertedben. Ajánlott minden évben egy ellenőrző mérést folytatni, hogy kisebb kilengések esetén a gyep látványos romlása nélkül orvosolni lehessen a problémát.

Laboratóriumi Talajvizsgálat:

Mire jó a talajvizsgálat és mikor szükséges alkalmazni?

Hogyan kell helyesen vizsgálati mintát gyűjteni?

Mit kezdjek a vizsgálati eredménnyel?

Ezekre a kérdésekre választ kapsz, ha ide kattintasz..

dr . Lammel Kálmánné

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0