Sokan a kertjük talaját változtathatatlan adottságként kezelik, ami sajnos tájékozatlanságból, vagy költség minimalizálási okoltságból szokott fakadni. Pedig attól, hogy a fejünket a homokba dugjuk a sajnos nem lesz jobb a helyzet, csak elodázzuk a szakszerű megoldást, melynek sok esetben évekre elhúzódó sikertelen próbálkozás és utólag lényegesen több költséggel jár amellett, hogy alacsonyabb elérhető minőség mellett valósul majd meg. 

Mi azt valljuk, hogy valamit jól vagy sehogy sem érdemes megcsinálni, a félmegoldások sajnos csak elégedetlenséghez vezetnek. Ezért javasoljuk, hogy legyél tájékozott és csak akkor kezdj bele, ha időd, energiád és pénzed is rendelkezésre áll a szakszerű kivitelezéshez.

A megfelelő rétegrend, vagy talajösszetétel kialakításának első feladata a rendelkezésre álló talajunk vizsgálata. Magánkerti környezetben a felszíntől számított 30 cm-es mélységig érdemes tisztában lenni az adottságokkal. Viszonyításként jó tudni, hogy ez sportpályák esetében a dupla ilyen mélységben történik meg. 

Abban az esetben, ha csökkentjük a gyepek számára ideálissá alakított talaj vastagságot, azzal annak minőségét is korlátozzuk. Kifejlett füvek estén a 10 cm-nél sekélyebb gyökérrel rendelkező populációk rendkívüli veszélynek vannak kitéve az egyre szélsőségesebbé váló időjárásunk mellett. A 10-20 cm mélységű gyökér rendszer kielégítőnek tekinthető, így ez már egy reális célként kitűzhető. A 20 cm mélységet meghaladó gyökérzet a maximalista kategóriának számít.

 

 

Milyen talaj igénye van a gyepeknek?

 

A díszfüvek nem szeretnek a vízben állni, ezért a felszínt érő csapadékot a gyökérzónába kell tudni vezetni, amely laza homokos szerkezetben valósul meg a legjobban. Ez az a közeg, amiben a gyökérzet a legjobban tud fejlődni. Ennek okán érdemes a rétegrend kialakítására szánt mélység alsó felét (legyen ez akár 10-20-30 cm mélységű) 0-1 osztályozott méretű mosott kvarc homokkal feltölteni. Kerülni kell az agyag tartalmú homok használatát, mert ellentétes eredményt ér el a kívánttól (a gyerek homokozóba árult homok agyag tartalmú a formázhatóság miatt).

Ez a puffer fogja elnyelni a fölösleges vizet, ami túlöntözésből vagy akár túlzó mértékű égi áldásból származik.

A kialakítandó réteg felső fele tőzeges, komposztos tápanyagdús földkeverék és az előbb említett homok fele-fele arányú keverékéből szükségszerű, hogy álljon. Amennyiben az arány a homok felé mozdul el nem fogja tudni a talaj megfogni a tápanyagokat és a vizet, ami több öntözést és gyakrabban elvégzett tápanyag utánpótlást tesz szükségessé. Abban az esetben, ha a földkeverék többlet aránya lesz jellemző a vízelvezetés nehézkessé válik, így satnya gyökérfejlődés eredménye képen instabilabb populáció alakul ki, mely érzékenyebb lesz a korokozók és kártevők ellen, mindamellett, hogy moha, alga és gomba is megjelenhet a felszínen.

A látszat ellenére a gyepnek nem ideális a “zsíros” erdőtalaj, amit sok esetben a kert tulajdonosra erőltetnek.

Az ideális talajösszetétel agyag tartalma nem haladhatja meg 25%-ot, a vályog aránya 25-35% közötti és a homok legalább 50%-ban van jelen.

Ha betartod a fenti alapelveket, akkor óriásit tettél azért, hogy a jövendőbeli pázsitod a lenyűgöző látvány mellett minimális problémával és energiával fenntartható legyen.

 

Szükséged van egy jó szakemberre, aki segít a megvalósításban?

Keresd a területi Pázsit Doktor-t!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0