Talajjavításnak azt a komplex eljárást nevezzük, amely során a talaj hiányosságát, szerkezeti eltérését az optimálistól, fizikális állapotát, víz- és levegő általi átjárhatóságát, pH értékét helyreigazítjuk, a tápanyag hiányt  vagy kiüresedését megszüntetjük, tápanyaggal feltöltjük, a talajélet aktivitását elősegítjük, mindezekkel a talaj termékenységének tartós növelését érjük el. A felsorolt beavatkozások lehetővé teszik, hogy a gyepalkotó növények gyökerei megfelelő módon fejlődjenek, a tápanyagok hozzáférhetővé váljanak, és „mellékhatásként” megkönnyítjük a fenntartó munkálatok elvégzését is.

 A gyeptelepítésekor különleges alkalom adódik a talaj megjavítására, mert a földfelszín még növényborítás nélkül munkálható, így hatékony agrotechnikai megoldásokat alkalmazhatunk, elsősorban „bedolgozásokat”!

Hadd térjek rá egy fontos részletre, amit kedvelni fogsz, mert könnyíti a munkádat! 

Szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy a gyeptelepítés során nem szükséges feltétlen mélymegmunkálást végezni! Természetesen, ha a felszín alatt közvetlen vízzáró réteg található, hát ez a tény felülírhatja terveinket, ekkor még drénezés is szóba jöhet!                                           Gyepet telepíteni vágyók gyakran kérdezik, gyepszempontból mennyi feltalaji termőföldre van szükség?  

Nos, a szakirodalom kb. 20-25 cm-t tart kívánatosnak (de vannak fűfajták, melynek gyökerei ennél jóval mélyebbre hatolnak.) Véleményem szerint, a talajforgatás, talaj előkészítés és javítás elfogadható mélysége 15-20 cm. (csak) Ennél nagyobb mértékű forgatás nem szükséges,  és nem is kívánatos.

Tekintsük át a rendelkezésre álló talajjavításra alkalmas legfontosabb anyagokat, nézzük meg mi mire jó?

Homok

Kötött talajok „lazítására ” alkalmas, előnye az olcsósága, a könnyű kezelhetősége. Különösen agyagos talajok kiegyenlítésére ajánlom. Feltétlen felhívnám a figyelmet, a „vakoló homokot” és nem az „agyagtartalmú homokot” kell alkalmazni. Későbbi gyepfelülvetéshez is  használatos, talajtakaráshoz is kiváló.

Tőzeg

Jó víztartó képességű rostos szerkezetű anyag, homoktalajok javítására alkalmas. Jelentős a szerves anyag tartalma. A tőzeg minősége változó, anyaga és jellege szerint osztályozható. Létezik meszes és savanyú tőzeg is, erre feltétlen figyeljünk! Egyéb anyagokkal ( pl.szerves trágyák) turbózva igazán hatékony eszköz.

Szerves trágyák

Leginkább ismert a hagyományos istálló trágya. Fontos, hogy az a körülmény, hogy az istálló trágyát érlelni kell ( több hónapig). Csak annak javasolom aki, ért hozzá, és tudja mit csinál! 

A baromfi trágyát is komposztálni kell! Az értett trágya földszagú! Az ettől eltérő tulajdonságú anyag használata sajnos aggályos! 

A szerves trágyákat a pázsitgyepen csak „bedolgozva” használhatjuk fel! Tehát semmikép nem a gyepre szórva, ettől óva intenélek, ki fogja égetni illetve gyomfertőzést fog okozni, rosszabb esetben a kettőt egyszerre is produkálja!

Gombatrágya

Csak biztos forrásból származó letermett gombakomposzt használatát javasolom és azt is inkább a haszonnövények , minta gyepfelület alá. Sajnos tapasztalatok szerint a gyep alá bedolgozott anyagból a gombafonalak  idővel ” megélednek ” és gombaköröket alkotva, Tündérkör, Boszorkány  gyűrű vagy Marmaris néven ismert  jelenséget eredményeznek.  Az esetek jelentős részében a helyzet csak a teljes földcserével orvosolható.

Új típusú hibrid vagy komplex trágyák

Ebbe a csoportba azok a viszonylag magas feldolgozottsági szintű trágyafajtás sorolhatók melyek  jelentős szerves anyagkészlettel, jó humuszminőséggel és az istállótrágya komposztokhoz képest magasabb makro elem készlettel rendelkeznek. 

Alginit  alapú anyagok

A talajjavítás, talajerő növelés, talaj-regnálás szerkezetjavítás, vízháztartás szabályozás anyag, tápanyag, mikroelemutánpótlás termékenység javítás, starter növényserkentés, hozamnövelés céljával alkalmazott anginit alapú földkeverékek (alginit, perlit, zeolit, tőzeg, bazalt, gránit) használata is terjed.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0