Eleged van a moha elleni küzdelemből?

moha elleni védekezés - Pázsit Doktor
A moha a gyepgondozók komoly kihívása, aki már találkozott vele kertjében, tudja, visszajáró vendég. Az elmúlt évekre jellemző csapadékdús időjárás kifejezetten kedvező feltételeket teremtett a mohosodásra. De nem csak a csapadékot okolhatjuk a moha megjelenéséért. A moha kedveli a szélsőségeket, elsődlegesen a nedves, vizes környezetben találhatjuk, de meglepő módon a száraz helyeken is feltűnhet.
A moha terjedésének megakadályozására többféle mohairtó szert árulnak, melyek rendszeres használat mellett a mohásodás tüneteit visszaszorítják, de amíg a mohásodás okait nem szünteted meg, a moha visszatértével kell számolnod.

Mi okozza, és hogyan számoljuk fel az okokat?

Több tényező is elősegítheti a moha létrejöttét és elszaporodását, a leggyakoribb okokat és kezelésüket az alábbiakban foglaltuk össze:

 

okok megoldások
A talaj alacsony tápanyag ellátottsága Rendszeres tápanyagpótlás, visszapótlás
A gyenge vízelvezetésű, túltömörített talaj, a drénezés hiánya Drénezés, gyeplazítás, lyuggatás
A túlöntözés vagy túlzott csapadék Öntözésoptimalizálás, drénezés, gyeplazítás, lyuggatás
Az alacsony nyírási magasság A nyírás magasságának emelése
Az átszellőzés akadályozottsága Gyeplazítás, lyuggatás
Túlzott árnyék Ritkítás
Az aljnövényzet gátló anyagokat kiválasztó örökzöldek, tuják közelsége Örökzöldek metszése, vagy a gyepszegélyek áthelyezése
Túlzottan savanyú föld Meszezés

A moha a szélsőséges PH körülményekhez is kitűnően alkalmazkodik, jól tűri a pangó vizeket, a csekély tápanyag-lehetőségeket, az aljnövényzet gátlókat kiválasztó örökzöldek, tuják közelségét. Tekintettel arra, hogy a gyepalkotók viszont éppen ezeket, a körülményeket tolerálják legkevésbé, azok életterét gyorsan elfoglalják. Csak a szakszerű és sorozat jellegű, az okokat is megváltoztató beavatkozásokkal csökkenthető jelentősen, vagy számolható fel teljesen a moha jelenléte. Egy talajvizsgálat mindig segít, hogy gyorsan feltárd a mohásodás okait.
Amennyiben a talaj pH értéke az erősen savanyú tartományban van, szükség lehet a talaj meszezésére. Nagymértékű mohásodás esetén, ha komolyan gondolod a moha elűzését, ezt a műveletet, nem hagyhatod el, és az is lehet, hogy többször ismételned kell!
Ha a talaj kimerült, kisoványodott a tápanyag-utánpótlásról haladéktalanul gondoskodnod szükséges!

moha elleni védekezés - Pázsit Doktor

Ivanics Balázs

Bács megye Pázsit Doktora

Gyplazítás a moha ellen - Pázsit Doktor
A moha legbiztosabb ellenszere egy környezetbarát vegyszermentes megoldás: a gyeplazítás illetve a lyuggatás.

A lényeg, jól dolgozd meg a mohás részeket, de gyeplazító hiányában legalább vasvilla vagy ásóvilla leszurkálásával is nyithatsz nyiladékot. Kötöttebb talajon 15 cm mélységben, egymástól 15 cm távolságban, laza, homokos talajon ennél sekélyebben és ritkábban is elég leszúrni. Növelheted a hatékonyságot, ha a gyeplazítás után a kézzel eltávolítható mohát kiseprűzöd, vagy kigereblyézed. A gyeplazító alkalmazása és az ásóvilla használata nehéz és fáradságos feladat, ha úgy véled, meghaladja erődet, hívd a Pázsitdoktor munkatársait.

Akut mohásodás esetén segítség a lyuggatás?

A mohásodás kezelésénél, már szóltam néhány szót a lyuggatás „házilagos” ásóvillával történő végrehajtásáról, természetesen ennek is van szakszerűbb változata. A legerősebben összetömörödésnek kitett rész a gyep felső néhány centiméteres része. Lyuggatás során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5-10 cm mélységben. A lyuggatás és a gyeplazítás célja ugyanaz a feltalaj összetömörödését, levegőtlen körülményeket kívánja megszüntetni. A lyuggatással hatékonyan javíthatja a felső részek átlevegőzését, egyúttal a vízelnyelést, mindezek eredményeként gyökérzet növekedése és gázcseréje is optimalizálódik, csökken a gyepfilc képződése.
Kötött talaj esetén homokszórással kombinálva jobb és tartósabb eredményt kapunk. A lyuggatás során keletkezett lyukakat kvarchomokkal feltöltve tovább javíthatja a feltalaj vízelnyelő képességét.
Amennyiben a kertedben már nagyobb területeket is meghódított a moha hívd a helyi Pázsit Doktor-t, hogy mihamarabb segíthessen leküzdeni a problémát.

https://www.youtube.com/watch?v=e7-qWVCx2Vs
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0