Van-e okunk aggódni gyepünk homok talaja miatt?

Sok esetben a kert tulajdonosok elképedés mellett veszik tudomásul, hogy az új kert talaja jellemzően homokos. 

Jó hírem van! A homokos talaj nem akkora katasztrófa, mint ahogyan azt a kezdő kertészkedők gondolják, de természetesen vannak kihívások, melyeket kezelni, körülmények, melyeket figyelembe venni szükséges. A jó híreket kezdve elmondanám, hogy a professzionális gyepek legtöbbje, golfpályák, futballpályák homok ágyba kerülnek kialakításra. Miért, mert a homokágy ugyan a vizet és a tápanyagokat gyorsan nyeli, de a fenntartónak mindenféle gyors beavatkozásra is lehetőséget teremt.

A homok talaj könnyen javítható (bár hangsúlyoznám nem magától javul).Lássuk a részleteket!

Mi is a homokos talaj? 

A homokos talajok általában folyók hordalékából képződnek. A homok talajok szerkezetüket tekintve a szemcseméretűk aránya határozza meg,tulajdonságuk a különbözőség, durva és finom homokszemekből állnak. Jellemző rájuk a kis víz megtartó képesség, kicsi a tápanyag tartalmuk. De nem igaz, hogy a homok talajok tápanyagban értékelhetetlenek pl. csillám tartalmúak, melyek értékes tápanyagot káliumot, mikroelemeket, bort, vasat, cinket tartalmaznak. Ami miatt a hobbi kertészek legkevésbé kedvelik az, hogy a csapadék könnyen a mélybe távozik, és így a talaj szerves anyag tartalma kevésbé hatékonyan hasznosul. Természetesen ennek okán, ott ahol a talaj növényzettel nem fedett, a talajok hamar kiszáradnak, de ott ahol növényzet borítja, ott is az átlagnál nagyobb mennyiségű vagy gyakoribb öntözésre lesz szükség. A talaj homok tartalma befolyásolja annak lazaságát. Az erősen agyagos, kötött talajok javítására ezért homokot tudunk használni. Talajjavításra nem javasolt az agyagos homok (ez amiben a gyerekek homokoznak), hanem az úgynevezett „vakoló homokot” használhatjuk. Ennek építőipari osztályozását a kertészeti felhasználásnál is figyelembe vehetjük.

Hogyan javíthatunk a homok talajok minőségén?

A homok talajok javítása képes kiküszöbölni ezen talajok negatív jellemzőit, csökken az erózió képesség, a talaj pusztulás veszélye, segíti a harmonikus tápanyag-, szerves anyag ellátását a gyepeknek. Jellemző módon sokáig csak agrotechnikai eszközökkel végeztük a talajszerkezet javítását. Ebben az esetben elsősorban tőzeg, agyag (vályog) bedolgozására gondolok. Természetesen, nemcsak a talajszerkezetével, hanem annak tápanyagtartalmával is szükséges foglalkoznunk, ezen régen főleg szerves trágya bedolgozását értették. Jelenleg a mezőgazdasági ,és a kertészeti technológiák  fejlődése magával hozta a lehetőséget az áttörésre, amely a különféle talajjavító ásványok pl. Alginit alkalmazását jelentette. Napjainkban a kertészeti ágazat, és a mezőgazdaság újabb fejlődési eredményei kapcsán élőflórás talajjavító, biológiai készítmények, talaj kondicionálók széles választéka vált elérhetővé. Ezen termékek felhasználhatósága könnyű, hatékonysága pedig jóval nagyobb eredménnyel kecsegtet, mint a régebben alkalmazott eljárások. Mindezen módszereket  a gyepgazdálkodás területén, professzionális gyepeknél és a magánkerti pázsitokon is hasznosíthatjuk. 

A homokos talajok felső rétegében a szerves anyag bevitelt elősegíthetjük mulcsolós fűnyírókkal is, azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy a gyepeken nem korlátlan alkalmazhatóságának határa.

Fontos, hogy a homokos talajon a dísz- és haszonnövényeket hozzáértő fajtaválasztással kell kiválogatni. Igaz ez a gyep vonatkozásában is, a homokos talajon nem minden átlagos fű magkeverék adaptálható, vethető és díszlik szépen, viszont a fű magokban folyó fajtanemesítés eredményeként remek élettanilag helytálló,  tetszetős és ápolás igényekben fenntartható fajták is kerültek a kínálatba, melyek a Pázsit doktoroknál már elérhetők.

 

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0