Kedves kártevők és valódi szörnyetegek a fűben!

Leggyakoribb kártevők, melyek a füvünk szépségét veszélyeztetik

  • Hangya
  • Lótetű vagy lótücsök
  • Cserebogár pajor
  • Vakond

A hangyák


A hangyák megjelenése csak közvetett módon befolyásolja pázsitunk állapotát, mivel a fű nem szerepel étlapjukon. De így is komoly kártételt tudnak okozni környezetalakító tevékenységükkel. Várakat építenek lakhelyképpen, melyek a földfelszínhez képest különböző mélységben találhatók meg. Száraz időben törekednek mélyebb rétegekbe, nedves idő esetén akár felköltözhetnek a talajfelszínre is. Építkezésük során, tapintatlanul figyelmen kívül hagyják gyönyörű pázsitunk jelenlétét, sőt a magevő hangyák a magok száraz tárolása érdekében gyomlálnak is a vár körül. Gyeptelepítéskor előfordul, hogy az előbb említett társaság elhordja a felületre juttatott magokat, így megakadályozzák annak hasznosulását.
A pázsit felületben való megjelenésüket követően ezért érdemes figyelemmel kísérni és túlnépesedésük ellen mihamarabb fellépni! 

 

Lótetű vagy lótücsök


A két megnevezés ugyanazt az élőlényt takarja fejlődésének különböző fázisában.
Lótetű szabad szemmel nehezen észrevehető mérete és gyors mélyre ásása miatt, azonban táplálkozásának eredményeképpen rendkívüli felületpusztulás figyelhető meg. Növények gyökereivel (köztük a díszgyepünkével) táplálkozik, a felület elsárgulással, rothadással és teljes gyökértelenséggel jelzi jelenlétét.
A lótücsök kifejlett példánya továbbra sem változtat étkezési szokásain, így továbbra is gyökerekkel táplálkozik. Mindemellett széles kiterjedésű járat rendszereket ás a föld alá, melynek üregeibe helyezi el a következő generáció petéit, akár 500 db-ot is minden párosodás alkalmával.

Ha nem akarsz velük együtt élni, a Pázsit Doktor segíthet!

Cserebogár pajor

A cserebogár lárvája a pajor. Aktuális időjárásnak megfelelően változtatja a talajfelszínhez való elhelyezkedését. Észlelése könnyű feladat, a lárva akár néhány centisre is megnőhet, így a talaj felső rétegének ültető kanál mélységben való kiforgatásával ellenőrizheted jelenlétüket. Növények gyökereivel (díszgyepünkével is szívesen) táplálkozik, ennek következtében a gyepfelület elsárgulással, rothadással és teljes gyökértelenséggel mutatja kártételét. Veszélyességét adja, hogy hazánkban 3 évig van lárva állapotban, és több generáció is megtelepedhet gyepfelületünkben.

 

Vakond

A vakond rovarevő emlős állat. A vakond fő tápláléka gilisztákból áll, de megeszi még a bogarakat, például cserebogarat, ganajtúró bogarat, lótetűt, és minden más rovart, illetve ezek lárváit, sőt a csigák is nagyon ínyére valók. Problémát csupán a gyepterületen létrehozott túrások okozhatják. Ha a járatában a kiásott föld fölhalmozódik, a vakond a földfelszín irányában kezd ásni, s ezen a kürtőn át – fejének erős lökéseivel – nyomja ki a földet. Ez a vakondtúrás keletkezésének oka és módja.

Ha szeretnéd tudni, hogyan tarthatod távol gyepfelületedtől a vakondot, kattints ide.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Kovács Benjámin

Pázsit Doktor KERTÉSZ

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0