Gyepfelújítás vetéssel

Megritkult a pázsit?

Meg lehet foltozni? Igen, sőt sűrűsíteni is lehet!

A fűvetés szükségszerűsége a meglévő növénytársulás ritkulásából adódik. Ezt rengeteg tényező okozhatja, a teljesség igénye nélkül például az elhanyagoltság, a nem ideális öntözés,gyepbetegségek kártétele, de lehet a feljavítási folyamat “köztes” eredménye is. Ilyenkor a hiányzó fű növényeket pótolni kell, hogy zárt és ellenálló pázsitot tudjunk kialakítani.

A teljes képhez szükséges átadnom még egy információt:

A gyepleromlások kezelése során nem elég a felületi jelenségeket (szimptómákat) kúrálni, az okokat kell feltárni és megszüntetni. Ha túl vagyunk a romló körülmények diagnózisán és annak megváltoztatásán, legyen az a talajfertőtlenítésgyomkontrollgombás betegségek gyógyítása, talaj pH kiegyenlítés, akkor a  következő feladat a felület vetésre való talaj előkészítése lesz. Ha a talaj szerkezetét szeretnénk változtatni, akkor a talajlyuggatást ajánlom a figyelmedbe, amit homokolással együtt érdemes alkalmazni. A vetés előkészítéseként a meglévő gyepfelületen a gyeplazítás előzi meg, ami eltávolítja azt az elhalt filcet, ami nem engedné a magokat a felszínnel érintkezni, valamint a talajba vág és magágyat biztosít a kijuttatott fűmagoknak.

 

Ezt követően jöhet a várva várt fűvetés:

 

A gyep újravetése ( vagy gyepszőnyegezése) előtt, még létezik más logikailag kínálkozó lehetőség a felülvetés is . Amely a meglévő, még használható gyep, vagy gyeprészek felszámolása nélkül a gyepfelületet új populáció egyidejű vetésével megifjítja. A fűvetést szakmai szempontok alapján felülszórással, Top-dressinggel, vagy Hidrovetéssel végezzük. Ezekről részletesen olvashatsz a szavakra kattintva.

hu_HUHungarian