Az elmúlt 5-10 évben rengeteg minden változott a növényvédelemben. Az EU által hozott szabályozások miatt a “kemikália”-ként ismert „erős” vegyszerek többsége a forgalomból való kivonás áldozatai lettek.

Ez egyértelműen jó hír, hiszen a környezeti terhelés csökken, a megbetegedéseket okozó szermaradványok aránya minimalizálódik, így a talajunk, ivóvizük és a fogyasztásra szánt élelmiszer, legyen az gyümölcs, vagy gabona is egészségesebbé válik.  

A növényvédelem fegyverarzenáljából eltűnő vegyszerek helyét lassan, de biztosan a BIO megoldások veszik át, melyek fejlesztésében hazánk világviszonylatban is élvonalbeli. Ez egy csodás dolog számunkra szakembereknek, mert néhány évtized és az átlag ember gyomra nem fog összerándulni a növényvédelem szó hallatán, ami sajnos eléggé összeforrt a vegyszer, és a kemikália veszélyt sejtető értelmezésével mindamellett, hogy már évek óta nem fedi a valóságot.

A BIO megoldások, viszont máshogy működnek és megértésük hiányában sajnos csak elégedetlenséget szül az alkalmazásuk, legyen a megoldást kínáló kereskedő vagy akár szolgáltató.

Ezen megoldások többsége a talajélet serkentését hívja segítségül, mely a talajok minőségének javulásával jár, így a jó talajban lévő növény egészségesebb lesz, visszanyeri vagy fokozza ellenálló képességét a korokozók és kártevők ellen. Ez olyan, mint az embereknél a magasabb életszínvonal és az immunrendszer kapcsolata. Sokat segít, de nem jelent megoldást minden támadó behatásra.

Ezért a fejlesztések arra is irányulnak, hogy az adott gazdanövényre jellemző kártevők és korokozók természetes ellenségeiket kutatva a gombák, fonálférgek parazitázásával és felszaporításával védelmet tudjanak biztosítani.

Ezen technológiák alkalmazásának legszembetűnőbb jellemzője, hogy búcsút mondhatunk az azonnali taglózó eredményeknek. A kijuttatást követően hetek, hónapok, bizonyos esetekben évek telnek el mire tapasztaljuk a beavatkozások szembetűnő eredményeit. Ennek oka, hogy a talaj közeg megváltozása, a kijuttatott gomba spórák felszaporodása időt igénylő folyamat.

Ráadásul az eseti kezeléseket felváltják a kúra szerű kezelések, amely a kívánt eredmény eléréséhez rendszeres kijuttatást követnek meg. A kialakult helyzet tűzoltás jellegű beavatkozásait a megelőzés központú fenntartás és ehhez szorosan kapcsolódó gondolkodás váltja fel. Reméljük ez nem csak a szakemberek körében, hanem a kerttulajdonosokban is hamar a helyére kerül.

Egészségesebb környezet, stabil fenntarthatóság, lassabban felépülő védelemmel jár, melynek ára a türelem és a rendszeres gondozás szükségessége.

 

Segítségre van szükséged? Bízd ránk a piszkos munkát!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0