Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés a gyepápolás hangsúlyos munkamozzanata. Fogalma a köznyelvben a gyeplazítással keveredik,a szakmai anyagokban pedig a funkció oldaláról való megközelítésben a gyeplyuggatást is gyakran ebben a körben említik, ha pontosak akarunk lenni, nem árt a különbözőséget tisztázni. A gyepszellőztetés és a gyeplazítás célja hasonló; – tavaszra egy filcszerű réteg képződik, amely többnyire moharétegből, a fűnyírás után a talajon hagyott fűzúzalékból, illetve különböző elhalt növényrészekből áll, amely az egész felületet beboríthatja a gyep alatt- , ennek eltávolítása kötelező.

Ez a téli filc, amely szivacsszerűen magába szívja a nedvességet, és megakadályozza, hogy a víz, a levegő és a tápanyagok a földbe juthassanak.

Gyepszellőztetésen azt értjük, amikor erősen elfilcesedett gyepet célszerszámmal, vagy gyepszellőztető géppel megszabadítjuk a föld felszín feletti felhalmozódott gyepfilc rétegtől. A gyepszellőztetés után a gyep szinte fellélegzik, így már akadálytalanul jut a szükséges létfeltételekhez.

gyeplazítás a gyepszellőztetésen túlmutat, magában foglalva, egy mozzanaton belül elvégzi a földfelszíni filceltávolítást, emellett a földfelszín alá nyúlva végrehajtja a gyökérmetszést is. Nem csak kicsit több a hozzáadott érték, hanem alapvetően más a minőség, a nyiladékot nem csak a felszínen, hanem a felszín alatt is biztosítja. Az elhalt, de le nem bomlott gyökér- és szártő maradványokat is felszínre dobja, szinte megtisztítja a gyökérzónát. Figyelmedbe ajánljuk, a témában irt Mi az a gyepszellőztetés és a gyeplazítás? című blog bejegyzésünket, ahol ezt a kérdést részletesebben körüljártuk.

Miért sok a bizonytalanság a gyepszellőztetés és a gyeplazítás körül? 

Mert ez tényleg szakmunka, ráadásul beszélhetünk, írhatunk róla, de csak gyakorlatban sajátítható el teljes körűen. Melyiket válaszd? Mikor lehet neki kezdeni? Milyen előkészítő munkálatokat kell előtte elvégezni? Milyen mélyre kell beállítani a munkamagasságot? Mennyire lehet nedves a talaj? Milyennek kell lenni az eredménynek? Hát ezt mind az egyedi körülmények és feltételek ismeretében lehet csak megválaszolni.

GYepszellőztetés - Pázsit Doktor

Lehet -e káros következményű a gyepszellőztetés, illetve a gyeplazítás? 

 

Sajnos igen. Még “hozzáértők” is követnek el hajmeresztő dolgokat, álljon itt néhány! 

Kifejezetten káros hatású a gyepszellőztetés és a gyeplazítás abban az esetben, ha a gyep beteg. Szerencsétlen körülmény, hogy a télből ébredő meggyötört gyep és a betegpázsit nem szakavatott szem számára könnyen összetéveszthető. 

A gyepbetegségek jó része a szártöveket és a gyökérnyakakat támadja meg, ezért az ilyen a fizikai behatást nem tudja elviselni.Ebben az esetben a beavatkozás után drámai növénypusztulással kell számolni. 

A betegségek kezdeti szakaszában lévő gyepek esetében is, gyors leromlás jelentkezhet gyeplazítás után, mert a gyepszellőztető gépek a fertőzést széthordják. Ezért a gyepszellőztetést és a gyeplazítást mindig betegség kontroll előzze meg! 

A gyepszellőztetés és a gyeplazítás előtt a gyepet javallott rövidre nyírni, mert így az igénybevételt jobban viseli.  Ha a gyepterületen automata öntözőrendszer van lefektetve, az öntöző fejeket jól láthatóan meg kell jelölni, mert a gépek a fejeket elnyírhatják. A gyeplazítás munkamélységét a gyepalkotók fajtajellegének figyelembevételével válasszuk meg! A vékonyszálú fajok esendőbbek!

Jenei István

Észak Buda Dunazug,

Komárom Esztergom megye

Pázsit Doktora

 

 

 

Ha szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, hívd a helyi Pázsit Doktor-t!

 

 

 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0