Hidrovetés

A vetés forradalma… a hidrovetés!

 Miért jó megoldás Neked a hidrovetés?

Mi az előnye, mikor érdemes választani?

Szép füvet telepíteni hagyományos módszerrel nehéz, és az eredmény nem egyszer elmarad a kívánttól. A kikelt fű gyakran csak foltokban nő, nem alkot egyenletes, zárt gyepet.Ennek oka a lehet:

  • a talaj előkészítésének szakszerűtlensége,
  • a vetés szakszerűtlensége,
  • az eróziós hatások,
  • gyepápolási elégtelenségek. 

A hidrovetés eljárás speciális gépi vetés, amely jelenleg a legkorszerűbb technológiának tekinthető egyrészt alkalmazott módszere, másrészt funkcióinak kiegészíthető opciói miatt. A vetés eredményét befolyásoló imént számba vett tényezők közül, a talaj előkészítés szakszerűtlenségét, illetve a gyepápolási elégtelenségeket nem képes megszüntetni ezekre éppúgy oda kell figyelni, mint más eljárásoknál.

Mi az, amiben olyan „újszerű” ez a füvesítés? 

A hidrovetés technológiája okán a vetés szakszerűtlenségeit, az erózió hatásait képes csökkenteni, illetve a fűmagokat olyan kedvező helyzetbe hozni, amely a kelési gyorsaságot és a kelési arányt relatív módon javítja.
Valójában a fűmag vetése nagyon egyszerű technológiának tűnik a kívülállóknak, de kockázati tényezői valójában számosak. Vegyük sorra melyek csökkentésében számíthatunk a hidrovetésre!

Csikós Attila

Gödöllői Dombság

Pázsit Doktora 

1./ A fűvetésének kulcskérdése a fűmag beágyazása, a szárazvetések esetén ez attól függ, hogy a mag kap-e földtakarást. A kézi vetéseknél ez teljesen véletlenszerű, a begereblyézés ,vagy a hengerezés nem tudja a beágyazást egyenletesen megvalósítani, mire minden mag takarásba kerül, a magok nagy része már túl mélyre jut, ami a kicsírázást oxigén és fény hiányában kizárja. Az előírás szerint elkészített hidrovetés alapanyag tulajdonképpen egy “gél” állapotú massza (mulcs), amely a vetőmagot hasznos csírázást elősegítő anyagok sokaságával körülöleli. A víz nyomása a fűmagokat a földfelszín alá fordítja, a mulcsot fölé teríti, ezért a beágyazás és a takarás teljessé válik.

2./ A fűmag beágyazódás azért fontos, mert baljóslatú kelési kilátások idején, és a növekedés első nehéz időszakán segíti át a fiatal növénykezdeményt. Az eróziós hatások, a szél, a csapadék, és a madarak a vetést elhordhatják, még mielőtt a mag és a talaj közötti tartós kapcsolat kialakulna. A hidrovetésnél a mag nem “vándorol”, helyben marad, amit a takarás ténye, a mulcsban lévő környezetbarát ragasztó és erózió gátló lebomló anyag együttesen eredményez.

3./ Időtényező: A fűvetés fagymentes időszakban elvileg bármikor elvégezhető. A mag nem fagyérzékeny, a kifejlett felnőtt fű sem, de a növendékfű igen. Ezért, nem mindegy, hogy a vetés után a hideg jön, vagy meleg. A kertészeti gyakorlatban két pázsitvetési időszak tekinthető optimálisnak. Az őszi, augusztus végétől szeptember végéig tart. Magyarországon ekkor a fűvetés szempontjából, öntöző berendezés hiányában, is általában elégséges csapadékra és harmatképződésre lehet számítani. Az ilyenkor vetett fűmag kelési valószínűsége nagy, a vetést a gyomok elkerülik, és a tél beköszöntéig a gyep megfelelően megerősödhet.
A tavaszi optimum vetési időszak március végétől, május közepéig tart.
A talajban ilyenkor még elégséges téli nedvesség van elraktározva, a talaj hőmérséklete már reménykeltő a fűmag csírázására. 14-15 C fok szükséges a csírázáshoz ez alatti hőmérséklet esetén elhúzódik vagy nem is indul meg. Mi az összefüggés a hidrovetés technikája és az időkorlátok között? A hidrovetés a csírázáshoz és a kezdeti növekedéshez szükséges anyagokat a mag mellé tárolja, így a környezeti, időjárási feltételek kedvező beálltát követően a növekedés azonnal beindul, a kockázatos tavaszi, vagy az őszi talaj menti fagyok elkerülésére így nagyobb a növény esélye.

4./ Újszerű technológia: Összekeverhetjük a beágyazáshoz szükséges vizet, gyökereztető indítótrágyát, választható minőségű (bármilyen apró) fűmagot, erózió elleni mulcsot, talaj pH értéket változtató biológiai meszet, és záró rostanyagot. Adhatunk hozzá jelzőfestéket, akár függőleges síkot, közelítő vetést, megtartó rostot, a vízháztartást szabályozó, vízmegkötő anyagot, gombabetegségek ellen csávázó anyagot. Használhatjuk telepítéskor, felülvetés során orvosolhatunk vele ritkulást, foltot, ifjíthatunk vele öreg gyepeket. Mindezt csak természetes, vízzel lebomló anyagok felhasználásával oldja meg, a környezetet egyáltalán nem terheli. Hát ilyet, és ennyi mindent más vetés tényleg nem tud.
Hidrovetés - Pázsit Doktor

És az eredmény:

 

  • 70-90% közötti kikelési arány – Erozióálló
  • 5-7 napon belül látható eredmény – Gyors
  • Az elérhető legmagasabb minőség – Hatékony
  • Szinte bárhol vethető, újra és felülvetéshez egyaránt alkalmas- Kipróbált
  • A gyepszőnyegezés árának 1/5-ért – Olcsó

Hívd a helyi Pázsit Doktor-t és hidrovetéssel előbb lesz füved, mint gondolnád!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0