A kórokozók terjedését, a kártevők látogatását száz százalékosan kiküszöbölni a kiskertekben nem lehet, ám a problémák felmerülését nagy mértékben csökkenthetjük. Milyen úton?

1. Nincs feltalaj

A Pázsit doktorok manapság sokszor találkoznak olyan körülményekkel ahol a jelenlegi „ingatlan bum” mellékhatásaként, a beruházási kedv, a kert talajának biztosításánál fogyott el. Meglepetten tapasztalhattuk több helyen, hogy termőtalaj sem került a gyep alá. (Amelynek legalább a 25-20 cm es közegben illene az altalajt fedni.) 

A feltalaj táplálja a gyepet. Az első helyezet a problémák között, talán a feltalaj teljes vagy részleges hiánya, mert ez egy éven belül a lefektetett vagy vetett gyepek illetve gyepszőnyeg silányulásához vagy felszámolásához vezet.

2. Még mindig a talaj, de most annak minősége

A földet megvizsgálva a feltalaj silány, tápanyagban szegény, szerkezetében összeomlott, pH. értékében alkalmatlan. 

Ez a helyzet sajnos úgy születik, hogy érkezik valamilyen feltalaj „helyettesítő”, de azt képtelen betölteni eredeti szerepét. Hangsúlyoznám hogy az elmúlt időszakban született földtörvény, előremutató „lenne”, ha valaki lakókörnyezetben is betartaná. Tápanyagokban gazdag egészséges talaj alapvető eszköz a megfelelő gyep kialakításakor. 

Kertészeti tankönyvekben az olvasható hogy a talajba megfelelő mennyiségű szerves anyagot kell forgatni, amely javítja a talajszerkezetet biztosítja a tápanyag feltöltést, ez lehet komposzt, érett istálló trágya ami különleges lehetőség a kertépítés során, mármint, hogy a föld felszín alá raktározzunk a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, melyek az elkövetkezendő években a növények létfeltételeit jelentik. 

Hangsúlyoznám a szerves anyagok előnyét a műtrágyákat szemben, mert a műtrágya a kimosódás okán gyorsan eltávozik és a hasznos anyag nem jut el a növények gyökér zónájába.

3. A környezeti körülmények feltérképezése és számbavétele.

Elengedhetetlen a kert fekvése, talaja, széljárás, a nap illetve árnyék felületek számbavétele, illetve a használati cél szem előtt tartása. Ennek megfelelően kellene a vetett fű fajtát vagy gyepszőnyeget választani, az öntözőrendszert szakaszolni, a gyepfelületet kialakítani.

4. Tisztaság, gyommentesség. 

A talaj előkészítése során figyelemmel kell lenni a talaj megfelelő előkészítésére. Örvendetes, hogy a mechanikus előkészítésben egyre jobbak az eredmények, egyre több jó gépet és törekvő szakembert láthatunk a kertekben.

A termőréteg fertőtlenítését, gyommentesítését, amennyiben kételyünk van,nos hát, ezeket a munka mozzanatokat inkább többször végezzük el. 

 5. Megfelelő vetőmag fajta választás.

Több dolog van amelyen nem logikus spórolni. Az egyik az előbb említett talaj témakör  illetve, a most terítékre kerülő vetőmagok kérdése. Egyrészt a kertbe illő, másrészt a használati célnak megfelelő, illetve természetesen egészséges, csírázni képes vetőmagot biztosítsunk. Újonnan a szépség és a látvány mellé felsorakozik a fenntarthatóság, és a „kis ápolás igény”, a gyermek- és kutyatűrés, mindez felelős választás, fontos hogy a  prioritások mellett is hozzon döntést.

 6. Érdemes a szezonális fertőzésekre, kórokozókra, kártevőkre felkészülni

A szükséges és elvégezhető munkákra időben kell alkalmat teremteni, ilyen az öntözőrendszer víz alá helyezése, indítása, a rendszeres gyep nyírás, a  tavaszi kert takarítás, a lombok metszése, permetezése. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a gomba betegségek (pl. jelenleg a lisztharmat), nem csak egy növény csoport érintettséget ,hanem a betegségek vándorlását is tudják produkálni. Jelentős csapadék érkezése előtt  már az automata öntözőberendezést logikus lekapcsolni, kánikulai időjárás mellett az öntözési beállításokat előre átgondolni.

 Ja, és időben a Pázsit Doktornál időpontot foglalni, a munkálatokat tervezni.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0