A növényvédelmi szolgáltatások során gyakran előfordul, hogy a kerttulajdonosok elképzelései távol esnek a szakmai realitástól, ezért tartjuk fontosnak, hogy Téged, mint leendő Megrendelőnket, ellássunk mindazzal az információval és tudással, ami segít igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően jól dönteni egy ilyen szolgáltatás igénybevételekor. 

Ha szeretnél tisztán látni az egyszikű gyomirtás folyamatával, lefolyásával és az elvárható eredményekkel kapcsolatban, akkor ezt a cikket Neked írtuk Sokan már az elején rosszul indítanak, te ne tedd!

Első lépés gyomfelvételezés, azaz a gyomok felismerése, azonosítása és irthatósági szempontból kategóriákba sorolása. Ezt a feladatot mi, Pázsit Doktorok először a gyepanalízisnél, majd utána minden gyepkezelés alakalmával elvégezzük. 

Kihagyhatatlan mozzanat, mert sok esetben olyan gyomok, növények pusztulását várja a tulajdonos, amire az adott elvégzett kezelés igazából nem is képes. A másik tévútra a gyomirtás ütemének, a kezelések számának és a gyommentesség elvárt idejének laikus megközelítése miatt tévedhet a Megrendelő.  Így könnyű a csalódás ingoványában ragadni és meg nem értettségbe, elégedetlenségbe torkolhat a növényvédelmi szakemberrel való együttműködés. 

Javaslom, hogy a kezelések elkezdése előtt közösen nézzétek át kezelésbe vont gyepfelületet, hogy Te elmondhasd, hogy mi zavar, a szakember pedig tudjon reálisan tájékoztatni a gyomkontroll várható feltételeiről, eredményességéről és üteméről. Hidd el, sok bosszúságtól és félreértéstől óv meg ez az alkalom, nem beszélve arról, hogy valószínűleg azonnal tájékozottabb leszel az átlagnál.

Az egyszikű gyomok a pázsiton tulajdonképpen füvek. Irtásuk tekintetében megkülönböztetünk szelektíven és totális irtható fajokat.

 Mi is az a sokszor emlegetett „egyszikű”?

 

A növényrendszertan a sziklevél száma szerint egyszikű, kétszikű és sokszikű növényeket különböztet meg, mi a fűben az egy- és kétszikűekkel találkozunk. A két rendszertani osztály egyedei a gyökérzet, a levélzet és egyéb morfológiai tulajdonságok tekintetében is különböznek. Ez a státusz mely lehetőséget biztosított a biokémikusok számára szelektív gyomirtószerek megalkotására és a növényvédelmi szakemberek számára pedig ezek alkalmazásra, oly módon, hogy a másik növénytársulás egyedeit a beavatkozás nem érinti. Tekintettel, arra, hogy a gyepalkotók egyszikűek, a gyepből az egyszikű gyomok csak igen kis aránya irtható szelektív szerekkel és azok is csak szakszerű beavatkozás mellett.

Az egyszikű gyomirtószerek többségét a növények levéllemezén keresztül való felszívódással lehet a növénybe juttatni és arra a növényre van hatással, ami kellő fejlettségi állapotában találkozott a kijutatott növényvédő szerrel. Az ilyen szerek a gyommagokra nincsenek hatással, a túl fejlett egyedek esetében pedig csökkenő hatékonysággal kell számolni.

 

A gyomokat kelési idejük is jellemzi, vannak köztük határozott kelési idejű, de folyamatosan kelő gyomok is. Ha ezt megérted, akkor azonnal rájöhetsz arra, hogy a nem időben, vagy egy-két alkalommal elvégzett gyomirtás hatékonysága alacsony, csak az aktuálisan jelenlévő gyomokat irtja, így ettől hosszútávú eredményt elvárni nem igazán lehet. A minimálisan javasolt gyomirtási ciklus 1 év, tehát az első gyomirtási kezeléstől számítva rendszeres kezelések mellett is leghamarabb egy esztendő múlva várható a gyommentesnek tekinthető állapot.

 

Totálisan irtható fajok azok, melyek a szelektíven nem irthatóak, de a jelenlegi vagy a kívánt gyeppopulációtól karakterisztikájában eltérnek így megbontják a homogén látványvilágot, tehát minden olyan fűféle is ide tartozik, amit nem kívánsz a gyepedbe. Ilyenek lehetnek a tarackok, a túl finom szálú tippanok, perje félék (olasz, egynyári stb.), vagy angol perje populációban a nádképű csenkeszek. Az irtásuk módját általában a kiterjedésük határozza meg. Amennyiben kis mennyiségben, vagy jól körül határolhatóan telepekben van jelen akkor totális gyomirtó szerekkel való lokális kezelés, elhalás utáni kitisztítás, mélyebb gyökérzetűek esetén földcsere és az újratelepítés a megoldás. Amennyiben a kertedet ellepték, és a gyepalkotók és a gyomok aránya megbomlott, a gazdaságosság okán a nulláról való újrakezdés javasolt.

 

 

Lássuk a medvét!

A szelektíven irtható egyszikű gyomok fajtája igencsak korlátozott, ide tartoznak a muhar és a kakasláb fűfélék. Ezek a füvek a magról kelő egynyáriak közé tartoznak, melynek ismerete nagyon fontos az eredményes visszaszorítás és a likvidálás szempontjából.

Mit is jelent ez? Magról kellenek, de sajnos a magra nem tudunk hatással lenni. A megjelenésüket követően a 3 leveles fejlettségi állapotban a leghatékonyabb az irtásuk. Ez azért fontos, mert időben érdemes felismerni a jelenlétüket és ütemezni az ellenük való célzott kezeléseket. A megjelenésük számukra ideális hőmérséklet és páratartalomhoz kötött. 30 fokhoz közeli és azt meghaladó hőmérsékleten kezdenek csírázni, páradús mikroklíma mellett, melyet okozhat az öntözés és a természetes csapadék is. Általánosnak mondható időjárás mellett június 2. hetében kell számítani a megjelenésükre, az elmúlt 20 évben tapasztaltunk már májusi hőtüskét követő korai kelést, valamint hidegnek mondható június mellett egy hónap csúszást is, de ezek ritkább jelenségnek mondhatók.

Az irtásuk hatékonyságát jelentős mértékben meghatározza az időzítés, ami a növény háromleveles fejlettsége és a magérlelés közötti időszakban optimális. A túl hamar – még fejletlen növényen – elvégzett kezelés a kevesebb, kisebb felületű leveleken keresztüli felszívódás miatt a legtöbb esetben nem hozza a várt eredményt. Amennyiben már magba borul a növény, a kezelés eredményeként a növény ugyan elpusztítható, de a magok elszóródását nem gátolja meg, így a szaporulatra sincs hatással. Tapasztalataink alapján időben elvégzett kezelés a talajból kikelő egyszikű populáció harmadolására képes, így 3 egymást követő vitalitási szezonban elvégzett kezelés hozza az átütőnek minősíthető sikert, ami laikusok számára felfedezhetetlen mérték alá csökkenti a jelenlétet. Ezt már jelentős eredményként könyvelhetjük el.

 

Hányszor kell az egyszikű gyomok ellen védekezni egy szezonban?

 

Normálisnak tekinthető egyszeri nyári felmelegedés mellett legalább 2 kezelés ajánlott 3 hét intervallumban ismételve. Egyedi esetek alkalmával előfordult egyetlen kezelés szakmai sikere is, de ez nem vehető alapnak, ha nálad sikerült egy kezelésből megoldani a helyzetet, akkor a te kerted az a kivétel, ami erősíti a szabályt.

Az elmúlt években tapasztalhattunk olyan időjárási körülményeket, amikor június és augusztus között két hetente váltakozott a kánikula és az özönvízszerű nyári esőzések periódusa, mely gyakori utánkelést eredményezett a nemkívánatos egyszikű gyomok körében, így az ellenük való védekezést is 3-4 alkalomra kellett emelni a kívánt eredmény elérése érdekében.

Azon szerek, melyek az egyszikű gyomok irtására valóak szakképzettséget igényelnek, helytelen alkalmazásuk környezetvédelmi és egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban, ezért megvásárlásuk Magyarországon engedélyhez kötött. Amennyiben a kihívás téged is érint, kérd szakember segítségét!

 

A következő tanácsokat érdemes megfogadnod:

 

  • Időben ismerd fel és azonosítsd a betolakodó gyomokat!
  • Ne várd meg, amíg elborítja a kertedet a nem kívánatos fű!
  • Időben és megfelelő számú alkalommal érdemes gyomkezelést folytatni!
  • Ha felvetted a kesztyűt ellenük, vidd végig a folyamatot!
  • Ha segítségre van szükséged, bízd a munkát napi rutinnal rendelkező szakemberre!

A Pázsit Doktorod biztonságosan és szakszerűen tudja elvégezni a védekezést helyetted, keresd Őt időpontért!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0