Ha nem tudod hogyan kezdj bele a kerted füvesítésébe, kérlek olvasd el a következő pár sort, biztosan találsz néhány hasznos gondolatot, mely megóv a fölösleges költekezéstől és az eredménytelen munkától.

A füvesítés sikerében legalább olyan szerepet kap a talaj előkészítés és annak minősége, mint a megfelelő vetési módszer kiválasztása!

Mit, miért érdemes jól csinálni?
Mivel jár, ha nem veszed figyelembe?
Talajminőség:
A jó minőségű termőtalaj alapfeltétele, a hosszútávra tervezett gyepek minőségi színvonalon való fenntartásának. Ha az eredeti altalaj rossz minőségű és feljavítása nem gazdaságos a teljes talajcserét javasoljuk. A pázsit számára minimálisan 15cm, ideális esetben 25 cm vastagságban érdemes biztosítani a megfelelő talajminőséget.
Ha a jó minőségű termőtalaj biztosítását nem tartod fontosnak, akkor készülj fel arra, hogy a fű gyepbetegségek megjelenése nélkül is foltos és egyenetlen lesz, amit a talaj rossz szerkezeti összetételének és alacsony tápanyagtartalmának is köszönhetsz. A probléma utólagos „javítása” rendszeres beavatkozást és lassú, akár több évre elnyúló folyamatot is jelenthet, amely többszörösébe is kerülhet.
Öntözés:
Az évről évre egyre szélsőségesebb időjárásunk, egyenlőtlen csapadék eloszlása nem teszi lehetővé a kizárólag égi áldásra bízott öntözést. Az elmúlt 10 év tapasztalatai azt mutatják, automata öntöző berendezés használata nélkülözhetetlenné vált az igényes színvonal fenntartásához.
A szabályozott öntözés hiánya látványosan a nyár közepén mutatkozik meg, amikor a leginkább számítanál a zöld gyep üdítő hatására, (például: nyaralásból való hazaérkezés után) csak kiégett, szalmás fűterület fog fogadni!
Vakond háló:
A vakondok kártételei egy kialakult szép pázsiton sok bosszúságot okozhatnak. A felülettől való távoltartásának leghatékonyabb módszere a vakond háló telepítése. Érdemes gyeptelepítés előtt lefektetni, mert a későbbi pótlása ugyan nem lehetetlen feladat, de biztosan magasabb költségekkel jár.
Rengeteg munka és befektetés árán elérted a kívánt állapotot? Ha igen, akkor valószínű sikerült jó talajéletet biztosítani, ami jótékony bogarak és giliszták beköltözésével is jár. Velük ugyan nincs gond azonban a vakondok számára élelemben gazdag vonzó terepnek számít a kerted. Így tehát mire a gyepfelületed tetszetős lesz, a vakond megjelenik és túrásaival szegi kedved.
A talaj vetésre való előkészítése:
Az altalaj megművelésének mélysége fontos szempont, melyet a talaj összetétele határoz meg. Esetleges szerves tápanyag dúsításának mennyiségi és minőségi kiválasztása rendkívül jótékony, de kártékony is lehet. A füvesítéshez embert, esetleg munkagépet „megbírónak”, a felső rétegnek morzsalékosnak, de egyenletes felületűnek kell lenni. A rézsűket ideális dőlésszöggel érdemes tervezni és létrehozni.
A helytelen előkészítés vetett gyepeknél csökkenti a kelési százalékokat, gyepszőnyeg esetén a legyökerezés esélyeit is rontja. A rossz szintezés egyenetlen felületet eredményez, melyen a fűnyíró gép nem fog szép munkát végezni. A talaj tömörödöttsége meghatározza a vízelvezető képességét, helytelen kialakítás során száradásos, vagy épp gombásodásra hajlamos foltokat is létre lehet hozni.
A fűmag minősége:
A megfelelő fűmagkeverék kiválasztása kifejezetten összetett és szakértelmet kívánó feladat. Figyelembe kell venni a talajszerkezetet, a csapadék mennyiségét, a terület fény/árnyék arányát, a felhasználás jellegét, a felület ápolási igényét és a használók esztétikai elvárásait is. Ráadásul a fűmagkeverékek sok esetben márkától függetlenül évről évre változó minőséget képviselnek, így a választás tovább nehezedik.
A nem megfelelő fűmagkeverék alkalmazása esetén a gyep ökológiai egyensúlya felborul, valamely alkotó a többi rovására aránytalanul terjed, a gyep foltosodhat, bizonyos alkotók kihalhatnak, akár kopasz folt is keletkezhet.
Gyeptelepítési módszer kiválasztása:
Igyekeztünk összegyűjteni azokat a szempontokat, melyek alapján könnyedén eldöntheted, melyik megoldás áll legközelebb igényeidhez.
Ha nem gondolod át a lehetőségeidet széleskörűen könnyen lehet, hogy drága és silány minőségű megoldást fogsz választani!
Füvesítés - Pázsit Doktor

Házilagos,

hagyományos

módszerek

Top- dressing, avagy

felülszórás angol módra

Hidrovetés,

az amerikai

vetés forradalma

Gyepszőnyeg

 

Milyen esetben alkalmazható?
Bármilyen helyzetre van házilagos megoldás, a kérdés, hogy megelégszünk-e az eredménnyel.
Érdemes problémás, de javítható talajminőségnél gyep pótlás és populáció sűrűsítésre alkalmazni.
Ideális új telepítéshez, megfelelő előkészítés esetén felülvetéshez.
Kizárólag új pázsit telepítéséhez javasoljuk.
Telepítéstől az első terhelhetőségig számított idő (első fűnyírás)
8-10 hét
6-8 hét
3-4 hét
10-14 nap
Árkategória
Alacsony
Közepes
Közepes
Magas
Átlagos kikelési arány
10-60%
80-90%
80-90%
Egybefüggő készgyep
A feladat munkaigénye
Biztosan több, mint amit előre tervezel
A szórás tökéletesen gépesítve van, a szükséges felülszórandó anyag viszont mozgatás igényes, amit természetesen elvégzünk helyetted
A vetés gépesítése és a szükséges anyagok könnyű kezelhetősége miatt szakember számára felfordulás nélkül végezhető 
A minőségi gyepszőnyeg telepítés tapasztalatot kívánó, időigényes feladat, ha nem akar rizikózni bízza szakemberre
Ideális telepítés ideje
Április 1- Május 15-ig, valamint
Szeptember 1- október 15-ig
Kizárólag ebben az időszakban javasolt
A minőségi füvesítés javasolt ideje, amit az aktuális időjárás befolyásolhat.
Téli hónapok kivételével szakember telepítheti, saját kivitelezés esetén csak az említett időszakban javasolt

 

Házilagos, hagyományos vetési módszerek
Sokan úgy gondolják, hogy a gyepgondozás olyan, mint a politika vagy a futball „mindenki ért hozzá”! Ha Te is így gondolod ki kell, hogy ábrándítsalak, a gyepgondozás összetett szakma, amely minőségi színvonalon komoly elméleti tudást és rengeteg gyakorlati tapasztalatot kíván. Illetve amilyen a politikai közállapotok és amilyen jelenleg a magyar futball színvonala olyan füvet talán bárki csinál. De komolyra fordítva a szót, amennyiben próbálkozó szellemű vagy javaslom tanulj sokat és teszteld ismereteidet. Ha már több kísérleten is túl vagy, de nem sikerült elérned a vágyott eredményt, bízd a Pázsit Doktor®ra a füvesítés feladatát. 
Ha nem szeretnél bizonytalan eredményt, bízd a füvesítést szakemberekre!
Top- dressing, avagy felülszórás angol módra
Ezt a technológiát meglévő felületek felújítására célszerű alkalmazni. Előnye, hogy talajcsere nélkül is lehet talajszerkezetet változtatni, így agyagos és túltömörödött, kemény talajokon is sikeres füvesítést lehet végezni. A füvesítést gyeplazítás és talajlyuggatás előzi meg, amely megalapozza az új közeg fogadását és növeli az új fűmagok legyökerezésének esélyét.
Felújítanád gyepedet, de nem akarod a nulláról újrakezdeni? Szeretnéd, ha hatalmas felfordulás nélkül, költséghatékonyan ismét pázsitod lenne? Válaszd a Top- dressing módszert!
Hidrovetés, az amerikai vetés forradalma 
Ha a talajszerkezet megfelelő és a vetés előkészítés is szakszerűen elvégzésre került, akkor a Hidrovetés választása egy ésszerű döntés, ha az ár/érték arány fontos szempont. A módszer biztosítja az egyöntetű terítést és a magok magas kikelési arányát. A tápanyagok altalajba való juttatásának köszönhetően vetett füvek közül a leggyorsabban éri el a hétköznapi terhelhetőség szintjét. Telepítéshez és megfelelő előkészítés mellett felülvetéshez is alkalmazható. Mindezt igen kedvező áron.
A minőségből nem tudsz engedni, de az áron szívesen faragnál? Végeztesd a füvesítést hidrovetéssel!
Gyepszőnyeg 
A gyepszőnyeg fektetés legnagyobb érdeme, az hogy szinte „azonnal” használható és jó esetben szép esztétikával rendelkezik. Amennyiben igényként a gyorsaság a legfontosabb szempont mindenképp ezt a megoldást javasoljuk füvesítésre. Ha a felületünk kisebb, mint 60m2, vagy a felhasználás jellege hirtelen terhelést követel (ide sorolhatjuk a sport célú felhasználást, vagy ha gyerekeinket, esetleg nagy mozgásigénnyel rendelkező kutyusunkat nem lehet a felülettől elzárni a fent említett időtartamra) szintén a gyepszőnyegezés a legkézenfekvőbb füvesítési módszer.
Holnapra kész gyepet szeretnél kertedben? Fektess gyepszőnyeget!

 

 

Ha valóban szép pázsitot szeretnél a kertedbe, javaslom, hogy kérd szakember segítségét. Minden kert más és más környezeti tényezőkkel van megáldva, azok a tulajdonosok, akik nap, mint nap ugyanazt a kertet látják (a sajátjukat) tulajdonosi vaksággal ítélik meg a lehetőségeket. Válassz olyat, aki tapasztalt és nem a Te kerteden fog kísérletezni. A Pázsit Doktor®ok személyes gyepanalízise biztosan közelebb visz a szép eredményhez.

A legyökerezett és megállapodott gyep populációknak füvesítési módszertől függetlenül folyamatos ápolásra van szükségük, annak érdekében, hogy esztétikai színvonalukat megőrizzék. Azt talán mindenki tudja, hogy öntözni, nyírni és a földtől elvont tápanyagokat pótolni rendszeresen szükséges. Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet szakszerűen végezni ezeket a karbantartási folyamatokat olvasd el honlapunk ide vonatkozó tartalmait. A magánkerti gyepkultúra igazából mesterséges állapot, melyet rendszeres növényvédelmi beavatkozásokkal lehet csak fenntartani. Az állapot megőrzése érdekében már a telepítést követő 1-2. évében is védekezni célszerű gyomnövények, mohosodás, algásodás, rovarkártevők, gombás megbetegedések ellen is. Ha ezek a feladatok szakszerű elvégzését nem tudod önerőből elvégezni, kérd a Pázsit Doktor® éves gyepgondozási programját, dőlj hátra a kerti székedben és élvezd az eredményt gondtalanul!

Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az eddig felsorolt szempont rendszerek arra hivatottak, hogy ismertessen olyan tényezőket, amin laikusként sok kerttulajdonos átszalad, vagy nem kellő fontossággal mérlegeli a helyzetet. Reméljük, hogy közelebb hoztunk a jó választáshoz. Amennyiben a segítségedre tudunk lenni, keresd a területi Pázsit Doktor®-t.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Molnár Antal

Fejér megye és a Balaton Part 

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0