Gyepek feljavítása

Úgy gondolod, hogy megteszel mindent, sokat dolgozol a gyepen mégis egyre rosszabb az állapota?

Elárulok egy titkot!                            

A kerttulajdonosok nagy része érez így, mármint aki a kertjével törődik és nem hagyja magára. Miért van ez így?

Mert a gyep, legalábbis a minőségi gyep a közvélekedéssel ellentétben kifejezetten nagy ápolásigényű növényi kultúra. A gyep nem csak a rendszeres vágást és öntözést igényli, hanem a tápanyagok pótlását a gyomok irtását, a talaj kondicionálását, a talaj- és növényi élet egyensúlyának fenntartását. Ez pedig sok munka, változatos elfoglaltság, hozzáértést kíván és könnyű elrontani.

Jó hírem van!

Nem biztos, hogy reménytelen a helyzet. Egy gyepalalízis kiderítheti, hogy a gyep feljavítható, felújítható, felülvethető vagy újratelepítés mellett kell dönteni. A fogalmak a nem szakmabeliek számára kapásból nem biztos, hogy egyből egyértelmű jelentésűek, ezért érdemes felfedni , mit is takarnak.

 

Az érkező Pázsit Doktorok számára is a gyep látványa lehangoló…

Azonnal nekikezdenek a gyepanalízis terepvizsgálatának

A gyepek feljavítása

A problémás gyepek igen nagy százaléka az újrakezdéssel járó felfordulás nélkül is feljavíthatók! A kertészek többsége is a legtöbb esetben drága és nagy munkaerő igényes újrakezdést javasolja a kerttulajdonosoknak, pedig könnyebb utat is lehetne választani. Arról nem is szólva, hogy bőven akad olyan kertet érintő helyzet, amire nem is gyógyír az újra telepítés, ilyen a talaj pH értékének az elmozdulása, a gyomok széles skálája, a talaj kártevők általi fertőzöttsége, kártékony talajgombák jelenléte, melyek látható jelei az újratelepítés után sem tűnnek el végleg a gyepfelületről. Nagy jóindulattal is csak átmenetileg, de a pillanatnyi kifejezés még találóbb lenne…

 

Mikor érdemes a gyep feljavításában gondolkodni?

A fent említett probléma okok esetében mindenképpen ez az út vezethet csak gazdaságos és hosszútávon fenntartható eredményre, azonban azt is érdemes mérlegre tenni, hogy a feljavítás során használt növényvédelmi módszerek nem helyettesíthetik az szakszerű alapok hiányát (termőföld hiánya, öntözés szakszerűtlensége, növekedés gátló anyagok eltávolításának kihagyása…)

Ha az alapok rendben vannak, akkor a következő szempont, hogy a meglévő gyepalkotókból álló populáció összetételében (fűfajtákat illetően), megegyezzen a később elkívánt állapotéval. Itt kell figyelembe venni a jelenlegi gyep szálvastagságát, színárnyalatbeli sajátosságát, valamint kizáró tényező lehet nem kívánt fajok jelenléte (tarackbúza, egynyári perje, nádképű csenkesz és bizonyos tippan félék).

A következő szempont a gazdaságosság: ökölszabályként, ha a felületet legalább 50%-ban a kívánt gyepalkotók borítják, akkor érdemes a feljavításban gondolkodni, ha nem, akkor valóban az újrakezdés marad, mert gazdaságossági szempont alapján is az indokolt! De az esetek többségénél takarékosabb végkifejlet is felvázolható , mint az újratelepítés, javaslom próbáld meg!

A kiinduló állapot megítélése szakértelmet igénylő feladat, hívd a területi Pázsit Doktort és vedd igénybe a gyepanalízist!

 

Milyen problémákat tudunk megoldani?

 

Örvendetes, hogy többet, mint gondolnád!

A kopasz foltokat hamar lerohanják a gyomok

Kezdődik a gyepgyógyítás

pázsitok gyomosodása az egyik legzavaróbb esztétikai romlás. A kétszikű gyomok eltüntetése Doktorainknak rutin feladat. Bizonyos egyszikű “gyomok” szelektív irtása is lehetséges, de a beazonosításhoz nagy tapasztalat szükséges. A Pázsit Doktorod személyesen elmondja, mit, mikor és milyen hatékonysággal lehet távol tartani.

A díszgyepek leggyakoribb betegségei gombás eredetűek. Rengeteg különféle gomba okozhat elváltozást a felületen, ezeket ráadásul más és más módszerrel lehet eltávolítani. Sajnos a gyep gomba betegségei a makacsabb problémák közé sorolhatóak, gyógyításuk is komplexebb, ami megfelelő tápanyag utánpótlással, öntözéssel, vízelvezetéssel, szakszerű filc eltávolítással, agrotechnikai és növényvédelmi kezelésekkel küzdhetőek le.

Mohosodás megjelenése tömörödött, tápanyagszegény talajhoz, fény és vízelvezetés hiányához, köthető. Ezen körülmények egy része változtatható, mások sajnos nem, ebben az esetben a mohosodás visszatartása lehet a cél, amit folyamatos kezeléssel kordában lehet tartani.

A talajban több fajta kártevő is élhet, melyek a pázsitunk tetszetősségét ronthatja, ide tartoznak a cserebogár pajorjai, a lótetűk, lótücskök, a hangyák, és az őket vadászó vakondok is. A talajfertőtlenítés hatékony módszer anélkül, hogy fel kelljen ásni az egész kertet.

Előfordul, hogy úgy gondolhatja mindent elkövetett gyepe érdekében és mégsem jön a várva várt eredmény, ilyenkor a talaj pH értékének elmozdulása lehet a helyzet hátterében. A növény egyszerűen nem reagál se tápanyagra, se növényvédő szerekre… Ha sakk-matt-ot adott a gyep, akkor ellenőrizzük, és szükség esetén változtassuk meg a pH értékeket az ideális tartomány felé. Ebben is tudunk segíteni.

Ha a fent említett szituációk okoznak kihívást számodra a kertedben, akkor hívd kollégánkat és rendeld meg a gyepanalízist!

hu_HUHungarian