Mire jó a talajvizsgálat és

mikor szükséges alkalmazni?

 

A Pázsit Doktor gyepanalízist végez, amely a helyszínen lebonyolítható vizsgálatokból, mérésekből és azok összegzéséből áll. Bizonyos esetekben a gyep leromlását kiváltó okok feltárásához, nem csak szó szerint, hanem valójában mélyebbre kell nyúlni. A talajproblémáknak számos oka lehet, legjellemzőbbek a nem megfelelő talaj-előkészítésben keresendők, de az idő előre haladtával a talaj szerkezete, tápanyagtartalma, pH értéke egyéb jellemzői is megváltozhatnak.

Ezekben az esetekben kerül sor a talaj laboratóriumi vizsgálatára.

A laboratóriumi vizsgálat nem csak hasznos eszköz a szakember kezében, hanem gyakran nélkülözhetetlen is. A talajok elemi összetételét, esetleges fertőzöttségét, egyensúlyának megbomlottságát más úton nem vagy csak nehezen tárhatnánk fel. Számos esetben tapasztalhatjuk, hogy az egyik elem többlete elnyomja egy másik elem hiányának tünetét, ez félrevezetheti a szakembert is. A talajvizsgálat eredményeként nyilvánvalóvá válnak azok az adatok, melyek meghatározzák a talajéletet, fény derül például azokra a tápanyag összetevőkre, amelyek hiányoznak talajunkból, de a rajta élő növénynek szüksége lenne rájuk, illetve felderíti azon elemeket is melyek jelenléte hátráltatja a növényeket az egészséges fejlődésben. Ezen információk tudatában, szakszerű, pontos és regenerálási folyamat tervezhető. A laboratóriumi talajvizsgálat lehetősége a hobbykertész kerttulajdonosok részére közvetlenül is hozzáférhető, Dr. Lammel Kálmánné kertészmérnök, talajgazdálkodási szakmérnök várja megkereséseket.

Hogyan kell helyesen vizsgálati mintát gyűjteni?

  • Az átlagmintát több helyről szedjük, körülbelül 15-20 leszúrásból keverjük össze.
  • A mintavétel után kb. 0,5 kg jól elkevert átlagmintát nylonzacskóba zárva küldjük el a laboratóriumba. 
  • Amennyiben akadnak a területen belül problémás részek, rossz foltok, akkor ez utóbbiakból külön is célszerű mintát begyűjteni.
  • A mintavétel, mindig egy kultúrnövény talaját érintse. 
  • Az állományból betegség miatt kipusztult növények alól nem szabad mintát venni, mert ott biztos, hogy felhalmozódott a tápanyag, a növény azon a részen nem vette fel, így torz eredményt kapunk.
  • Minden esetben a teljes gyökérzóna réteget mintázzuk (gyep estében 0-30cm).
  • Tápoldat vagy szilárd tápanyag kijuttatása után pár napig ne vegyünk mintát.

A mintát tedd egy légpárnás borítékba és küld el nekünk az alábbi címre! Ne felejtsd el ráírni a nevedet és az email címedet, hogy a vizsgálati eredményt vissza tudjuk küldeni! A vizsgálat további feltételeiről telefonon kaphatsz tájékoztatást

Talajvizsgálat Lammel Kálmánné - Pázsit Doktor
Laboratórium címe:
2330 Dunaharaszti, Haraszthy F. u. 25.
Telefon: 06 20/9687090
E-mail: lammel.kalmanne@gmail.com

 

dr . Lammel Kálmánné

Mit kezdjek a vizsgálati eredménnyel?

A talajok tápanyag tartalmának beállítása az adott területen nevelni kívánt növény igényein múlik. Minden növény más és más szükséglettel rendelkezik, így a változtatás módszere is specifikus. Kérésedre szakmérnök kollégánk felhasználási javaslatot is küld. Ha kellőképp felkészültnek érzed magad, hasznosítsd tanácsait és láss neki a tennivalóknak! Ha gyeped számára szeretnél ideális körülményeket biztosítani, akkor a vizsgálati eredménnyel keresd meg a területileg illetékes Pázsit Doktor kollégát, aki ez alapján személyre, illetve kertre szabja a tápanyag utánpótlás összetételét, illetve a szükséges beavatkozásokat is elvégzi.

Ha a talajvizsgálat a tuják, örökzöldek állományát érinti a Tujadoktorok nyújtanak további segítséget!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0