Miért gyomosodik a friss vetésem? Mit lehet tenni ellene?

A szakszerű gyeptelepítés gyomirtással kezdődik, erősen gyomfertőzött területen többször is el kell végezni, mert ennek elhagyása súlyosan veszélyezteti a végkifejletet. A talaj előkészítés során 10-30 cm mélységben a talaj rotálása történik avval a céllal, hogy biztosítsa a megfelelő vízelvezetést, valamint a talaj tömörödöttségén javítani lehessen. Egyidejűleg a talaj feljavításának lehetősége is megnyílik. Az eredeti talaj függvényében, érkezhet homok, vályog, agyag, tőzeg, humusz, alginit, állati trágya (pl. marhatrágya) vagy ezek keveréke. 

Mi történik ilyenkor?

A talaj forgatása hasznos, de felszínre hozza a mélyebben elvermelődött gyommagokat, melyek az öntözés, a fény és a hőmérséklet hatására kikelnek. A hozott termőközeg gyommentességét sajnos 100%-ban gyakorlatilag nem lehet garantálni, így a talajjavítás szintén újabb gyom- vagy gyeppopulációk beköltözésével jár. Vannak különböző hőkezelési eljárások, mellyel a talajban lévő gyomok csírázás képességét lehet csökkenteni, de ezt laikus kerttulajdonos számára ellenőrizni szinte lehetetlenség. Egy jó szakember a talajok forrását szállítás előtt ellenőrzi, de sok esetben a beszállítóban vetett bizalomra és a korábbi tapasztalatokra építve dönt a forrásról, a döntés helyessége később, a kertben derül ki.

 

Akkor hogyan lehet mégis felelősen, jól dönteni?

Válassz olyan szakembert, aki évek óta jó eredménnyel dolgozik, hosszútávon fenntarthatóan, munkája során nem csak az egyszeri kivitelezésben, hanem a fenntartásban is érdekeltséget mutat, így neki is fontos lesz, hogy jó alapokra építse a későbbi gyeptelepítést.

 

Ezen túlmenően tudnod kell, hogy a jó munkához idő kell. Ha igazán alapos szeretnél lenni, akkor az öntözőberendezés telepítésével egyidőben megvalósuló talajrétegrend kialakítás és a síkhúzás után pihentetni szükséges a területet. Mennyit? -hallom a kérdést a fejedben 🙂 Az eddigi információk alapján egy vitalitási szezon lenne az optimális. Tehát a talajmunkát érdemes ősszel vagy tavasszal elvégezni és a következő kora ősszel ütemezni a gyeptelepítést. A közte lévő időben pedig öntözni, és rendszeres gyommentesítést elvégezni javasolt. Így a kialakult talajodból kihajtanak a gyomok és azt irtással el is tudod tüntetni őket. Ez az időszak a beforgatás mellett rovarkártevők távoltartását célzó szerek kijuttatására is tökéletes, érdemes kihasználni, sok bosszúságtól óvhat meg! A talajod szintje is fog változni a csapadék hatására, amit a vetés előtt egy ismételt felszíni síkhúzással simára varázsolhatsz és már lehet is gyepet telepíteni.

 

Mi történik, ha türelmetlen vagy?

Abban az esetben, ha kihagyod a pihentetési, tömörödési időt és kapkodsz a felületet gyomosodni fog és a szint pedig változni fog. A gyomosodást szelektív módszerekkel utólag is kordában tudod tartani, de egy vitalitási szezon így is rá fog menni. A talajegyenetlenségeket felülszórással korrigálhatod, de ez már sokkal nehezebb feladat lesz, valamint a megsüllyedések helyén a vízösszefolyások gombásodást is okozhatnak, ami további növényvédelmi beavatkozásokat tesznek szükségessé.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, keresd meg az illetékes Pázsit Doktort, aki meg fogja találni a hozzád, és a kertedhez legjobban illő megoldást!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0