Hogyan lehet gyommentes pázsitom?

Gyommentesen szebb a pázsitod! 

Nem fogja szúrni a lábadat! 

Csökkented az allergiát okozó polleneket a környezetedben.

Néhány általános iskolás ismeretet fel kell frissítenem benned, hogy tud mit akarsz és azt hogyan érheted el! Hidd el enélkül nem is érdemes belevágni, mert csak elégedetlen leszel és csalódott, hogy a természet nem úgy működik, ahogy Te kitaláltad otthon, a kanapéba süppedve, kávét szürcsölgetve…

Tudod egyáltalán mit nevezünk gyomnak?

A gyomok meghatározására több definíciót is lehet olvasni.

Hozzánk egy partnerbarát értelmezés áll a legközelebb:

„Az a gyom, amit a tulajdonos nem kíván a kertben látni.”

A fogalom tisztázása, sajnos még nem oldja meg magát az ügyet, mert a legtöbb kertben, ahol még a Pázsit Doktorok nem jelentek meg, rendszeresen okoz problémát a gyomosodás. A gyomnövények tág tűrésű élőlények, amelyek akár szélsőséges körülmények között is jól érzik magukat, a meggyengülő, leromló gyepfelületre hamar beköltöznek, mert az ott tapasztalt életkörülmények nekik még igencsak megfelelőek. Fejlődésük, növekedésük gyors, így rövid idő alatt képesek a kultúrnövények fölé kerekedni, és elnyomni őket.

Egy- és kétszikű gyomnövények 

Bocsáss meg, sajnos ezt a fogalmat nem tudom megkerülni, használnom kell. Az egyszikű gyomok a fűhöz hasonlatos szegény rokonok, mint a muharkakaslábfű, csillagpázsit, tarack, egynyári perje… . A kétszikűek (ránézésre lombos levelűek) a jóval népesebb társaság Gyermekláncfű, Apró szulák, Cickafark, Lándzsás útifű, Tyúkhúr, hogy csak néhányat említsek, amelyet megrendelőink is azonosítani tudnak, és a manapság sok gondot okozó Madársóska, amelyet Lóherével szoktak összetéveszteni. Megkülönböztetésük felemlítése nem csak ügyfeleink rendszertani továbbképzését hivatott szolgálni, hanem jelezném: a védekezés is egészen más módon történik.

Balogh Zsolt

Dél Pest Pázsit Doktora

 

Mit érdemes feltétlenül tudni a gyomokról?

– A gyom egy gyűjtő fogalom, ami rengeteg különböző felépítésű és habitusú növényt ölel fel. Kelési idejük, élethosszuk, ideális élettani körülményeik, rezisztenciáik és érzékenységük is széles skálában eltér egymástól.

– A kertekben található gyomok többsége maggal szaporodik. A pázsitod magról való gyomosodása hozzávetőlegesen 80%-ban a kerted talajában lévő magok a felelősek, a maradék 20 %-ban pedig a szél hordja be a szomszédos területekről.

– Mag állapotban nem lehet a gyomokra irtási szándékkal hatni.

 

Hogyan írthatóak a gyomok?

A gyomok többsége levélen keresztül felszívódó módon irthatóak, ezért ki kell hajtatni a talajból mielőtt az irtás megkezdődik. Konkrét fejlődési stádiumban a leghatékonyabb a gyomirtás. Mivel a gyomok fajtájuk függvényében máskor kelnek, ismétlődő és rendszeres beavatkozással lehet elérni és fenntartani a kívánt állapotot. Megkülönböztetünk totális (mindent irtó) és szelektív, (egyszikűből kétszikűt irtó) és szuperszelektív (egyszikűből bizonyos egyszikűeket irtó) technológiákat. A szelektív gyomkontroll sikerességét kétszikű gyomok esetében minimum 1 év távlatában lehet értékelni. Egyszikű gyomok pázsit felületből való szelektív irtása minimum 3 éves folyamatként értelmezhető.

Mit várhatsz el, ha felveszed a kesztyűt a gyomok ellen?

Az irtás melletti elhatározás, hosszútávú gondolkodást, kitartást, rendszeres időszerű beavatkozást követel meg. Ha azt gondolod,hogy a gyomirtás Harry Potter varázspálcájának gyorsaságával és visszafordíthatatlanságával működik, akkor már most el kell hogy keserítselek, mert NEM így van. Ellenben a következetes munkavégzés stabil és hosszútávú eredménnyel jár.

Vigyázat tévhit! 
Nem igaz, hogy a nyírástól minden gyom elpusztul. A nyírástól a füvek között megjelenő gyomok – elsősorban egynyáriak – fokozatosan visszaszorulnak, egy részük elpusztulhat, mivel visszavágva nehezebben hajtanak újra, és magot sem érlelhetnek, de csupán a vágás nem garantál gyommentes állapotot. Egyes gyomnövények terjedése, növekedése és szaporodása gyorsabb, mint a fűféléké, más gyomok például a Parlagfű, vágási magasságon is virágzik.

Miért érdemes gyomirtást végezni?

 Lehet, hogy a növény egyszerűen csúnya (ez főleg a gyepen az egyszikűek esetén merül fel). Az is lehet, hogy tolakodó magatartásával, árnyékával elnyomja a kívánatosabb, hasznosabb, növényeket, vagy azoktól elvonja az öntözővizet, illetve tápanyagokat. A gyomok vonzhatják a gyep rovarkártevőit, hasznos növények kórokozóit is rejthetik, tüskéiknek, illetve nedvüknek lehet allergén, irritáló vagy mérgező hatása. Ennyi ok bőven elegendő, hogy belássuk: e nemkívánatos zöld betolakodók ellen hatékony védekezési technológiára van szükség.

A védekezést komplex módon értelmezzük és alkalmazzuk a lakókertekben is, mint ahogyan a fejlett mezőgazdasági technológiák esetében teszik. Mit jelent ez? A gyomok elterjedésének oka elsődlegesen az eredeti kultúrnövény, esetünkben a gyep életfeltételeinek (tápanyag, talaj, víz, árnyék) megváltozására, romlására vezethető vissza. Ezért a tevékenységünk fő iránya a környezeti feltételek egyensúlyának helyreállítása. Egy egészséges, kellően tömött pázsit kevéssé engedi meg a gyomnövények betelepülését, ezzel szemben, ha a fű meggyengül, a gyomok azonnal lerohanják. Természetesen, ha a beülő idegen növények agresszív természetűek, mint például az említett Madársóska, elkerülhetetlen a gyomirtás.

 

A gyomirtás elvégzésére érdemes szakember közreműködését kérni.

Gyomok ellen megoldás a gyomirtás Pázsit Doktor
Gyomok ellen megoldás a gyomirtás Pázsit Doktor2

Miért tennéd? 

Elsődlegesen, azért mert a gyomirtást nem úgy kell végezni, ahogyan a legtöbb ember képzeli, és itt még csak nem is arra gondolok, hogy veszélyes anyagokkal kell dolgozni, ami vagy rád, vagy a környezetedre (értsd: kerted növényei, szomszéd növényei, háziállatok, családtagok.) kockázatos lehet. 

Mi fog történni? Az üzletben a kezedbe nyomnak egy „biztos jó lesz” szert, ami mindenre jó, csak pont arra nem, ami a Te kertedben van. 

Miért történik ez pont Velem? Mert, a különféle gyomok más – más időben kelnek, növekednek és ez által a gyomirtás feltételei is egyedenként mások, a különféle gyomnövény csoportokra eltérő hatású gyomirtó szereket kell alkalmazni, ezeket a gyomokat, a kertészeti boltban vagy áruházban nem fogják analizálni, mivel csak a helyszínen lehet. Viszont, mivel nem tudod, hányszor és mikor kell elvégezni, nem látod a hatást, még egyszer megismételed, esetleg emeled a dózist a gyors eredmény reményében, és már ki is égett a fű, a lakókörnyezetedben szükségtelenül sok kemikáliát locsoltál szét, ami a környezeti terhelést megnövelte. Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb problémát okozó fajok például a Madársóska (Oxalis) gyomirtására alkalmas termék a vásárlók számára nem hozzáférhető. 

Mit tesz a Pázsit Doktor? A gyomirtáshoz először is a gyomok helyszínen történő számbavétele szükséges, ezek után tervet készít a gyomirtás ütemére, mindezek után lehet a munkához hozzáfogni. Tevékenysége során törekszik a legkevesebb kemikáliát felhasználni, amennyi az eredmény eléréséhez szükséges. Munkáját szakszerűen, a környezet megóvása és a szükséges tájékoztatás mellett végzi.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0