Tavasszal, különösen a napsütéses napokon, mint amilyenek most is vannak, a tulajdonosokban izzik a tettvágy. Adja magát a gyeplazítás, és a tavaszi gyeptrágyázás, mégis a legtöbb problémát ezen munkálatok elkapkodása tudja okozni. Egyrészt átlagos napi 10°C talajhőmérséklet szükséges (ide kattintva ellenőrizheted)az aktuális talajhőmérsékletet a lakhelyeden) ahhoz, hogy elinduljon a fűfélék tavaszi ébredése. A gyep alacsonyabb hőmérsékleten nem, vagy csak csekély mértékben vesz fel tápanyagot, nem növekszik. 

A gyeplazítás alkalmával gyökérmetszés történik, mely során komoly fizikai sérüléseket él meg a populáció. Ezen sérülések gyógyulásához szükséges a vitalitás megléte, mely nélkül elhúzódó regeneráció várható, mely akár hónapokig is eltarthat. Hidd el a korai kezdés nem feltétlenül eredményez gyorsabb zöldülést.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyeplazítási munkák elvégzése előtt az öntözőfejeket érdemes megjelölni, hogy ne essenek áldozatul a beavatkozás során. Amennyiben fejből tudod hol vannak az öntöző fejek a kertedben, akkor szerencsés vagy, ha van terved a berendezésről akkor profi szakembert választottál a telepítésre. Azonban a fejek gyakran megsüllyednek és „elvesznek”, a megtalálásuk érdekében szükséges üzembe helyezni a rendszert, amit nem érdemes megtenned, ha még fagy várható. A türelmetlenség többlet költséget is okozhat, ezért is érdemes még várnod egy kicsit.

A gyeplazítást érdemes a lehetőség szerint száraz felületen végezni, ezért ne válaszd a hajnali órákat, mert a pára jelenléte ronthatja a végeredményt. A nedves felületen a gépek kerekei gyakran a földbe döngölik a fűszálakat, mely pusztuláshoz vezetnek. A saras közeg a munkavégzést és a minőségi eredményt is veszélyeztetik.

Fontold meg, hogy érdemes-e kockáztatnod!

Amennyiben a gyep gombabetegséggel küzd, jelenleg is gyakoriak a penész típusú gyepbetegségek, a gyep nem lazítható, szellőztethető, de még csak fűseprűzésre sem szabad gondolni. A gyep növényi szervezetét a gombabetegségek „szártövön ragadják” igy ennek erőteljes mechanikus igénybe vétele végzetes eredményű beavatkozás lehet, de legalább is igen hosszú lábadozást eredményez.

 Nem is érdemes siettetni, ha a gyep beteg, nem gyeplazítható, nem gyepszellőztethető, előtte meg kell gyógyítani!

 Ha további kérdésed merülne fel, vagy szeretnéd, hogy ezt a munkát elvégezzük helyetted, hívd az illetékes Pázsit Doktor telefonszámát!

 

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0