A gyakorlott pázsit tulajdonosok számára nem is kérdés, hogy tavasszal a gyepgondozás első lépéseinek egyike a gyeplazítás elvégzése, mely a tél ideje alatt elhalt növényi részek eltávolításáról, valamint a talajfelszín meglazításáról szól annak érdekében, hogy a később kijuttatott tápanyagok, víz, oxigén, növényvédő szerek hasznosulása jobb hatásfokkal valósuljon meg (erről részletesebben itt olvashatsz). Ezért a tavaszi gyeplazítás néhány kivételtől eltekintve (, mint az friss vetés, gombás beteg, vagy eleve ritka populáció) kötelező feladat!

De mi a helyzet ősszel?

Vannak kollégák, akik az őszi gyeplazítást feleslegesnek, míg mások kérdés nélkül kötelező rutin feladatnak tekintik. Úgy gondoljuk, hogy sablon megoldások helyett szakszerű diagnózis mellett az aktuális állapot határozza meg a munka ütemezésének szükségességét. Ennek meghatározásához elengedhetetlen a gyeplazítás füvekre gyakorolt hatásainak ismerete. Nézzünk meg néhány gyakori esetet…

Vannak olyan fűfajták, melyek a vitalitási időszakban is (nem csak azon kívül télen), átlagon felüli mennyiségben jelentős filcréteget termelnek. Ezek a gyeptípusok az egyszeri tavaszi gyeplazítás során rendkívüli mennyiségű elhalt növényi maradványt dobnak ki a felületre, mely a feladat szakszerű elvégzését is megkérdőjelezi. Ősszel ezek a gyep populációk látványra és taposásra is tömött érzetet keltenek, azonban ezt a szálak közé nézve a szárazanyag nagy aránya okozza. Ilyen esetben érdemes a gyeplazítást szeptember vagy október hó során is elvégezni.

Hasonló módon nem kívánatos filcesedést eredményez, ha a felület évközben gombás betegség áldozatává vált. A növényvédelmi kezelések eredményeként a gyepet érintő gombás megbetegedések gyógyulása a fertőzött növények, vagy növényi részek elhalásával is járhatnak. Ezek a felszínre borulva filcet képeznek, melyet az új hajtások ugyan eltakarnak, de nem tüntetnek el. Ez a réteg hajlamos újabb betegségek fészkeként funkcionálni, ezért érdemes a tél beállta előtt eltüntetni, hogy mérsékeljük a gombás betegségek megjelenésének esélyét.

 

A gyeplazítás a felújítási folyamat részeként felülvetés előkészítésként is tud funkcionálni. Gyéríti a meglévő gyep populáció terület borítását, így helyet biztosít a felülről érkező vetőmag és vetőközegnek legyen szó Top-Dressing, vagy Hidrovetés technológiájáról. A megfelelő mélységű késbeállítás gyökérmetszést is végez, mely ifjítja meglévő populációt. Talajszerkezet függvényében lazítja a talaj felső rétegét, vagy barázdát készít a magok fogadására, mely növeli a csírázás és a legyökerezés esélyeit.

 

Létezik az a gyepsűrűség, melyet a túltömörödött szóval szoktak jellemezni. Laikusok számára ez egy vágyott állapot, hiszen látványra lenyűgöző tud lenni, de probléma mentes áttelelést ritkán képes megvalósítani. A szakmai szempontból túl sűrű populáció nehezíti a fűszálak közti átszellőzést, ezért növekvő csapadék és csökkenő párolgás mellett rothadási folyamatokat indíthat el gyökér és szártő zónában egyaránt. Ha a gyeped ilyen állapotban van ősszel, akkor a gyeplazítás Neked is ajánlott!

 

Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy a gyepednek szüksége van-e őszi gyeplazításra, vagy segítségedre van szükséged a gyeplazítás elvégzésében, keresd kollégánkat ide kattintva.

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0