Egy elfeledett titok,

egy eredeti angol módszer:

 

A pázsit felülszórása, Top dressing

 

A felülszórás az angol gyepkultúrában nagy múltra visszatekintő módszer, amely egyszerre több problémát is megoldani képes, sajnos, sok más mellett Magyarországon jó ideje, érdemtelenül mellőzték a kertészek. A helyzetet jellemzi, hogy a munkafolyamat megnevezésére még most is szakmai berkekben gyakran az angol kifejezést használják.

Szó szerinti fordításban „felül öltöztetést” jelent.

Az eljárás lényege, hogy a meglévő gyepet felülről a gyep fejlődését kedvezően befolyásoló anyaggal felülterítik.

Aki szakmai berkekben járatos megfogja erősíteni, a módszer rendkívül eredeti.

Amíg a vetés előkészítése során lehetőségünk van, a gyep alatt közvetlenül befolyásolni a talaj összetételét, szerkezetét, beállt gyep esetében ezt már csak “felülről” tehetjük meg.

Fontos, hogy a területet körültekintően készítsük elő, a gyepet fajtajellegétől függően előtte alacsonyra kell nyírni, a munkamozzanat hatékonyságát növelhetjük, ha ezután, de még a felülszórás megelőzően gyeplazítást alkalmazunk.

Az anyag leggyakrabban mosott homok, komposzt és valamilyen talajjavító anyag, tőzeg, vályog illetve ezek keveréke. Célja lehet a talaj szerkezetének javítása, vagy a tápanyag-utánpótlás illetve a felületi egyenetlenségek csökkentése, de akár mindezek egyszerre is. Amíg a vetés előkészítése során lehetőségünk van, a gyep alatt közvetlenül befolyásolni a talaj összetételét, szerkezetét, beállt gyep esetében ezt már csak „felülről” tehetjük meg.

Homok kiszórására általában akkor kerül sor, ha a gyep hordozórétegnek lecsökken a víz és levegőáteresztő képessége. A felső réteg felszáradása túl lassan megy végbe, a felületen egy csúszós, balesetveszélyes sárréteg alakul ki tartósan nedves körülmények között. A használat következtében ebben az esetben felületi egyenlőtlenségek keletkeznek.

A Pázsit felülszórása - Pázsit Doktor

Felülszórás látványa a budapesti Széchenyi téren

Kovács Gyula

Közép – Pest Pázsit Doktora

Mikor érdemes a gyepet „felülszórni”, top dressinget alkalmazni ?

 

A felülszórásra legalkalmasabb az őszi időszak, mert a tél során a csapadék, hó illetve eső formában, a hasznos anyagok talajba vitelét elvégzi. Az egyenletes kijuttatás és szétterítés a módszer sikerességének alapfeltétele (!), kerüljük a talajegyenetlenségek előidézését, ne csináljunk kis halmokat. A laza, homokos talajok javításánál emelhetjük tőzeg arányát, emellett vályogot is alkalmazhatunk.
A homok legyen agyag és mészmentes, télálló, 0-3 mm szemcseméret a javasolható. Kötött talajokon évente több, akár 2-3 alkalommal is célszerű homokot kijuttatni 2-5 l/m2 mennyiségben. Az egyenletes kiszórást a Pázsit Doktorok erre a célra kifejlesztett kerti géppel végzik.

 

És még csak most jön a java! Az igazi nagy dobás!

 

Javasoljuk a rendszeres időközönkénti biohumuszos felülszórás alkalmazását is, amely jelentős mennyiségű és széles spektrumú tápanyag bevitelre képes, a kötött talajok esetén, a már említett gyeplazítással kombinálva tápanyagot fűmaggal keverve a felülvetés, ifjítás feladatát is betöltik. A módszer évenkénti ismétlése lehetőséget biztosít arra, hogy a talaj szerkezete talajcsere nélkül változzon.

 

A leírt munkafolyamat tapasztalatot és odafigyelést is igényel, emellett nagy mennyiségű szóróanyag mozgatását is megköveteli.

„Sokáig tehetetlenül néztük, hogy a gyepünk nem az igazi, persze tudtuk, hogy az altalaj nem a legjobb, de nem szerettük volna felszedetni. Aztán találkoztunk a felülszórás lehetőségével, azóta minden évben, megcsináltatjuk, utána szinte feléled a gyep”

Borbás György
grafikusművész

Borbás Gyögy a Pázsit Doktor ügyfele

Ha szeretnéd, hogy elvégezzük helyetted, hívj minket!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0