Cserebogár és pajor irtás a fűben

Cserebogár és pajor elleni védekezés fontos eleme a gyepgondozásnak. Ha miatta pusztul a pázsitod, nincs időd a tétlenkedni.

Ha beazonosítottad a kertben garázdálkodó cserebogarat vagy a pajort, akkor érdemes a védekezést minél hamarabb megkezdeni. Készülj fel, a harc nem lesz rövid és egyszerű sem, sőt ha a fertőzés nagyarányú, fel sem adhatod, mert bizony maguktól nem költöznek el, nem halnak ki. A védekezésre minden eszközt és lehetőséget meg kell ragadni, ellenkező esetben az eredmény elkeserítő lesz, ez a kártevő képes arra, hogy a gyepet teljes egészében kiirtsa és az újratelepítéseket is felszámolja. 

Érdemes megtenni, ha elmulasztod, később bánni fogod!

 

A cserebogár rajzása különösen nagy mértékű esős periódust követő hirtelen felmelegedéskor az esti órákban jellemzően áprilisban történik meg. Kora hajnalban a kifejlett példányok dermedten ülnek a fák levelein, melyeket le lehet rázni anélkül, hogy elrepülnének. Az így összegyűjtött egyedeket eltávolíthatod a felületről megakadályozva a szaporodásukat. Azok a cserebogarak, amelyek zavartalanul tovább élnek, 7-10 nap táplálkozás után tojást raknak, kerti kultúrában jellemzően a fűbe. Ha jól időzítünk a tojásrakás utáni gyeplazítás vagy fűnyírás sok tojást elpusztíthat.

cserebogár pajor irtás - Pázsit Doktor

Egy tenyérnyi földön tucatnyi pajor extrém kártételre képes!

 Mit tehetünk még?

Ha az előbbiekben említett technológiák elmaradtak, vagy ennek ellenére is jelentős mennyiségben észleled a pajorok jelenlétét, akkor a talajfertőtlenítés és a “vegyszeres” védelem eszközeihez kell nyúlnunk. Ezek a megoldások mindenképpen szakember közreműködését követelik meg. Azt azonban tudnod kell, hogy a növényvédelmi szabályozás a régi hatékony szerek forgalmazását megszüntette, így az a helyzet állt elő, hogy igazán gyors és hatásos vegyszer a kontinensen jelenleg nem létezik.

Akkor mi a megoldás?

 

A talajfertőtlenítés új, reménykeltő védekezési irányvonala a biológiai növényvédelem területére vezet. A kutatások már a rokon kártevők ellen sikerrel visszaigazoltak, valószínűsíthető az elkövetkező közeli időszakban, a gyepkultúrákban való felhasználás bevezetése. Ezek az élőlények nem hatolnak be a növénybe, nem pusztítják el a hasznos talajlakókat, nem veszélyeztetik a melegvérű állatokat és az embert. Hatásuk azonban nem olyan gyors, mint a kontakt vegyszereké és többször is szükséges ismételni. Ha szeretnéd elkerülni a káros kemikáliák használatát kertedben, hívd a helyi Pázsit Doktort, aki segít megszüntetni az okokat.

Figyelem!

Mivel a cserebogár pajorok által fertőzött területeken legalább 3 generáció, különböző fejlődési szakaszban lévő lárva van a talajban, ezért az irtásuk nem eredményezi azonnali és végleges eltűnésüket. Irtáskor célszerű azt az időszakot választani, amikor a cserebogár lárvák a legközelebb helyezkednek el a talajfelszínhez. Ez az állapot április és szeptember hónap második felére esik, de az aktuális időjárás (csapadék és hőmérséklet) nagyban befolyásolják a pontos idejét. Ezen időszakok alkalmával érdemes két egymás utáni kezelést alkalmazni 7-10 napos átfedéssel a kellő hatékonyság eléréséhez. A kezeléseket indokolt a populáció teljes eltűnéséig folytatni, vagy rendszeressé tenni a prevenció kialakítása érdekében.

Ha segítségre van szükséged, keress bennünket és orvosoljuk a problémád.

Bárány Szabolcs Észak-Pest pázsitdoktora

Bárány Szabolcs

Észak – Pest Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0