Gombás a füvem?

Gombabetegségek vagy a gombafonalakkal összefüggésbe hozható tünetek a leggyakoribb okok, mellyel a kerttulajdonosok hozzánk fordulnak, a Pázsit Doktorokhoz. A gombabetegségek által kiváltott változások jelentkezhetnek a felület elszíneződésében, foltosodásában, pókhálószerű képződmények megjelenésében, nyálkásodásban, elgyengülésében vagy akár súlyosabb esetben, pusztulásában is. A gombák okozta gyepbetegségek képei lehetnek jól körülhatárolható, vagy szabálytalan formák, termőtesteket ( kalapos gombaformák) is növesztő, vagy a nélkül megjelenő, esetlegesen az egész pázsit területét érintő, komoly leromlási folyamat. Sok esetben a kedvezőtlen folyamatok okozói azok az élőlények melyeket a rendszertan Gombák címszó alatt említ. Mielőtt TE Kedves Olvasó! megrettennél attól, hogy most egy részletes rendszertani áttekintés következik, megnyugtatlak, nem ez az a hely, aki ezt keresi, az megelégülhet az online világban a Wikipédia vagy szak- és tankönyvek oldalain. De hát akkor mi, ami ebből érdekes lehet a számodra, mire lehet befolyásod, és hogyan bánj vele?

Milyen típusú „gombásodással” találkozhatsz a kertben?

Legszembetűnőbb és könnyedén felismerhető jelenség a kalapos gombák megjelenése. Ezeket szinte bárki tudja azonosítani, mármint azt, hogy az egy Gomba. Azt azért majd’ mindenki tudja, hogy a gomba lehet ehető vagy mérges is. Veszélyességét illetően azonban a többség bizonytalanságban van. Lehet is, mert nem csak az jelenthet veszélyt, hogy a gyermek hozzányúl és utána a szájába veszi a kezét, ily módon az emberre jelenthet kockázatot. Ez mostanában már a szülői gondosság növekedésével egyre ritkább eset, de ami sokkal gyakoribb, a gombaspóra szórással a gombák az egész gyepfelületet elfertőzhetik. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy a gombákat „szétfűnyírózzuk”, ez esetben majdnem biztos a tovaterjedés. A legjobb, ha gumikesztyűben egyenként összegyűjtjük, és eltávolítjuk. Sajnos lehet, hogy különösen esős időben, többször is meg kell tenni.

Gangek a téren

A gombák rendszertani országában „barátok és ellenségek” laknak. A gombák nagy részét hasznosnak tekinthetjük, korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztják, és ezzel hozzájárulnak a gyep egyensúlyának megteremtéséhez, vagy a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek a gazdanövénnyel, ami szintén jótékony hatású. De itt vannak a „rosszfiúk” is, akik parazita életmódot folytatnak, vagy fertőző megbetegedéseket okoznak. A hobbi kertészeknek már komoly kihívást jelent a gomba fertőzések diagnosztizálása, melyek nem feltétlenül járnak kalapos gombák megjelenésével. A megbetegedések széles skálája miatt a pontos fajta felismerés és a kezelések meghatározása megalapozott szakértelmet és sok-sok tapasztalatot kíván. Ez az oldal nem fog megjeleníteni gombabetegség kórképeket, nem tanít meg diagnosztizálni, és gombabetegséget gyógyítani. Ha csalódást okoztam azt is hozzáteszem, hogy miért. A gombás eredetű gyepbetegségek sokfélék, van úgy, hogy a felületen egyszerre több betegség is megjelenik (felülfertőzés), a gyepbetegségek nagy része a teljes gyógyulás nélkül képes időlegesen tünetmentessé válni. Mindezekre tekintettel nem törekednénk arra a kétes dicsőségre, hogy néhány betegségtünetet feltárva, azt az érzést keltsem bárkiben is, hogy gyepbetegséget fog gyógyítani. Ha csak példaként említjük a „legegyszerűbb és többek által ismert” hópenész/ Fusarium nivale nevű betegséget, azt lehet, hogy megúszod könnyen, de az is lehet, hogy áldozatul esik az egész gyepfelület, vagy átalakul a téli formula, nyári szimptómává, esetleg éveken keresztül váltogatja a tünetmentes és fertőző formáját. Nos ha, a gyepgyógyításba nem is szándékom bevezetni, a megelőzés és az elsősegély legfontosabb mozzanatait feltárnám.

Mitől alakul ki a gombásodás?

A gombabetegségek egyenként való vizsgálata nélkül is számba vehetjük a jellemző kiváltó okokat. Tapasztalataink szerint, a gyepfelületen jelentkező gombásodások kialakulásához és elterjedéséhez két fő körülmény rendellenessége (anomáliája) járulhat hozzá: ezek a föld és a csapadék eltérései!
A talaj szerkezete, összetétele és minősége, tápanyag tartalma, pH értéke és esetleges fertőzöttsége is determinálja különböző gomba fajok megjelenését.
A csapadék, illetve jelen esetben a nagy mennyiségű csapadék, (amely nem képes a gyepfelületről időben távozni) kifejezetten kedvez a gombás betegségek megtelepedésének és tovább terjedésének.

Mit tehet a pázsit tulajdonos megelőzésképpen?

Természetesen az a legjobb, ha az előrelátó tulajdonos és a kert tervezője, kertépítője az itt felsorolt tényezőket már a gyepfelület kialakításakor figyelembe veszi.
Talaj problémákat utólagosan pótolni nehézkes és időre van szükség az egyensúly újbóli beállítására, de nem lehetetlen feladat.

Talaj szerkezet módosítása: Jellemzően problémás esetben a talaj tömörödött vagy laza. Tömörödés esetén gyeplazítás, laza talaj esetén kötöttebb talaj bedolgozása és hengerezés ajánlott. Megsüllyedt részeken feltöltés javasolt.

Talaj összetétel és minőség módosítása: Az eredeti altalaj meghatározása után felülszórásos technológiával lehet összetételt változtatni.

Tápanyag tartalompótlás és pH érték kiegyensúlyozás: Jelenleg mindkét problémára számos lehetőség létezik, kérd segítségünket, hogy az optimális megoldást javasolhassuk Neked.

Öntözés optimalizálása: Legtöbb gombásodás kialakulásánál helytelen öntözési beállításokkaltalálkozunk! Légy figyelemmel az időjárás körülményekhez való alkalmazkodásra. Fontos az öntözés rendszeressége, mennyisége és területi adottságok figyelembe vétele.

Fűnyírás magasságának beállítása: A túl hosszúra engedett fű befülledéshez vezethet, melynek talaj menti mikroklímája ideális a gombásodás megjelenéséhez.

Mit tehetsz, ha már „gombás” a gyepfelület?

  1. Mindenképpen bizonyosodj meg, akár szakember bevonásával, hogy a jelenséget valóban gomba okozza! A felület félrekezelése sok esetben nagyobb kárt is okozhat, mintha nem tennél semmit!
  2. Mivel a gombás megbetegedések vizes közegben terjednek, a következő feladat a víz megvonása. A felületet ki kell szárítani! Adott időjárási körülményeket figyelembe vételével kell a vízmegvonás hosszúságát meghatározni (nyári kánikula idején elégséges akár 1-3 nap, nedvesebb és hűvösebb időszakokban akár 1,5-2 hét is lehet).
  3. A gomba terjedését fizikális jelenléted, a gyepen tartózkodás is előidézheti, fűnyíráskor a gépünk kerekei, pengéje vagy háza is fertőzhet nem beszélve cipőnk talpáról. Prevencióképpen vásárolj a legközelebbi gazdaboltban általános gombaölőszert és mosd át az említett felületeket használat előtt, és után egyaránt.
  4. Tévhit, ha úgy gondolod a gombásodás magától meggyógyul! Sok esetben egy fű populáció elpusztulását követő újravetés is képes meggombásodni.
    Kérd a Pázsit Doktorok segítségét a gombás fertőzések felszámolására!
  5. Ahogyan az emberi bőr gomba, úgy a fű felületén megjelenő gombák is igen makacs módon viselkednek. Jellemzően gomba típustól függően 2-5 kezelés is szükséges lehet a teljes gyógyulás érdekében. Amennyiben kevesebb kezelés valósul meg, mint ahogyan ez szakmailag előirányozott, pillanatnyi javulás ellenére is visszatérhetnek a betegség tünetei.
  6. Meggyógyult felületen érdemes az előzőekben írt megelőzési lépéseket végrehajtani, hogy ne fordulhasson elő ismét a jelenség!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Kovács Gyula

Közép -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0