Úgy gondolod, hogy jól öntözöd a pázsitod?
Kétperces gyorstalpaló a pázsitöntözésre

Partnereink gyakran kérdezik: mennyit öntözzenek?
A megfelelő pázsitöntözés tekintetében egyformán gondot jelenthet a szokásostól eltérő bőséges csapadék, illetve a pázsit túlöntözése, vagy ha ellenkezőleg, kevés a víz mennyisége. Mostanában az egyenlőtlen csapadékmegoszlás okán mindkét szituáció valós és komoly kihívást jelenthet. Ebben az írásban főleg az aszályos körülmények nehézségeivel nézünk szembe. Röviden: Ha kevés a természetes vízmennyiség, azt gyepöntözéssel kell pótolnod.

Problémák a csapadékkal:

Országunk éghajlata több év átlagában száraz kontinentális; az évi átlagos csapadékmennyiség 600-700 mm (a nyugati országrészeken és az északi hegyvidékes területeken a 800 mm-t is elérheti). Természetesen a 2010- es év nem tekinthető átlagosnak, ennek az évnek mért adatai igencsak messze esnek az átlagtól.
Az átlagos csapadékmennyiség önmagában nem elégséges a pázsitfüvek életéhez, súlyosbítja a helyzetet, hogy területre jutó csapadéknak a fele kb. télen, a vegetációs időszakon kívül hullik. Olvadáskor a csapadék nagy része nem tud a talajba szivárogni (fagyos és telített talajok miatt). A tavasz eleji és az ősz végi csapadék jelentős része szintén elfolyik a területről. A gyep a nedvességet a felső talajrétegből szívja, így a mélyre szivárgott csapadékot sem képes felvenni. Ezzel szemben nyáron a száraz talajra hullott csapadék gyorsan elpárolog, vagy a heves futó záporok nagy intenzitása során gyakran elfolyik a területről. A csapadék eloszlása vitalizációs időn belül sem egyenletesen megoszló.

Párolgási veszteség akár 30% is lehet!


Helyes alkalmazás esetén a jól megtervezett és megépített és programozott öntöző rendszerekben a párolgást 10%-ra csökkentheted. Ezek a rendszerek ettől is víztakarékosak és nem attól, hogy területegységre kevesebb vizet juttatnak ki, mint amennyi szükséges.


Az emberi tényezők okozta problémák


A tapasztalatok azt mutatják, hogy „kézi” öntözések általában kampány jellegűek. Az öntözésről gyakran megfeledkezünk, illetve elfoglaltságaink miatt nem tudunk vele foglalkozni a szükséges időben. Egy átlagos méretű gyepfelület (500 m2) vízigénye kézi locsolással kb. napi 7-8 óra munkával elégíthető ki. Van Neked napi 7-8 órád arra, hogy a gyepet locsolgasd? Ugye nincs. A másik hiba, a kézi locsolással, hogy túl nagy nyomással a fűszálakat a földbe döngölöd, így megsérül a levéllemez, és melegágyát képezi a rohadásos gyepbetegségeknek. Egészen biztos, hogy nem fogsz felkelni hajnalban egy kiadós öntözés erejéig, ami pedig a legoptimálisabb időpont a párolgás minimalizálásának érdekében. A kézi vagy körlocsolók szórásképei nem illeszkednek a gyep vonalához, ezért nem biztosítanak teljes lefedettséget, vagy ha igen akkor túllocsolnak és ebben az esetben pazarlóak. 

A gyep vízigénye:

A Magyarországon használt gyepkeverékek átlagos heti vízigénye 20-70 mm. A gyep vízigénye évszakonként változó, a legmagasabb nyáron (szezonális igazításra van szükség a vezérlés beállításában!).

„Partnereink gyakran kérdezik: mennyit öntözzenek?

És rögtön hozzá is teszik, „most X,Y percet megy az öntöző berendezés.” A helyzet ennél bonyolultabb, a gyep vízigényét az adott hely vízmegtartó képesség-, talaj-, domborzat-, tájolás által mikroklímának nevezett viszonyai, a gyep fajtaösszetétele, határozza meg, de legfontosabb tényezője az aktuális évszak és ezen belül különösen a hőmérséklet befolyásolja. Summásan az alábbi egyszerű táblázatot ajánlhatom a gyeppel foglalatoskodók részére, ezért egyszerűbb lakókertek számára aktuálisan, mi is ezt használjuk. (természetesen az igazán profik díszgyepek esetén az előbb említett tényezők mindegyikét számba véve állítják össze öntözési tervüket)

Figyelem a táblázat a napi locsolási nagyságrendet állandóként kezeli!

Molnári Ákos

Pázsit Doktor Öntözéstechnikusa

Tapasztalatom szerint a kerttulajdonosok által legtöbbször elkövetett hiba, hogy az öntözési programot nem igazítják a hőmérséklet változásához, de még az évszakok váltásához sem. Ezáltal vagy a nyáron öntöznek „alul” vagy ősszel „felül”, pedig az automataöntöző rendszerek több felhasználóbarát megoldást is tartalmaznak.
A mindennapi kisebb vízadagokban történő öntözés csökkenti a gyep szárazság-, taposástűrését és betegségekkel valamint gyomnövényekkel szembeni ellenálló képességét. Ha a növény számára a talaj felső rétegében mindig elegendő nedvesség áll rendelkezésre, nem kényszerül a mélybe hatolni, ennek következtében a gyökérzet „ellustul”. Ugyanez a szindróma, frissen a telepített gyepszőnyegnél a legyökerezést is megakadályozhatja, súlyosabb esetben, a későbbiekben a pusztuláshoz is vezethet. A túlöntözöttség okán a növényállományban nemkívánatos egynyári perje (Poa annua ) és közönséges perje (Poa trivialis) fajok könnyen felszaporodnak és kiterjednek, de a kétszikű gyomnövények is hamar „beülnek”.

A kánikulai stressz ezeket, a populációkat azonban könnyen kiégeti, mert a növény a kritikus párolgási szint átlépése után nem jut elegendő nedvességhez. A gyökérzetet ( a kánikulai időszak előtt ) ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözéssel „edzheted”. A helyes vetőmag megválasztásával, rendszeres gyeplazítással, levegőztetéssel bizonyos mértékig csökkenteni tudod az öntözéshez szükséges víz mennyiségét.
Tekintettel arra, hogy az öntözővíz egyre drágább, célszerű az öntözést optimalizálnod. 

„…most X,Y percet megy az öntöző berendezés.”

Hogyan tudhatom meg, hogy ez megfelelő-e?


Hát igen, ez a kérdések kérdése…. ha nem kaptál az öntöző berendezéssel telepítési és vízkijuttatási tervet, (jártak így egy páran) amelynek készítését minden gyártó cég előírja a telepítő részére, kövesd az alábbi egyszerű megoldást!
Körönként a kijuttatott víz mennyiségét mérd meg! Hogyan? Helyezz a gyepfelületre, 4-5 csapadékgyűjtésre alkalmas edényt (cserépalátét, kis lavór is megteszi).
Jegyezd fel hány percet, megy a kör és hány mm csapadékot juttatott ki. Jöhet a következő, írd fel sorba! 


Példaként:
1 számú kör 12 perc 6 mm,
2 számú kör 20 perc 12 mm,
3 számú kör 20 perc 8 mm, eredményt kap.

Figyelembe kell venni a különböző körök egymásra fedését is! 

Minden kört 8 mm csapadék kijuttatásra állítsd be! Rendelj hozzá az aktuális napszámot, amit a hőmérséklet mozgásával változtass! 

1 számú kör 16 perc 8 mm,
2 számú kör 13 perc 8 mm,
3 számú kör 20 perc 8 mm,
Ha a kert nem átlagos árnyékos, vagy széljárta, a föld agyagos vagy homokos ezeket, a körülményeket mérlegeld, és a beállításoknál vedd figyelembe! Feltétlenül a helyi körülményeket körönként moduláld!
Mindezek után a fenti táblázat előírásait követve könnyedén optimalizálhatod a vízkibocsátást.
Amennyiben problémás a víz elszivárgása, vagy a vízhozam nem képes biztosítani a 8 mm-es öntözést, több részletben is öntözhetsz.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Kapui Gábor

 Pázsit Doktor

Öntözéstechnikusa

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0