Nem vitatható tény, hogy a gyepek szépségét elsődlegesen a növények vízfelvételének megfelelő szintű ellátása határozza meg.  A pázsitfüvek víz igénye egy igen szűk intervallumban tekinthető ideálisnak, alul biztosítása esetén száradás, túlzásba vitele pedig rohadási folyamatokat indítanak el, melyek gyepbetegségekhez vezetnek. Állandó, vagy kiszámítható körülmények mellett nem is lenne különösebb kihívás a megfelelő mennyiségű öntözés, de sajnos az elmúlt évekre jellemző időjárási tendenciák jelentősen nehezítik a gyepgondozással foglalkozók életét.

A globális felmelegedés, az ózonlyuk állapotának hatásai sajnos nem csak összeesküvés elméleti teóriák, hanem a mindennapokban tapasztalható változásokat okoznak, melynek következményeihez csupán a megfelelő alkalmazkodás az egyetlen járható út. 

 

Megmutatom, miként tapasztalhatjuk a változást a pázsitok esetében

 

Sajnos jelenleg már nem kőbe vésett valóság az ezredforduló környékéig még tankönyvekből is kiolvasható évszakokhoz köthető hőmérsékleti és csapadék eloszlási adatok. 

Példának okáért már megélhettünk sorozatos jelentős fagy nélküli enyhe teleket, februárban tavaszi jellegű felmelegedést, március derekán érkező utakat eltorlaszoló havazást, áprilisi jégesőt, májusi 30 C fokot meghaladó nyárias kánikulát, júniusban tavaszi szeszélyességgel érkező esőzéseket, július lett az igazán meleg hónap augusztus helyett és néhány éve az augusztus 20 már a viharokkal érkező lehűlés a nyár végét jelenti.

Gyeppel való foglalkozásunk elején még lehetett pázsitokat fenntartani hibátlan minőségben egy szezonban három különböző (tavasz/nyár/ősz) öntözési beállítással. Mára sajnos ez már a lehetetlen feladat…

Hogy miért? Az elmúlt 15 évben nem volt két egyforma hőmérséklet és csapadék görbéjű gyepszezon. Minden hónap volt már száraz és csapadékos, hideg és meleg egyaránt. Több évre is jellemző volt a 2 hetente változó időjárás is. Ezek a tényezők sajnos nem mondhatóak pázsit barátnak, így sokkal több odafigyelést igényelnek tulajdonostól és fenntartótól egyaránt, ha biztosítani szeretnénk a megszokott elvárható magas színvonalat.

Megnyugtató, hogy a folyamatokat tapasztalva sok fejlesztés zajlik, amely több oldalról is megoldásokat igyekszik a kezünkbe adni, de az mindenképpen igaz, hogy a tudás és technológia ami 20 éve még működött az mára sajnos már elavult és közel használhatatlan.

Kulcsszó: az alkalmazkodás

Öntözéstechnika területén megjelentek azok a vezérlő egységek, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a változó körülményekhez, legyen akár helyi vagy hálózati meteorológiai állomások adataira épülő, előrejelzési adatokra támaszkodó, vagy az adott kertbe telepített nedvességet figyelő talajszondái által gyűjtött adatokat használó rendszer. Ezek a technológiák már léteznek, de elterjedésük még gyerekcipőben van, ellenben a távolról való manuális vezérlés az elmúlt 5 évben telepített automatikák esetében szinte evidensnek tekinthető, így a munkahelyről, vagy a nyaralás ideje alatt is aktualizálhatjuk a kertünkben lévő öntözést. Ha éppen új öntöző berendezést tervezel, vagy a régit korszerűsítenéd, akkor érdemes az aktuális lehetőségeidet jól körüljárni, ahelyett, hogy a piacon lévő legolcsóbb megoldást választod.

A fűmag termelők, már a megváltozott körülmények figyelembe vételével állítják össze a fajta keverékeket, a speciális növény társítások néhány éve már a gyepszőnyeg piacon is megjelentek.

A minőségi gyeptelepítéseknél már szakmai alapnak számít a megfelelő talaj kialakítása nem csak sportpálya, hanem magánkerti viszonylatban is.

A fenntartás oldaláról a tápanyag utánpótlás, biotechnológia és növényvédőszer gyártói is fókuszba helyezték a vízgazdálkodás fontosságát.

A fejlesztések ellenére a tulajdonosi jelenlét és közreműködés elengedhetetlen, ezért csak akkor kezdj bele, ha örömöt szerez a kerted. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd a területi Pázsit Doktort, aki komolyan leveheti a válladról a kert terhét!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0