A homokolás, avagy a Top-dressing (felülszórás) homokkal, a sportpálya fenntartási folyamat szerves része. A sport tevékenységek többsége a gyepfelületeken intenzív taposással járnak, melyek a talaj tömörödését eredményezi. 

Miért baj ez?

 

A talaj tömörödése kiszorítja a gyökérzónából az oxigént és a vizet, így a gyökéren felszívódó tápanyagok és növényvédő szerek nem érik el az elvárható hatékonyságot. A tömörödött talajokban a gyökérfejlődés nehézségekbe ütközik, így fű növény nem tud egészségesen fejlődni, ezáltal a populáció látványa alulmarad a kívánttól. Talaj összetételi problémák súlyosbodva vízelvezetési nehézségek elé állítják a gyepfelületet, melynek eredményeként pangó vizek jelennek meg a felszínen, ez pedig a gombásodásoknak, algásodásoknak és mohosodásnak összességében a gyeprontó folyamatoknak ideális környezetet biztosít.

A magánkerti gyeppopulációk talaj rétegrendi kialakítása sajnos sok esetben gyenge szakmai minőségben, vagy egyáltalán nem valósulnak meg. Ezért a telepített gyepek 3 éven belül jelentős romlásnak indulnak, illetve a vetett gyepek satnya fejlődése tapasztalható. 

Talaj mintavétel során megállapított összetételt alapul véve szakmai döntés az újrakezdés szükségessége. Az agyag talaj jelenlét aránya és elhelyezkedése határozza meg, hogy tud-e hatásos lenni a homokolás.     

30 cm mély szelvényben az agyag 50 % feletti aránya, illetve talaj síkjával párhuzamos elhelyezkedése vízzáró rétegként funkcionál, ebben az esetekben nem kerülhető el a talaj megforgatása és homok, esetleg más közeg (alginit, tőzeg, vályog) bedolgozása.

A homokolás kijuttatásának módja különböző kihívásokra képes megoldásként szolgálni. Meglévő gyep populáció esetén a homokszórást intenzív gyeplazítás előzi meg. A gyepfilc réteg eltávolítása és a talajba vágó kések gyökérzónába való metszése segíti a talaj és a homok felső néhány (1-2) cm mélységű könnyebb összekeveredését. Ez a megoldás felszíni javulást képes okozni, mely nyálkagomba jelenlét, mohosodás, algásodás esetén és felszíni tócsásodás okozta betegségek kialakulását tudja csökkenteni. Azonban a homok felszínre való terítése mélyebb talajrétegekkel sajnos nem vagy csak nagyon lassan, akár években mérhető időintervallumban képes hatást gyakorolni, annak többszöri ismétlése mellett.

Jelentősebb 8-10 cm mélységű talaj összetétel változtatásra is alkalmas a homokolás, azonban ez kizárólag talaj lyuggatással párosítva éri el a kívánt eredményt. Jelentős mértékű tömörödés esetén évente egyszer, ősszel ismételni szükséges 3-4 alkalommal egymást követő években. Általános szintfenntartás érdekében 3-4 évente egyszer ajánlott a munkálatokat elvégezni, melyet fizikai terhelés mértékében lehet ritkítani, vagy gyakrabban elvégezni.

Miért ősszel érdemes elvégezni?

 

A homokolás során 0,5-1 cm vastagságban a 0-1 osztályozott mosott kvarchomokot kell használni. Ez a legkisebb finom szemcséjű homok fajta, azonban a feltalajjal való összekeveredése lassú folyamat. A homok világos színű és kivirít a fűszálak közül, minimum fél évre van szükség, hogy a csapadékkal a földbe dolgzódjon, ne lássuk és ne akadályozza a kert használatot.

 

Amennyiben professzionális gépekre és szakemberekre van szükséged, keresd a Pázsit Doktorod!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0