Gyep újra telepítése földmunkával

Ez hasonló helyzet, mint amikor a társasjátékozás közben rálépsz a csúszda mezőre és ismét a startnál találod magad. Ráadásul ez nem a véletlen műve, a történtek ok-okozat kapcsolatban állnak csak Te nem láttad előre. Nos, torokszorító érzés.

Ha az eddigi gyep már nem javítható, a felülvetéstől sem remélhetünk előre lépést, vagy nem érdemes anyagi okok miatt evvel próbálkozni, nincs más út, sajnos a gyep újratelepítése következik földmunkával.

Nem kellemes állapot, de lehetőséget biztosít a szituáció arra, hogy most már tényleg jól csináld, megnyugtató módon megalapozd az elkövetkező éveket a gyep szempontjából!

Ilyenkor érdemes átgondolni a talajszerkezet megfelelőségét, az elmaradt drénezés szükségszerűségét de a gyep és más növények viszonyát, határvonalait. Ha az évek alatt megnőtt bokrok, fák indokolttá teszik a gyepszegély áthelyezését, ami magával hozza az automata öntözőberendezés módosítását is.

Ha nem is kerül sor földcsérre, ami a projekt legfőbb “mumusa”,

a talajt érdemes fellazítani, és szerves trágyával dúsítani annak tápanyag tartalmát. Szükség szerint talaj szerkezet is változtathatsz, homokkal, tőzeggel, biológiailag aktív anyagokkal. Most kell a szintet jól beállítani, hogy ne legyen bosszúság a későbbi rendszeres fűnyírás!

A vetéshez taposás tűrő, de laza talajfelszín szükséges, ha szakemberre van szükséged, keresd a Pázsit Doktorod!

Mi az amit a legtöbb ember elszúr a gyep újratelepítése során?

1./ Az altalajra kerülő termőréteg ideális vastagsága legalább 20-25 cm, ha ennél vékonyabb, komoly kihívásokkal és bosszúságokkal nézel szembe a jövőben. Fontos, hogy a termőréteg azonos vastagságú legyen, ellenkező esetben az anomáliák hamar a gyepfelületre rajzolják a “talaj térképét”.

2./ Az elterített talajnak idő kell amíg “beáll”, betömörödik, ha túl hamar kerül sor a vetésre a felszín még tovább mozog és egyenetlen lesz.

3./ A hozatott föld, vagy a bolygatott föld gyommagvakkal lehet szennyezett, érdemes időt hagyni a gyomok kelésének és kelés után a gyomirtásnak, ennek hiányában, a gyomosodás invazív jellegű lesz.

4./A talaj felszínen illik szép “tükröt húzni”, nem csúnyíthatja a felszínt mélyedés, kiemelkedés, rögök.

5./ A gyep első három évére el kell látni tápanyagokkal, a tápanyagok széles választéka áll rendelkezésre, de legalább indítótrágyát megfelelő mennyiségben biztosítani szükséges a növény számára.

Lakatos László

Rab Zoltán & Lang Szabolcs

Molnári Ákos

6./Gondoskodni kell a magok ideális talajtakarásáról, ezt szárazvetésnél fedéssel, hengerezéssel, hidrovetés esetén a magasnyomással lehet elérni.

7./ Az olcsó fűmag keverékek gyenge minőségűek kelésre és fajtatulajdonságra egyaránt. A fűmagkeverékeken nem javasolom spórolni, mert az elkövetkező évtizedben ennek eredményét fogod szemlélni.

8./ Még idejében el kell döntened, milyen vetési technológiát választasz, mert más talajszintre van szükség a magról vetett gyepek és a gyepszőnyeg esetében.

9./ Súlyponti a fűmagok vetési mennyiségének optimuma, ha kevés, akkor a gyep nem záródik, ha sok, akkor valószínűleg kelés után áldozatul esik valamely gombás betegségnek.

10./ Érdemes a síkot 1% -os lejtésbe állítani, ha nincs lejtése, akkor nagy a veszély hogy a víz “megáll” a gyepen. Ha nagy a lejtés , akkor a víz leszalad. Friss vetéseknél mindkét körülmény a vetés eredményét elronthatja.

 

Itt egy kis segédlet a füvesítés módszereiről.

hu_HUHungarian