Gyep újra telepítése

földmunkával

Jó minőségű munkára vágysz anélkül, hogy lehúzás áldozatává válnál?

A jó alap megteremtése kulcsa a hosszútávú gondtalanságnak!

Ne spórolj a megfelelő talaj rétegrend kialakításával, mert sokszorosát fogod elkölteni később!

Óvd meg magad a későbbi bosszankodástól alapozd meg jól a pázsitod jövőjét! 

Válassz megbízható minőségű anyagbeszállítót, mert föld és föld között is óriási különbség van!

Profi gépesítéssel nemcsak időt takaríthatsz meg, de sokkal jobb minőséget is kapsz!

Hívd fel területileg illetékes kollégánkat!

Mond el mit terveztél a kerteddel.

Felderítjük és számba vesszük a körülményeket. 

Elmondjuk mit érdemes tenni vágyott állapotért.

Javaslatot teszünk a kialakítás folyamatára.

Elvégezzük helyetted a feladatokat!

Dőlj hátra és élvezd pihentető pázsitod látványát!

Élvezni szeretnéd a gyeped

a végeláthatatlan próbálkozások helyett?

Ez hasonló helyzet, mint amikor a társasjátékozás közben rálépsz a csúszda mezőre és ismét a startnál találod magad. Ráadásul ez nem a véletlen műve, a történtek ok-okozat kapcsolatban állnak csak Te nem láttad előre. Nos, torokszorító érzés.

Ha az eddigi gyep már nem javítható, a felülvetéstől sem remélhetünk előre lépést, vagy nem érdemes anyagi okok miatt evvel próbálkozni, nincs más út, sajnos a gyep újratelepítése következik földmunkával.

Nem kellemes állapot, de lehetőséget biztosít a szituáció arra, hogy most már tényleg jól csináld, megnyugtató módon megalapozd az elkövetkező éveket a gyep szempontjából!

Ilyenkor érdemes átgondolni a talajszerkezet megfelelőségét, az elmaradt drénezés szükségszerűségét de a gyep és más növények viszonyát, határvonalait. Ha az évek alatt megnőtt bokrok, fák indokolttá teszik a gyepszegély áthelyezését, ami magával hozza az automata öntözőberendezés módosítását is.

Ha nem is kerül sor földcsérre, ami a projekt legfőbb „mumusa”,

a talajt érdemes fellazítani, és szerves trágyával dúsítani annak tápanyag tartalmát. Szükség szerint talaj szerkezet is változtathatsz, homokkal, tőzeggel, biológiailag aktív anyagokkal. Most kell a szintet jól beállítani, hogy ne legyen bosszúság a későbbi rendszeres fűnyírás!

A vetéshez taposás tűrő, de laza talajfelszín szükséges, ha szakemberre van szükséged, keresd a Pázsit Doktorod!

Mi az amit a legtöbb ember elszúr a gyep újratelepítése során?

1./ Az altalajra kerülő termőréteg ideális vastagsága legalább 20-25 cm, ha ennél vékonyabb, komoly kihívásokkal és bosszúságokkal nézel szembe a jövőben. Fontos, hogy a termőréteg azonos vastagságú legyen, ellenkező esetben az anomáliák hamar a gyepfelületre rajzolják a „talaj térképét”.

2./ Az elterített talajnak idő kell amíg „beáll”, betömörödik, ha túl hamar kerül sor a vetésre a felszín még tovább mozog és egyenetlen lesz.

3./ A hozatott föld, vagy a bolygatott föld gyommagvakkal lehet szennyezett, érdemes időt hagyni a gyomok kelésének és kelés után a gyomirtásnak, ennek hiányában, a gyomosodás invazív jellegű lesz.

4./A talaj felszínen illik szép „tükröt húzni”, nem csúnyíthatja a felszínt mélyedés, kiemelkedés, rögök.

5./ A gyep első három évére el kell látni tápanyagokkal, a tápanyagok széles választéka áll rendelkezésre, de legalább indítótrágyát megfelelő mennyiségben biztosítani szükséges a növény számára.

Bízd a feladatot gyakorlott és lelkiismeretes szakemberekre:

Lakatos László

Rab Zoltán & Lang Szabolcs

Molnári Ákos

6./Gondoskodni kell a magok ideális talajtakarásáról, ezt szárazvetésnél fedéssel, hengerezéssel, hidrovetés esetén a magasnyomással lehet elérni.

7./ Az olcsó fűmag keverékek gyenge minőségűek kelésre és fajtatulajdonságra egyaránt. A fűmagkeverékeken nem javasolom spórolni, mert az elkövetkező évtizedben ennek eredményét fogod szemlélni.

8./ Még idejében el kell döntened, milyen vetési technológiát választasz, mert más talajszintre van szükség a magról vetett gyepek és a gyepszőnyeg esetében.

9./ Súlyponti a fűmagok vetési mennyiségének optimuma, ha kevés, akkor a gyep nem záródik, ha sok, akkor valószínűleg kelés után áldozatul esik valamely gombás betegségnek.

10./ Érdemes a síkot 1% -os lejtésbe állítani, ha nincs lejtése, akkor nagy a veszély hogy a víz „megáll” a gyepen. Ha nagy a lejtés , akkor a víz leszalad. Friss vetéseknél mindkét körülmény a vetés eredményét elronthatja.

 

Itt egy kis segédlet a füvesítés módszereiről.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0