A magánkerti gyeptelepítések és a kertépítészeti munkák sajnos igen nagy arányban maradvány elv alapján valósulnak meg. A legtöbb házépítés vagy felújítás utáni beköltözést követően a tulajdonosnak nem marad elég pénze a minőségi kivitelezésre, ezért a kerttervezés, talajrétegrend, drainezés, az öntözéstechnika és a gyeptelepítés vonatkozásában is olcsóbb és szakmai tartalmában csekélyebb megoldások valósulnak meg. Vagy akár bizonyos elemek teljesen ki is maradnak, ami később borítékolja a problémákat, amit sokkal drágábban és komoly felfordulással lehet csak pótolni.

A másik minőség romboló tényező a türelmetlenség. Pedig hidd el mindennek meg van a maga időpontja, egymásra épülése és rá is kell szánni a szükséges időt, hogy magas minőség szülessen meg.

A gyeptelepítés tervezésekor visszafelé kell gondolkodni és az utolsó mozzanat időzítésétől kell felépíteni a folyamatot, tehát a gyepszőnyeg fektetés vagy a vetés időpontja kulcskérdés. 

A fűmag vetése akkor ideális, ha augusztus 20 és október 20 közé esik az időpont. Ezen az intervallumon belül is a szeptember az optimum. Ha hamarabb történik a vetés, akkor a magas hőmérséklet miatt nyári gombás betegségek okozhatnak vártnál gyengébb eredményt, vagy az egyszikű gyomok térnyerése ront a kelési esélyeken. Abban az esetben, ha az időpont a télhez közelít csökken a talajhőmérséklet, ami lassítja a kikelést, valamint a nagyobb eséllyel ébredhetünk talaj menti fagyokra november elejével, ami a nem legyökerezett csíranövényekkel egy pillanat alatt végezhet. Érdemes úgy kalkulálni, hogy a talaj hőmérséklet 10 fok alá esése előtt 2-3 fűnyírás beleférjen a szezonba. A fejlődési ütem függ a fűfajták keverékétől, a vetés módszerétől, a föld szerkezeti összetételétől és tápanyag feltöltöttségétől is. Ökölszabályként a fagyok érkezése előtt 6 héttel a magnak a földben érdemes lenni. Így a szeptemberben elvetett magok jó eséllyel még az adott évben zárt populációt tudnak alkotni.

A vetést közvetlenül a síkhúzás előzi meg, amely jó eséllyel csupán a felület felső 1-2 cm-ének mozgatásával jár, vagy homokos felülszórással, feltöltéssel történik, amennyiben a sík szintjéhez képest van hely, így a talaj gyomkészletének ébresztése nem valósul meg. 

 

 

Itt jön a kérdés, hogy mennyire szorít az idő, mennyire kapkodsz, mennyire vagy türelmetlen? Irtunk egy cikket “Miért gyomosodik a friss vetésem? Mit lehet tenni ellene?” címmel, ami részletesen leírja a következő lépés összefüggéseit.

Aki idő szűkében szeretné minél hamarabb kipipálni a projektet az a vetés előtt közvetlenül végzi a talaj rétegrend kialakítást, drainezést, talaj fertőtlenítő kijuttatását, öntöző telepítését, vakond háló telepítést, amit 3 alkalommal heti rendszerességgel elvégzett totális gyomirtás előz meg, úgy hogy az utolsó permetezés után 10 napig nem kezd a talajmunkához.

Összegezve a fent leírtakat, az első gyomirtás elvégzését követően 1 hónapra lehet a talaj munkát tervezni, ami a terület nagysága függvényében 1-5 napon belül megvalósul. A vetést akár a földmunka befejezésével el lehet végezni és 6 hét múlva már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét. Bárhogy is számolom ez 2,5-3 hónap, amit augusztus elejével el kell kezdeni.

 

Hogyan lehetünk még ennél is alaposabbak?

 

Ezen túlmenően tudnod kell, hogy a jó munkához idő kell. A megbolygatott talaj mozoghat. Ha igazán alapos szeretnél lenni, akkor az öntözőberendezés telepítésével egyidőben megvalósuló talaj rétegrend kialakítás és a síkhúzás után pihentetni szükséges a területet. Mennyit? -hallom a kérdést a fejedben 🙂 Az eddigi információk alapján egy vitalitási szezon lenne az optimális. Tehát a talajmunkát érdemes ősszel vagy tavasszal elvégezni és a következő kora ősszel ütemezni a gyeptelepítést. A közte lévő időben pedig öntözni, és rendszeres gyommentesítés is javasolt. Így a kialakult talajodból kihajtanak a gyomok és azt irtással el tudod tüntetni. Ez az időszak a beforgatás mellett rovarkártevők távoltartását célzó szerek kijuttatására is tökéletes, érdemes kihasználni, sok bosszúságtól óvhat meg. A talajod szintje is fog változni a csapadék hatására, amit a vetés előtt egy ismételt felszíni síkhúzással simára varázsolhatsz és már lehet is gyepet telepíteni.

Ebben az esetben egy szezonnyi munka van az alapok lefektetésében, elsőre soknak tűnhet, de a gyeped évekig akár évtizedig is minőségi színvonallal és alacsony fenntartási igénnyel hálálja meg a munkád.

 

Profi szakemberre van szükséged?

Keresd az illetékes Pázsit Doktort!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0