Mi történt az elmúlt évben?

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, vissza kell tekintenünk az elmúlt év időjárási történetére. 

2022 aszályos év volt. A tél is számottevő csapadék nélkül zajlott. Az egyéb körülményekre tekintettel átlagosnak tekinthető, de tendenciájában egyre enyhülő hőmérséklettel alapozta meg a tavasszal induló gyepszezont. A helyzet vitalitási időszak indulásával sem változott jelentősen a természetes csapadék mennyisége és ez egész 2022-es gyepszezonra így is maradt. 

Ha utólag visszatekintünk egészséges pázsitja csak annak volt, aki az öntözést kielégítő módon tudta biztosítani, de ez a locsolási korlátozások miatt számos településen ellehetetlenült. 

Számos kúttulajdonos is csalódottan nézett a gyűrű aljára, ahol meglelte az öntözőrendszerének hiányos működésének okát. Eltűnt a víz…mélyebbre húzódott.

Ahol a víz nem volt hiánycikk, és a tulajdonos is kellő figyelemmel biztosította a hőmérséklettel együtt változó öntözési beállításokat ott a helyzet nyilván kedvező végkifejletet nyert.

 A beköszönő ősz, mely továbbra is enyhe hőmérsékletet hozott, mintha nem is akarna véget vetni a nyárnak még november közepén is tavasziasnak mondható C fokok voltak a jellemzőek. 

A „tél” ezután 0-10 C fok közötti hőmérséklettel köszöntött be, cserébe megérkezett a várva várt csapadék, nem is akárhogyan…

 

Miért jelent problémát ez a pázsit tulajdonosok számára?

A légköri aszály a legtöbb kertben, még ott is, ahol az öntözéssel sok kihívás nem volt, a fű növény gyökereinek visszafejlődését eredményezte, a csenevész gyökérzet, a későbbi behatások számára megalapozta a leromlás szinte ellenállhatatlan lefolyását. 

Az őszi enyhe idő a rovarkártevőknek kedvezett, hiszen fagyok hiányában nem kényszerültek mélyebb talajrétegekbe, így az öntözött területeken a szokásosnál hosszabb ideig tudtak táplálkozni a gyepünk gyökeréből. Ez folyamat számos cserebogár pajor által fertőzött kertben komoly pusztulást okozott, már szeptember és október hónap során megmutatkozott a kártétel, de sok tulajdonos számára csak tavasszal lesz reprezentatív a helyzet. Ott, ahol nem volt rovar vagy pajorkártétel a december dereka utáni időjárás adta meg a kegyelemdöfést.

A 10 C fok alatti, de fagy nélküli időjárás a pázsit gyepek legnagyobb kihívása, hiszen a növényi vitalitás lelassul, majd leáll, így a természetes védekező képessége tulajdonképpen, aktív módon megszűnik. Ez a hőmérsékleti tartomány ellenben a talajlakó parazita gombák terjedése számára kiemelkedően ideális, különösképp csapadékkal párosulva. A csapadék pedig bőségesen érkezett. Több alkalommal is esett 2 nap alatt egy-egy hónapnyi mennyiség. Majd megállás nélkül hetekig folyamatosan nedvesen tartotta a növények felületét és a talajt is. Kialakult a „gomba mennyország”.

Ezen a körülménynek eredménye a gyep gombásodásának extrém terjedése, mely a rothadási folyamatoknak köszönhetően, erős ritkulásként válik szembeötlő jelenséggé a minőségi pázsit tulajdonosok legnagyobb bánatára.

Hogyan nyerhetjük vissza pázsitunk eredeti szépségét anélkül, hogy ez hosszú évekig tartana? 

A januári fagyok megváltásként funkcionálnak, hiszen megtorpanásra kényszerítik az eddig korlátok nélkül kárt okozó gombákat. Természetesen ettől automatikus javulás nem várható, de a leromlás üteme lassult, bizonyos esetekben le is állt. Kezdődhet a helyreállítás, de érdemes átgondolni, hogy milyen sorrendben és milyen ütemezéssel lehetünk a leghatékonyabbak…

Hogyan kerülheted el, hogy maradandó károsodást szenvedjen?

Mit tehetünk a kialakult helyzetben?

Bármi a tervünk, az időzítés mindennek előtt áll. Jelen esetben a meg kell várnunk azt a hőmérsékletet, amikor a növényvédelem eszközeinek alkalmazása eredményt is hozhat. Feltételként a fagyok stabil elmúlása, 5 C fok feletti talajhőmérséklet, csapadék mentes napok szerepelnek, ahhoz, hogy a gombásodás ellen kezelést hatékonyan lehessen végezni. 

Ez ugyanis az első lépés a folyamat megfordításához. Tapasztalatok alapján március hónap kínálkozik alkalmas élesztő és gombabetegség megfékező funkciójú gyepkezelési időpontra, bár ezt a korai tavasz beköszönte még előrébb is hozhatja.

A következő ütemben a talajhőmérsékletnek meg kell haladni a 10 C fokot, amikor már a fű növényben megindul a vitalitás, így képessé válik tápanyagok felvételére és a szükségessé vált gyeplazítás elvégzésére megfelelő regenerációval tud reagálni.  Ez a munkamozzanat végzi el az elhalt növényi részek eltávolítását, mely csökkenti a gombásodás visszatérésének esélyét a későbbiekben. A beavatkozás talaj előkészítésként is funkcionál a megritkult felületek felülvetéséhez. Tapasztalataink alapján áprilistól végezhetőek kockázatmentesen a talajlazítások.

Ezt követően a visszatérhetünk a gyepfenntartás szokásos kerékvágásába, amennyiben a javulás a vártnak megfelelő ütemben történik.

Mi az, amit a legtöbb kerttulajdonos elront tavasszal?

Miért nem cserélheted fel a folyamatokat, ha kedves a pázsitod élete?

Az elhalást látva gyakran az gondolatunk támadhat, hogy a fizikális eltávolítás az első lépés, legyen az gereblyével, gyepseprűvel vagy gyepszellőztető-gyeplazító géppel elvégezve. Ellenben nem ez a szakszerű módja, hiszen a betegségek legyengült növényi állományt eredményeznek, így a mechanikus beavatkozások óriási kárt okozhatnak a még menthető populációban. 

Először meg kell gyógyítani és megerősíteni a túlélő növényeket és csak ezután érdemes a menthetetlen egyedek eltávolításában gondolkozni. Ha nem így teszel, és a gombafertőzést széthordod, pusztulás mértéke nagyobb lesz a regenerálódási folyamat pedig sokkal hosszabb ideig fog tartani. 

Azt javasoljuk, hogy kerüld a korai munkavégzést és tartsd a jó sorrendet!

Mit tehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a téli leromlás esélyét?

A legegyszerűbb módja, hogy az őszi faleveleket nem hagyod belerohadni a gyepfelületbe! Nem is sejtenéd, de kiterjedt gombás fertőzést rejt magában az ősszel elhanyagolt felület. Érdemes egy műanyag gyepsöprűvel a levélhullás idejében 3-4 naponta összehúzni a leveleket a gyep tetejéről anélkül, hogy a fű növényt jelentős fizikai hatás érné.

A téli rothadások esélye és kiterjedése a talajod vízelvezetésének képességével és a csapadék mennyiségével egyenesen arányos. Sajnos a természetes csapadékot nem tudjuk szabályozni, de a talajod szerkezetén lehet változtatni, akár utólag is. Erre a feladatra képes a talaj lyuggatás és a homokolás. 

Olvasd el erről szóló cikkünket és kérd a területileg illetékes Pázsit Doktor segítségét a kivitelezésben!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0