Tápoldatozás, életelixír a fűnek

Miért van az, hogy a hogy a fű telepítését követő harmadik évben már nem az igazi a gyep és hovatovább az újravetésen gondolkodsz?

A folyamat rendkívül gyorsan megérthető, a fű növényke levéllemezeiben tárolja a gyökerén keresztül felszívott táplálékként szolgáló elemeket, ezt minden kerttulajdonos nagy gondossággal 1-2 hetes periódusban a fűnyírás alkalmával levágja, és eltávolítja, így az odaraktározott növekedéshez szükséges energia elvész. Ez három év alatt, mintegy 70 körüli alkalom is lehet, amikor a földből a talajerőt szinte „kihúzzuk”. Ezt nevezhetnénk intenzív kultúrának, de talán egyértelműbb, ha azt mondom, a gyep állapota leromlik és éhen hal. Mivel a kertet nem hagyhatod ugaron, mint ahogyan azt a mezőgazdaságban is teszik, annak érdekében, hogy feltöltődjön ismét tápanyagokkal, folyamatosan pótolnod kellene, hogy túlélje saját sorsát, hogy ne induljon meg a leromlás és Te pedig változatlanul élvezhesd az életerős gyep látványát.

Tápoldatozás - Pázsit Doktor

Hogyan pótoljuk a föld tápanyag tartalmát, úgy hogy pázsitunk szép esztétikával hálálja meg gondoskodásunkat? 

A pázsitfüvek növekedéséhez is három alapvető elem szükséges, a nitrogén, foszfor és kálium, hasonlóan más növényekhez. A kertészek műtrágya kiszórásával időről-időre pótolták ezeket a – növények fejlődése szempontjából valóban nélkülözhetetlen- tápanyagokat. Kora tavasztól-őszig tartó vitalizációs időszakban 3-6 alkalommal ajánlatos gyeptrágyázni a pázsitot (a gyakoriság függ a talajtól, öntözéstől, a növény fajtájától, fenntartási technológiától, használattól, esztétikai igénytől…).
De a fű tápanyag szempontból különleges növény. Létfontosságú, hogy tudjuk mikor, milyen tápanyagra van szüksége a növénykének. Tavasszal az ébredéshez szükséges anyagokra van szüksége, nyáron a kánikula ellen küzd a túlélésért, ősszel pedig gyökeret fejleszt és fagytűrését edzi, melyekhez különböző összetételű tápanyagokra van szüksége. Most már érthetjük, hogy  „mindig jó műtrágya” nem létezik.

Mit okozhatunk, ha nem a megfelelő tápanyagot adjuk?

 

Pázsitunk állapotának és aktuális igényeinek pontos ismerete nélkül biztos, hogy nem a megfelelő műtrágyát vásároljuk meg! Nyáron és főleg ősszel, a Nitrogén (N) túladagolással idézhetünk elő komoly problémát, a Foszforral (P) pedig majdnem minden esetben, kivéve a vetés előkészítésének időszakát.
A műtrágyák által eredményezett károk alattomosak, mert nem jelentkeznek azonnal, így a hobbikertészek számára nem egyértelmű az ok–okozati összefüggés. A tünetek lehetnek betegséghez hasonlatosak (színehagyottság, sárgulás, turgornyomás csökkenés, lyukadás), de például az említett foszfor, elősegítheti a gyomfüvek betelepedését.

A műtrágya NPK jelölésének figyelembe vétele és helyes értelmezése ezért alapvető, de az „ügy” ezzel még nincs letudva. A Makroelemek /NPK/ felszívódását egyrészt a környezeti feltételek, időjárás, csapadék, talajtényezők, másrészt a mezo- és mikroelemek jelenléte határozza meg.
Ha ezek az anyagok hiányoznak, vagy csak elenyésző mértékben vannak jelen, akkor a makroelemek is csak ennek arányában hasznosulnak. A korszerűbb gyeptrágyák már tartalmaznak mikroelemeket is, sőt hosszan tartó hatást is ígérnek, de ezt csak egyenletes és bőséges talaj közeli pára mellett tudják produkálni, amilyen a ködös Albionban szokványos.

Gyeptrágya vagy tápoldat az ideális megoldás?

Hazánkban az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, kevés csapadék esetén, nem oldódik időben a műtrágya granulátum, ezért kiégést eredményezhet, sok csapadék pedig az elhordás kockázatával járhat. Könnyen belátható, hogy a tápoldat folyékony állapota miatt, nagyobb biztonsággal képes a felszívódás helyére, a levélre vagy a gyökérzónába jutni, mint a szilárd granulált gyeptrágya.
A folyékony tápoldat nem csak a növény közelébe kerül, de azonnal meg is kezdi a felszívódást.

Bárány Szabolcs

Észak Pest Pázsit Doktora

Tápoldatozás - Pázsit Doktor

Mit tudnak a jótékony baktérium flórák?

Pázsit Doktor® egyik nagy innovációja, hogy minden időszakban a fű növekedési szakaszának legmegfelelőbb minőségi tápanyagot juttatja ki, amit más nem tud produkálni. Nem egy „mindenkinek mindig jó” terméket veszel. Hanem minden esetben egy olyan modulrendszerű megoldást kínálunk, amelyet speciálisan a Te gyeped minőségi állapotának magasabb szintre, való emelésére állítunk össze.
Hazánkban egyedülálló környezetkímélő, jótékony baktériumflórákat is felhasználó technológiát alkalmazva, képesek vagyunk arra, hogy a gyepterületen egyenletesen kijuttatott anyagok, vízoldékony formában, a pázsitfüvek által azonnal felvehető állapotban, közvetlenül a felhasználás helyére juttassunk a „műtrágyás kiégetés” veszélye nélkül.

Pázsit Doktor® éves gyepgondozási program lehetővé teszi, hogy a Te kertedben lévő pázsit megkapja mindazt időben és teljes körűen, amire szüksége lehet az egészséges fejlődéshez. A tápanyag utánpótlás feladatán túl, olyan szolgáltatást is igénybe vehetsz, amit termékkel vagy házilagos megoldásokkal nem helyettesíthetsz. (Pl. Ph beállítás, laborvizsgálat, részleges vagy teljes felújítás, talajfertőtlenítés bioaktív anyagokkal stb.)

Kérheted a Pázsit Doktorok segítségét több gyeppel kapcsolatos munkálat elvégzésében is, amelyet nem szeretnél Magad végezni, vagy nem éri meg, hogy Magad állj neki.
Gyeplazításfűnyírásgyeptelepítés, felülvetésfelülszórás stb.

Ide kattintanak azok, akik a hétköznapit meghaladó módon szeretnék kertjüket élvezni.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0