Most költöztél kertes házba? Új kertet szeretnél?

 

A kertépítés fortélyai ami nélkül, sok idődbe és rengeteg pénzbe fog kerülni…

Ne hibázz, mi segítünk!

 

Kertet építeni csodálatos dolog. Megélni a környezetünk fejlődését, szépülését, lelket melengető érzés. Egyaránt az, ha fizikálisan részt veszünk a munkában, és akkor is, ha a teraszról figyeljük a “teremtést” egy gőzölgő bögrével a kezünkben. A kert az öröm forrása, büszkeséggel, jó kedvvel és nyugalommal kell, hogy betöltse az ember.

 

Amennyiben szeretnéd, hogy a említett érzésekkel gondolj vissza a már a  kivitelezés folyamatára is, érdemes az alábbi javaslatokat megfontolnod:

Kerttervezés

Mielőtt fölösleges energiát és pénzt pazarolsz el, ülj le egy papírral és egy ceruzával és szedd össze a gondolataidat, hogy kertednek milyen funkciókat kellene betölteni. A tervezés során próbáld meg az elkövetkező 10 éves időtávot vizsgálni, így ne felejtsd el a jövendő gyermekeid, unokáid igényeit és saját életkorodhoz passzoló kerti tevékenységekhez szükséges kerti berendezéseket felsorolni. Gondold át, hány autót akarsz kerítésen belül tudni szükséged lesz-e szerszámtárolóra, kútra, szeretnél –e valamit az alábbiak közül: kerti tó, sziklakert, homokozó, csúszda, hinta, trambulin, ping-pong asztal, vagy kosárpalánk, grillsütő vagy tűztér a bográcsnak, hozzá tartozó sörpadok és árnyékoló, medence, jakuzzi, szauna.  Az igényeidet senki sem fogja kitalálni helyetted, de ha idáig eljutottál, akkor érdemes egy kerttervezőt fogadnod, aki rengeteg pénzt, energiát és időt fog megspórolni Neked. Annak a tudásnak egy részét, amire szükséged van, hozzávetőlegesen 15 év kerti tapasztalattal tudod megszerezni, és rengeteg pénzt emészt fel, amit inkább költs magadra, vagy a következő generációkra. Egy jó kerttervező ismeri a kertépítés során használható anyagokat, figyelembe veszi a természeti körülményeket, mint az éghajlat, csapadék, a terület fény és árnyék adottságait, a körülmények tudatában választ növényeket a kertedbe, melyek jól fogják magukat érezni a tervezett helyen. A növények elhelyezkedését és fajtaválasztását meghatározza, hogy milyen aspektusból látod a legtöbbet a kerted, de rengeteg apró praktika segít a kialakítást, amire te soha nem gondolnál, de nagyon hasznos. Hívj fel és tervezek egy Neked való kertet!

 Kosztka Ernő

Pázsit Doktor Kertépítője

Kertépítés

A jó kertépítő cég kiválasztása összetett feladat. Minden cégnek van egy ideális kertmérete, amelyen gazdaságosan tudnak dolgozni, ez függ a gépparktól és a foglalkoztatott emberek számától. Érdemes kipuhatolni, hogy a Te kerted megvalósítása passzol-e a megszólított vállalkozó üzleti és szakmai elképzeléséhez. A szakmai felkészültség könnyen lemérhető, illetve három kertépítővel folytatott egyeztetés már kellő alapot adhat a megítéltetésükre. Válassz múlttal és referenciákkal rendelkező csapatot.

Öntözés

Az öntözés bizonyos esetekben a kertépítés része, de sokszor különálló erre specializálódott csapat végzi. Az öntözést is tervezni kell, ha valaki terv nélkül áll neki, akkor biztos lehetsz, hogy kóklerba futottál. A jó rendszer sok számolást igényel, amit hasra ütés alapján nem lehet megalkotni, így árajánlatot adni sem lehet. Az öntöző tervezése szakfeladat, ami sok munkaórába kerül, ezért nem ingyenes! Kivitelezés esetén a legtöbb öntözős kolléga jóváírja a tervezés költségét, de ez sem elvárható. A felmérésnél, vízhozamot, nyomást, áram és vízellátást szükséges mérni, enélkül ne bízz meg senkiben! A telepítést követően kérd el a terveket, hogy a későbbekben tudd, hol vezetnek a csövek és csere esetén milyen szórófejeket kell venned.

Legyél felkészült, ha öntözőrendszert tervezel beruházni, itt a segítség!

Molnári Ákos

Pázsit Doktor Öntözéstechnikusa

Lakatos László

Pázsit Doktor Kertész

Vetés előkészítés

A vetés előkészítésről részletesen itt olvashatsz, de azt tudnod kell, hogy az alapok nagyon fontosak. Telepítés előtt, mindig lazítsd fel a talajt és keverj szerves tápanyagot a földbe, ilyenkor lehet talajfertőtlenítést végezni a rovar kártevők ellen. Szükség esetén vakondháló telepítést is most végezheted el. Azt javaslom, még most csináld meg, mert nem nagy költség és rengeteg bosszúságtól óv meg, később sokkal drágább lesz. A vetéshez taposástűrő, de laza feltalajra van szükség. A síkot érdemes nagy szakértelemmel meghúzni, így elkerülheted a talajegyenetlenségből adódó problémákat.

Olvass utána, hogy ne hibázz!

 

Gyeptelepítés

Hagyományos, gépi- és hidrovetésből választhatsz. Olvasd el ezt a cikkünket és azonnal fogod tudni mire, van szükséged!

 

Ivanics Balázs

Pázsit Doktor

Fenntartás

Ha azt hitted, hogy a telepítést követően már semmi dolgod nincs, akkor el kell, hogy keserítselek. Milliónyi növénynek adsz otthont a kertedben, akik törődést igényelnek. Sajnos a pázsit nem egy padlólap, ezért öntözni, vágni, tápanyagot pótolni, gyomot irtani, gyeplazítani és egyéb növényvédelmi feladatokat kell végezni. Ha szeretnéd, hogy a pázsitod hosszú éveken keresztül jó állapotban maradjon, akkor ajánlom figyelmedbe Az éves gyepgondozási programunkat!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0