Teljes gyepfelújítás, gyepregenerálás,

újabb földmunka és fölfordulás nélkül…

Sokan úgy gondolják, számukra csak az a megoldás, hogy újra kell telepíteni a gyepet. Lehet, hogy ez valóban így is van, de az is meglehet, hogy van más járható út is. Lehetséges, hogy az éves gyepgondozási program keretében is várható elégséges javulás. Ha a leromlás nagyobb mértékű, és az általános eljárásoktól önmagában nem várható a folyamatok visszafordítása, a lehetőség azért még fennállhat a megújításra. A megújítás még nem a rettegett újratelepítés.

Tény, hogy nem minden esetben alkalmazható, de ha legalább az eredeti hasznos gyepalkotók több mint 50%-a még fellelhetők, és az egyéb veszélyeztető tényezők is orvosolhatók, érdemes megpróbálni, kevesebbe kerül, és nem okoz nagy felfordulást, amit az emberek többsége szívesen kihagyna.

gyepregenerálás Pázsit Doktor

Mit lehet a gyepen felújítani? 

A gyepek leromlásának vannak általános és egyedi ismérvei. A gyeptelepítéskor a körültekintő kertészek „útravalóul” indítótrágyáznak, amelynek az a szerepe, hogy a fűterület az elkövetkező időszakban ebből táplálkozzon. Sajnos a gyep a legnagyobb gondosság mellett is két-három év alatt, ezt a tartalékot felemészti. A harmadik évben már a leromlás jelei mutatkoznak; színehagyottság, gyomosodás, foltosodás, hamarosan megjelennek a kopasz foltok és az azt követő években a helyzet csak súlyosbodik, ameddig végbe nem megy a gyep teljes pusztulása. A gyep élettartamát a gyep szakszerű gondozása és tápanyagozása jelentősen meg tudja hosszabbítani. A már említett éves gyepgondozási program célja tulajdonképpen éppen ez.

A gyep leromlásakor azonban más kihívásokkal is szembe kell nézni, a föld a használat során tömörödhet, a talaj kémhatása megváltozhat, a szerkezete oly módon kiüresedhet (kimosódhat), hogy szerkezete is összeomolhat. Levegő és víz átjárhatósága oly mértékben romolhat, hogy a kényesebb fűfajok kihalnak, helyüket vadfüvek vagy a moha foglalják el. Ilyen eseten a gyepfelület gyeplazítóval, lyuggatóval való mechanikus megmunkálása mellett vizes technológiával (hidrovetés) vagy száraztechnológiával felülszórás (topdressing) valóban „újraöltöztethető”, felülvethető, a hiányzó nemes füvek pótolhatók. A különböző gyepápolási technológiák szakszerű és tervezett alkalmazása mellett a gyep megifjításával a telepítéskori állapotot közelítő státusz érhető el.

Ha szeretnéd, hogy helyetted elvégezzük, kérd a helyi Pázsit Doktor segítségét, aki elvégzi a gyepanalízist, aki ennek keretében felméri az aktuális környezeti állapotot és vázolja a szakszerű és reális felújítási lehetőségeket, hogy a gyep látványa ismét megelégedettséggel töltsön el.

Mit várhatsz egy ilyen látogatástól?

A Pázsit Doktor mindenekelőtt megszemléli a gyeptelepítés feltételeit, a zöldfelületek kialakítását, a víz kijuttatás és elvezetés adottságait, rendszerét. Megvizsgálja a gyep jelenlegi állapotát, megállapítja az összetettségét, gyomfertőzöttségét, esetleges betegségeit. A növényállomány számbavétele mellett, mintavétellel ellenőrzi a talaj szerkezetét, összetételét, tömörödöttségét. A felmérés eredményeként meghatározza a gyepfelújítás fizikai és gazdaságossági lehetőségeit, az elvégzendő munkák időbeliségét és várható összegszerűségét.

Tehát tudni fogod: 

Menthető-e a gyep?
Mit kell tenni?
Érdemes-e bele vágni?
Mikor kell, hogyan kell elvégezni, és mennyibe kerül?

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0