Védekezés a parlagfű ellen

Mechanikai védekezés

Mezőgazdasági területen évi két-háromszori gépi talajműveléssel, tárcsázással a gyomnövények felszaporodását is meggátolhatjuk.
Lakókertben, parkok virágágyainak ápolásában a kézi gyomlálással, kapálással tudjuk eltávolítani az ott növő parlagfüvet. Rendkívül fontos a hogy a virágzás megkezdése előtt kell a munkát befejezni, mivel, virágzáskor végezve a virágporral való érintkezés kiválthatja az allergiás tüneteket. A bőrallergia elkerülése érdekében minden esetben védőkesztyű használatát javasoljuk. Gyermekek munkavégzését nem támogatom.

Kaszálással, jóval nagyobb területen /esetleg ipari jelleggel/ tudjuk megoldani a parlagfűmentesítést. A talaj felszíne felett néhány centiméterre levágva azonban a legtöbb esetben képes újrahajtani, ezért csak évi két-háromszori kaszálással lehet megakadályozni a virágzást illetve a magérlelést. Nagyon fontos a kaszálás időpontjának megválasztása. A virágbimbók megjelenése előtt 1-2 héttel elvégzett kaszálás a legeredményesebb.
Kertekben, kertészeti ültetvényekben alkalmazható a sorok mulcs réteggel való talajtakarása. Parkokban, dísznövény ágyásokban 6-10 cm vastagságú fenyőmulcs is hasonló jó eredménnyel használható.
Füvesítés elsősorban az intenzíven művelhető területen – kertekben, parkokban vehető számításba. Egy jól beállt és megfelelően gondozott gyepterületen a parlagfű nem tud tért nyerni és szaporodni.

Vegyszeres védekezés

A kertekben, illetve nagyobb ipari területeken tartós parlagfű mentesítésére a gyomirtó szeres védekezést tartom szinte az egyedüli tényleges megoldásnak.
A totális gyomirtó szerek a növénypopuláció teljes egészét elpusztítják , használatukra vetés előtti előkészítés során, vagy olyan helyen és alkalommal kerülhet sor, amelynek során élő környezetet nem érint.
A díszgyepek és védőgyepek kezelésekor a szelektív készítmények többszöri alkalmazása indokolt, mert ez képes a parlagfű jelenlétét felszámolni.
Mind a totális mind a szelektív gyomirtást szakember bevonásával javasoljuk végezni.

Ha szeretnéd, hogy elvégezzük Kattints ide!

Tevékenységeink közt szerepel a fűkaszálás és az ipari kaszálás is, amely megoldást jelent az elhanyagolt, vagy ugaron hagyott területek rendszeres, vagy alkalomszerű gondozására. 

Ha szeretnéd, hogy ebben segítsünk Kattints ide!

Parlagfű elleni védekezés - Pázsit Doktor

A parlagfű probléma összetett, agrár, közegészségügyi, és társadalmi vonatkozásai is jelentősek, melyekre  érdemes figyelmet fordítani, a jelenlegi jogi szabályozások a beavatkozásokat kötelezővé teszik. Szolgáltatásaink igénybevételével megszabadulhatsz az allergiás tüneteket okozó parlagfű pollenjétől, és elkerülhetővé válhatnak a különböző fenyegető bírságok is.

A témához kapcsolódó cikkeink:

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0