Hogyan kérjek ajánlatot kerti öntöző berendezésre?

Ha egy 500m2 es gyepfelülettel rendelkező kertet nyáron elégséges vízzel szeretnél kézi locsoló-berendezéssel meglocsolni napi 7-8 órás elfoglaltságot jelentene. Ennek a végrehajtása, ugye nem túl életszerű.
Manapság már könnyű belátni, hogy a kézi locsolás nem csak időigényes, esetleg fáradtságos, mivolta, hanem költségessége miatt sem „versenyképes” az automataöntözőkkel. A jól megépített kerti öntöző berendezés 3 év alatt „behozza az árát” a kézi locsolókkal szemben, tehát gazdaságos.
Az automataöntöző kontra kézi locsolók vitában minden érv az automata mellett szól, és itt jön az aduász: beépített öntöző berendezés nélkül nincs esélyed, hogy igényes gyeped legyen!
De valóban minden anyagiakkal kapcsolatos kérdés kínossá válhat, mert hát a megrendelő szeretné a legkisebb összegből „megúszni” az elkerülhetetlen beruházásokat, és az is nyilvánvaló, hogy az olcsó általában komoly kockázatokat rejt. Ez alapból is komoly dilemma. Ráadásul a „nem szakember megrendelő” az olcsóbb vagy a drágább ajánlat tartalmát sem látja át, és ez esetben az sem biztos, hogy a drága jobb.
Az alábbiakban annak okán, hogy a Pázsit Doktorok nem szerelnek kerti öntöző berendezéseket, segítséget szeretnék nyújtani a megrendelőknek, mire kell odafigyelni az ajánlat értékelése során.

 1. Ha az öntöző berendezés telepítő szakemberrel érdemivé válik a kapcsolat, ajánlatot kell kérned tőle.
  Ha az ajánlat szóban érkezik, vagy felmérés nélkül, akkor jobb, ha mindjárt tovább keresel.
  Természetesen a megrendelést is kellő komolysággal kell kérned, ha csak a nagyságrendekkel szeretnél ismerkedni, azt kérdezd meg. Ha már az ajánlattevő kijön, felmér, és ajánlatot tesz, tiszteljük meg a munkáját, illik visszajelezni akkor is, ha „nem vele”, „nem most” vagy csak „meggondoltuk magunkat” döntést hoztunk.
 2. Ha az ajánlat csak pénzügyi ajánlat és nem tartalmaz telepítési tervrajzot megint jobb, ha tovább állsz.
  Az ajánlat elkészítéséhez ugyanis minden szakembernek tervrajzot kell készítenie, mert meg kell jelölni a szórófejek típusát, számát, kiosztását, a vezetékek nyomvonalát. E nélkül árat sem tud mondani.
 3. Mit kell tartalmaznia az öntözési tervnek? Az öntözési terv a vízkivételi pont meghatározásával alapozódik meg, ehhez szükséges a vízhozam kimérése, mert ennek ismeretében tervezhető meg a körök szükséges száma, kapacitása, az alkalmazható öntözőfejek típusa. Ha nincs tervrajz, nincs megtervezve az öntözési rendszer. Belegondoltál, mit is ajánlanak, a számodra? A gombhoz varrják a kabátot. Ha igent mondasz, majd valamit megpróbálnak kihozni abból az árból, amiben megállapodtok.
 4. Ha már van ajánlat, akkor azt értékelni kell! Az olcsó rendszereknek általában alacsony a műszaki tartalma, kevesebb a szórófej vagy gyengébb minőségű az alkatrész.
 5. Honnan tudom, hogy a terv jó vagy rossz?
  A jó terv figyelembe veszi a kert sajátosságait is, külön ágra választja szét, a napos és az árnyékos, illetve a más eltérő mennyiségi csapadékigényű területeket. A fejek elrendezése olyan, hogy nem hagynak vízárnyékokat.
 6. Mire kell figyelni a rendszer átadásakor?
  Először is legyen érdemi átadás. Mitől érdemi az átadás?
  A tervnek megfelelően ellenőrizni szükséges a teljesítést, és a végleges tervet el is kell kérni!
  A rendszert ki kell próbálni, annak rendeltetésszerűen működnie kell:
  A tervnek megfelelő a vízhozam, a körök egyöntetűen funkcionálnak. Minden növény a szükséges mennyiséget kapja, ne legyen túl- vagy alul öntözés. A vezérlő elhelyezése száraz helyen van, könnyen megközelíthető, kezelhető. A szórófejek nem állnak ki a földből, vagy más módon nem akadályozzák a megmunkálhatóságot. A fagymentesítési lehetőség adott, könnyen lebonyolítható.
  A rendszer magyar nyelvű kézikönyvét át kell venni. Tájékozódni szükséges a szerviz elérhetőségről.

Sajnos gyakran mindezeket a megrendelők figyelmen kívül hagyják, minek következtében az öntöző berendezés, amely a gondtalan, örömteli kerthasználatot hívatott szolgálni, bosszúságok forrásává is válhat.

Ha segítségre van szükséged az öntöző berendezéssel kapcsolatosan, keresd szakemberünket

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0