A talaj süppedőssé, a gyeppopuláció erőtlenné vált?

Ha most erősen bólogatsz, akkor tégy egy próbát „kivel” is van dolgod! Abban az esetben amikor a fűszálakat megmarkolva a nővény gyökértelenül a kezedben marad, már erősen lecsökkentettük a lehetőségeket. Úgy tűnik, hogy hívatlan társbérlők költöztek fűfelületed talajába. A vendéged nagy valószínűséggel a cserebogár pajorja.

Nos, fogj egy kis kerti ásót és egy 30 cm-es sugarú körben, lékeld meg a földet és fordítsd a felszínre. A benne lakók hasonlítanak  erre a fotóra?

Ha a válaszod igen, akkor bizony cserebogárpajorral van dolgod. Néhány nem elhanyagolható apróság, amit érdemes róla tudnod, mielőtt figyelmen kívül hagynád:Ha egyszer valahova befészkelik magukat, onnan önszántukból már nem szívesen állnak tovább. A lárva fejlődésének ideje hazánkban 3 év. A pajor fejlődése során rendkívüli étvággyal bír, amit a növényeink gyökereinek rágásával próbál kielégíteni. Ennek eredményeképpen a növények elhervadnak intenzív jelenlétük esetén el is pusztulnak.

Kedvező életteret a barna erdőtalaj és a porhanyós vályogtalaj biztosít számára (jellemzően ezt használják kertépítésnél termőtalajként). A talajszint szerinti elhelyezkedésüket a nedvesség és a hőmérséklet határozza meg. A talajban megdöbbentően gyorsan mozognak. Fejlődésüket serkenti a csapadékos melegedő tavaszi és a késő nyári időjárás. A szembetűnő kárt a második, illetve a harmadik éves pajorok okozzák. A rajzás április végén indul meg, amikor a talaj hőmérséklete 25 cm mélységben eléri a 11 C-t.
Ebből tökéletesen látszik, hogy a legideálisabb életterük az igényesen kialakított gyepfelület… puha termőtalaj, zsenge és sűrű gyökérrendszer, folyamatos öntözés ez maga a „Pajor Mennyország”!

Kutyaszorítóban érzed magad a

cserebogárpajor miatt?

 

Mit lehet ez esetben tenni?

A jelenleg közforgalomban elérhető irtószerek mezőgazdasági kultúrákra lettek kifejlesztve, hatásukat talajba bedolgozva tudják érvényesíteni. Ha már beállt növénykultúráról beszélünk, mint páldául a gyep, ez nem tűnik jó megoldásnak.

Hívd a területi Pázsit Doktort segíteni fog!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Jenei István

Komárom- Esztergom megye,

Észak Buda Dunazug

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0