Azt hitted elkövettél mindent, aztán most azt sem tudod mi történt?

Mi okozhat még problémát (sárgul a gyep) nyáron, ha szakszerűen öntözünk és vágunk?

Előfordulhat, hogy az öntözési és fűnyírási előírások betartásának ellenére sem tökéletes a pázsitunk! Érdemes tisztába lenni néhány olyan tényezővel is, amelyek kevésbé szembeötlőek. Az alábbiakban összeszedtünk néhányat a leggyakrabban előforduló körülmények közül, hogy megtehessük a lehető legtöbbet gyepünk állapotának biztosítása érdekében:

A nap által földre bocsájtott UV sugarak hatása a növényekre

Az időjárás jelentésben már gyakran elhangzik, hogy erős uv sugárzásra lehet számítani és azt is tudni lehet , hogy ez valami káros dolog, mert figyelmeztetnek , ha tehetjük délkörül ne menjünk a napra. Bizony szegény növények pedig helyhez kötöttek és a sugárzást vagy kibírják, vagy károsodnak, esetleg elpusztulnak.

Mekkora a veszély?

A túlzott UV-sugárzás károsítja a kollagén rostokat (jelen esetben a növényi rostokat), hozzájárulva így a szövetek öregedéséhez, ami szerkezeti gyengüléshez vezethet. Roncsolja a növényekben levő A-vitamint is, így az emberi fogyasztásra alkalmas növények vitamin tartalma is csökken. A gyepgondozás szemszögéből nézve a túlzott UV hatás elgyengítheti arra érzékeny fajokat, melyek további megbetegedéseknek eshetnek áldozatul. A zöld felület növekedésének intenzitása csökken, amely kifejezetten a növendék füvek, vagy frissen telepített populációt (nem tökéletesen legyökerezett gyepszőnyeget is) érinthetik hátrányosan. A növények önálló védekezési módszert alkalmazva (az emberi szervezethez hasonlóan) ellen anyagot termelnek a sugárzás kivédése érdekében. Ezen védekezés hatékonysága függ a növény fejlettségi állapotától és a rendelkezésre álló tápanyagok minőségétől és megfelelő összetételétől.

Megfelelő tápanyag utánpótlással az UV sugárzás kártételei csökkenthetőek!

HA segítségre van szükséged, hívd a helyi Pázsit Doktort!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Jenei István

Komárom- Esztergom megye,

Észak Buda Dunazug

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0