„Lehet fűnyírással gyomot irtani?” Minden évben visszatérően felmerül ez a kérdés, melyre a választ a tapasztalt kerttulajdonosok már tudják, de aki még csak most költözött kertes házba, az vevő a „városi legendára”‘.  A felelet nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolhatnánk, de a közbeszédben használt fogalmak , több esetben más tartalmat takarnak. Több körülmény is befolyásolhatja a gyomok nyírással történő visszaszorítását, ritkítását. Ezzel igazából már meg is válaszoltuk az eredetileg felmerült kérdő mondatot.A fűnyírás nem gyomírtás, vagy mégis?

Igen is, meg nem is.

 

Még a virágzó gyomos gyepfelület is „nagyon jó” képet fest fűnyírás után, mert eltűnnek a „gyomvirágok” némelyek egész szezonra, de a többség sajnos újból kihajt.

Következtetés: A rendszeresen „szakszerűen” ápolt pázsitterületen is csak csökkenteni lehet az újra és újra felbukkanó nem odavaló növényeket. Nyírással eredményesen csak az egynyári gyomok egy része ritkítható. Jó esélyünk az (egynyári) kétszikű gyomoknál van különösen akkor, ha tudjuk, kelésük, növekedésük és magszórásuk időpontját.

Kora tavasszal jelennek meg a tyúkhúr, a pásztortáska, a ragadós galaj egyedei, melyek ősszel kelnek ki az első őszi esőkkel, áttelelnek, majd a melegedő tavaszi időben szöknek szárba, nyár elején már magot érlelnek. Egy időben végzett fűnyírás ezeknél, a kétszikű gyomoknál sokat segíthet eltüntetésükben. A másik csoport az, amelyik tavasz végén kel, folyamatosan akár őszig. Magot nyár végén-ősszel érlelnek, viszont csak jövő év tavaszán kelnek ki. Ilyen a disznóparéj, libatop.

A kultúr- és díszgyepekben nem kívánatos egyszikűek (fűfélék) többnyire bírják a kaszálást. Sőt a nyírás után legtöbbjük intenzívebben tud növekedni gyökérszerkezetük miatt. Jó hír, hogy a Muhar és a Kakaslábfű növekedését a nyírás nem serkenti. Nagyon kevés az a gyepalkotó, mely az alacsonyabb (2-4 cm) rendszeres vágást is károsodás nélkül elviseli, ezek leginkább az első osztályú dísz- vagy golfpázsitok, melyeket az agrostis fajok (Agrostis stoloniferaAgrostis capillaris), tippanok uralnak.

Hazánkban döntő többségében a kerttulajdonosok nem az előbb említett első osztályú luxus minőségű pázsitot, hanem durvább igénybevételt tűrő gyepet szeretnének. Az ilyen gyepek optimális vágási magassága 4-6 cm, évszaktól és csapadékosságtól függően. Az ennél alacsonyabbra növő kétszikű és a tarackoló gyomnövényeket sajnos nem lehet nyírással kordában tartani.

Tehát a rendszeres, helyesen megválasztott vágási magassággal csak néhány gyomféleség elterjedését, szaporodását tudjuk szabályozni.

Irtani, teljes értékűen nem lehet, befolyásolni igen!

Az eredményességen segíthet, ha közvetlen fűnyírás előtt felgereblyézzük a kúszó gyomok indáit, tarackjait, a durvább füvek szárait és más gyomok leveleit.  Ily módon a fűnyíró le tudja vágni ezek leveleit és hajtásait. Gyomos területen csak gyűjtős géppel dolgozzunk, és ne használjuk a nyiradékot mulcsnak.

Legtöbbször a gyomnövények elterjedését észre sem veszed időben, csak amikor már elszaporodott és sajnos magjait is elszórta. Ebben a fázisban már leginkább csak a vegyszeres megoldás segít, amit bízzunk inkább a szakemberre, mert a nem megfelelő ilyen beavatkozás a féltőn gondozott fűterületen ill. az egyéb kultúrnövényekben is maradandó károsodást okozhat.

Ha a gyomok elterjedése nagyobb mérvű, hívd a területi Pázsit Doktort, segíteni fog!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Rab Zoltán

Pázsit Doktor KERTÉSZ

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0