Gyakorlati útmutató a gyepszőnyeghez!
Amit a gyepszőnyegről tudni kell!

Bevezetőül néhány fontos gyakorlati tudnivaló a gyepszőnyegről!

 

A standard fűhenger területe 1 négyzetméter. Hossza 2,5 méter, szélessége 0,4 m. Súlya kb. 22-25 kg. csomagolása: raklapon 30 m2/ raklap. A fektetés előtti napon az előkészítésnek „illik” készen lenni. Az időbeliség fontos, és kritikus pont a, gyepszőnyeg romlandó! Mindig csak az aznap leteríthető mennyiséget szállíttassuk le. 3-4 fő egy nap alatt kb. 300-350 négyzetmétert képes leteríteni. Nagy melegben ponyva alatt szállítsd. Rakodásnál kíméletesen bánjunk a gyeppel! 

A hengereket átvételkor ellenőrizd! A gyephengerek ideális esetben raklapon érkeznek vagy átvehetők, helyzetük szorosan egymás mellett, téglakötésben és résmentesen. Melegben munkaterületen a gyepszőnyeget árnyékoljuk! A nem friss gyepszőnyeg kívül szárad, később a föld kitöredezik, kihullik, fektetésének sikere kétséges. Nyáron feltekerve a melegben a gyepszőnyeg gyorsan elpusztul. Többen a tekercsek locsolásával próbálják elkerülni a problémát, ez azonban még több kárt okozhat, befülled, vagy megfő. A frissen felszedett gyepszőnyeg minden esetben 12-36 órán belül kerüljön beépítésre. A kimaradó tekercseket terítsük ki (!) és locsoljuk meg, így egy ideig eltarthatóak maradnak.

Hogyan „állítják elő” a gyepszőnyeget?

A gyepszőnyeg előállítása termesztő telepen történik. Nagyüzemi technológiával korszerű célgépek segítségével előkészített, gyommentes sima felületre, válogatott fajtákból álló keveréket vetnek, amely biztosítja, hogy a vetés után 12-15 hónappal sűrű, homogén, kellő szilárdságú gyepszőnyeg képződjön. A gyep egész növekedési periódusra kiterjedő optimális ápolási programban részesül a nyírások száma, a tápanyag-utánpótlás, az öntözés, a növényvédelem, valamint a speciális műveletek terén. Amikor gyep betakarítható, 2-3 cm vastagon 1 m2-es tekercsekben géppel felvágják, feltekerik, raklapokon előkészítik a szállításra.

Hogyan kell a gyepszőnyeget „fektetni”?

A talaj-előkészítés hasonló a szokásos füvesítés előkészítési módszerével, az nem rövidíthető, abból semmi ki nem hagyható a leírt következmények nélkül. A fektetés első számú kritikus pontja a gyorsaság. A legyökeresedés elősegítésének érdekében tegyünk a szőnyeg alá gyökereztető anyagot, amely lehet naturália például, szőlőtörköly, biológiailag aktív flóra, vagy starter műtrágya. Gyepszőnyeg fektetés során ügyelj a pontos és szoros összeillesztésre kötésbe rakd, minél kevesebb hézagot hagyj!

A talaj lerakáskor nem lehet vizes, legfeljebb földnedves lehet. A szegélyeknél éles késsel igazítjuk a gyepet megfelelő formába.
Lefektetett gyepet a talajkontaktus megteremtése érdekében könnyű hengerrel, kereszt és hosszirányban hengerezzük meg! A lefektetett felületet egyenletesen be kell öntözni!

 

A szintezéskor vegyük figyelembe a gyepszőnyeg rétegvastagságát!

Amikor éles kés segítségével igazítjuk a gyepszőnyeget a kívánt vonalakhoz, előfordulhat, hogy már nem szabható folttal nézünk szembe, ahol már beszabással nem érhetünk el eredményt, a folytonossági hiányokat pótoljuk, ne hagyjunk teret a gyomoknak, szórjuk ki földmagos földkeverékkel.

Mikor vehető igénybe a lefektetett gyepszőnyeg? 

Egy- két nappal a lerakás után, száraz állapotban, könnyű kézi hengerrel hengerezd át újra a gyepet, hogy elősegítsük a megfelelő talajkapcsolat kialakulását. A fektetést követő időben gondoskodj a mindennapi bőséges öntözésről. A napi öntözéseket a 1-2 hét után ritkítsd az időjárás és a helyi tényezők függvényében évszaknak megfelelő gyakoriságra (tavasszal és ősszel heti 2-3 alkalomra bővebben majd az öntözéssel kapcsolatos résznél tárgyaljuk).
Figyelj arra is, hogy ne legyen túl sok a víz, ne árasszuk el túlzottan, a föld képes legyen a kilocsolt vízmennyiséget elszikkasztani, ne locsogjon a gyepöntözés után. A sok felszín közeli víz nem serkenti a gyökerezést, a gyökérzet elkényelmesedik, nem törekszik a mélybe, ha a növény a vizet csak pár centiméternyi rétegből szerzi, amint a kánikula beköszönt és a felső réteg már nem képes huzamosabb nedvesség megtartásra a gyepszőnyeg sárgulása, elszíntelenedése mellett szőnyegszerűen felhajthatóvá válik és elpusztul.
Fektetés után egy héttel ellenőrizd a gyökérfejlődést.
Ha az új gyökerek gyökeresedési mélysége eléri a kb. 10 cm-t, ekkortól a gyep igénybe vehető.
A legyökeresedés gyorsasága függ a hőmérséklettől, a frissen fektetett gyepszőnyeg 20-25 C fok között 10 -14 nap alatt legyökeresedik. Csak teljes gyökeresedés után vegyük használatba gyepünket.

 

 

Nagyobb igénybevételű sportpályát évszaktól függően csak jóval később, kb. 1- 2 hónap múlva célszerű igénybe venni. Az első nyírás a fektetés után 8- 10 nappal esedékes.

Könnyen elkövethető hibák: 
Lerakás után, barna, sárga foltszerű elszíneződések keletkeznek, több okra visszavezethetők:

 

Tünet 

Kezelése

az altalaj egyenetlen, nem kellő az aládolgozás feltárás, pótlás, hengerezés 
nincs talajkontaktus a gyep és a talaj között  gyökérserkentők alkalmazása
a víz nem hatol be a talajba (elfolyik), egyenetlen öntözés, a foltoknál a gyep kiszáradt  öntözési szórásképek átvizsgálása, állítása
összetömörödések vannak a talajban ezeket nagyságuknak megfelelően kezelni,
ha kisebb: lyuggatással kezelhető, ha
kiterjedt: sajnos újra kell kezdeni
a nyírás után a gyep sárgul, kifehéredik a nyírás túl mély, tápoldatot alkalmazni, vágási magasságot emelni

 

Elsősorban nagy melegben történt gyepszőnyeg lerakásakor fordul elő, hogy a lerakás után a szín nem egyöntetű, barnás, sárgás foltszerű elszíneződések tapasztalhatók. Ha egyébként a telepítés során szakszerűen jártak el gondos ápolás és tápoldatozás mellett e problémák idővel megszűnnek.

 

 

A szintezéskor vegyük figyelembe a gyepszőnyeg rétegvastagságát!

Amikor éles kés segítségével igazítjuk a gyepszőnyeget a kívánt vonalakhoz, előfordulhat, hogy már nem szabható folttal nézünk szembe, ahol már beszabással nem érhetünk el eredményt, a folytonossági hiányokat pótoljuk, ne hagyjunk teret a gyomoknak, szórjuk ki földmagos földkeverékkel.

 

Ha szeretnéd, hogy a talaj-előkészítést, vagy a gyepszőnyegezést, akár mindkettőt elvégezzük.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Lang Szabolcs

Pázsit Doktor KERTÉSZ

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0