A kerttervezés és kertépítés szempontjai, amire már az elején érdemes figyelned, mert sok bosszúságot okozhat a későbbiekben!

A kertek közel felében, ahol járunk, sajnos szinte kiabál a ránézésre tetszetős, ámde élhetetlen, át nem gondolt, használhatatlan, eleve a fenntartás kudarcát előrevetítő kertépítészeti megoldás vagy berendezés.

Törekvésünk, hogy hozzásegítsünk Téged ahhoz, hogy ne „diszkont” életszínvonalon élvezd a kerted, hanem az a nyugalom, a feltöltődés forrásává váljon a jövőben.

Szabadulj meg vagy akár vedd elejét a kerttel kapcsolatos problémák és bosszúságok megsokasodásának!

Most tapasztalatainkat másokkal ellentétben nem eltitkoljuk, hanem Mindenki hasznára szívesen megosztjuk.

Miért?

Mert ez a munkánk, a szemléletünk és mi így dolgozunk a mindennapokban is.

Egy családi ház vagy egy nyaraló felépítése komoly anyagi és emberi erőfeszítéseket emészt fel, így nem csoda, hogy ezek elkészültekor mindkettőnek a legtöbben a végén járunk, különösen mire a kertre kerül a sor.
A körültekintő tulajdonos, ha teheti, a háztervvel együtt tervezteti meg a kertet, ami a későbbiekben több kellemetlen körülménytől óvhatja meg.

Mi legyen a kertben?

A kerttervezéskor első lépésként általában a tereptárgyak kerülnek kijelölésre (medencék, gyermekjátszók, kerti sütők, pergolák stb.), második lépésként a szoliter pontok, a meghatározó, uralkodó nagyfák és cserjék, növényágyások. A gyepterületeket általában a „maradvány elv” alapján tervezik. Pedig így is a kertterület legalább ötven vagy még nagyobb százalékáról hoznak döntést. Később jelentkező problémák gyakran az egész kerttel kapcsolatos kellemes érzetünket megváltoztathatják. Lássuk, milyen veszélyek leselkednek a kerttulajdonosokra!

A megközelíthetőségre érdemes odafigyelni már a kert tervezésekor

Látszólag banálisnak tűnő szempont, mégis sokak életét keseríti meg, nem beszélve, arról hogy a későbbiekben igen nehezen orvosolható.
Legyünk figyelemmel hogy a gyepterületet lehetőség szerint ne csak a házon keresztül, hanem ha lehet, az utcafrontról (esetleg szervizútról) is megközelíthető legyen.

Miért kell ez?

Lehet, hogy elkerüli a figyelmedet, és nem gondolsz arra, hogy a későbbiekben nem csak kéziszerszámokat, hanem nagyobb célgépeket is szükséges a kertbe, illetve a gyepre juttatni, esetleg a területre földet vagy trágyát kell hordani, amelyhez legalább kisteherautó bejutását kell biztosítani. Ennek a lehetőségnek a hiányát sok kényelmetlenség elviselésével és jelentős költség ráfordítással szenvedik el a legtöbben. Különös figyelmet kell fordítanunk hegyoldalakon kialakított gyepterületek esetén, esetleg szinteltolásos házak kerttervezésekor, ahol ez a hiba igen könnyen elkövethető, ennek következménye, hogy a jövőben csak kézi munka alkalmazható, amely már jóval drágább, mintha azt kerti gépekkel végeznék.
Sorházi kerteknél, sajnos a problémát készen is kaphatod lakótársainkkal együtt.
Ha a belsőkertet a házból közelíted meg, érdemes tekintettel lenni, hogy a gyepterületre lépést, ha lehet, ne korlátozd csupán kis területre, legyen az a legszélesebb, mert ellenkező esetben a fű jól látható területen hamar kikopik, a talaj vészesen megtömörödik.

Mi a Te történeted Pázsitdoktor?

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy a saját kertem tervezését nem magam vállaltam fel, hanem arra egy kiváló kolléganőmet kértem meg.
Hazánkban a focihoz, a jogi megoldásokhoz és még egy pár dologhoz mindenki „alapból ért”, ide tartozik a kert tervezése és berendezése is. Úgy gondoltam, bár szakmabeliként még nagyobb a kísértés, de „újkori Odüsszeuszként” az árbochoz köttettem magam, hallgatva a Szírének énekét, és így megálltam, hogy a tervező alkotói szabadságát ne korlátozzam.

Jól tettem és a kertem valóban olyan, amilyet jómagam csak álmodni és nem tervezni tudnék.
Miért? Legalább három érv egyből eszembe jutott, miért nem nekem kellene csinálnom.

Mert, az emberek alapból nem kerttervezők és ez egy hasonlóan tiszteletteljes szakma,mint akár a Tied vagy az Enyém, amit jól végezni csak nagy tudással és még nagyobb tapasztalattal lehet.
Mert, bár az ember lehet az élet más területén kreatív, olyan szempontok eszébe sem jutnak, amit figyelembe kell venni.
Mert, személyes érintettségünk okán tele vagyunk, olyan rossz beidegződésekkel, amelyek vakká tesznek az igazán frappáns megoldások tekintetében.

Tehát, ez az, amivel nem érdemes spórolni.

Mi az, amit a legtöbb kerttulajdonos elront a gyepfelületek kialakításakor? 

A felület kialakításakor látvány-, megmunkálhatósági- és vízelvezetési körülményeket kell figyelembe venned.
A szabálytalan esetleg extrém vonalvezetések jól mutathatnak, de a megmunkálhatóságot jelentősen megnehezíthetik, számolnod kell avval, hogy a kerti gépekkel, vagy például a locsolófejekkel el kell tudnod érni a gyep minden szegletét, hogy az egyöntetűséget biztosítsd.

Az egyszerű négyszögformák biztosítják a legkönnyebb kezelhetőséget, Természetesen a tetszetősség okán dönthetsz másként is, például az íves formák mellett, mert a legfontosabb, hogy kertedben Te érezd jól magad, de a feltételeket az igényekhez igazodóan kell biztosítanod. Magyarán, ha különleges a vonalvezetés, ne próbáld meg lealkudni a végén az öntözőrendszer árát, mert el fog tűnni az ajánlatból néhány szórófej, támasz, drén, amire nagy szükség lenne a jövőben, és olcsóbb most az elején jól megcsinálni, mint később újra építeni, pótolni.

Komoly dilemma elé állíthat Téged a lejtős telek.

Gyeptelepítésre a vízszintes, sík terület az optimális. Adódhat olyan szituáció, hogy nem tudsz vagy nem akarsz teraszt kiképezni. Ez esetben a következőkkel kell számolnod: a lejtésszög ne haladja meg a 25 fokot, mert az eróziós hatások következtében elszenvedett károsodások miatt, a fűterület élvezhetetlen lesz, ennél nagyobb lejtés esetén próbálkozz cserjékkel vagy terülő talajtakarókkal.
Sajnos a kisebb lejtők sem problémamentesek, a termőréteg ez esetben legyen vastagabb, mint más helyen, a fűnyírást és az öntözést is nagyobb odafigyeléssel kell végezned! Az enyhe lejtők a csapadékos időszakban elősegítik a gombabetegségek gyors elterjedését, mert a víz mozgását a gombakártevők kihasználják.
A lejtők aljában a víz nem megfelelő elvezetés hiányában meggyűlhet, amely önmagában is képes szártő-rothadást okozni, de a több vizet kapott, meggyengült növények igen hajlamosak a megbetegedésre is.

Van olyan hely ahova nem érdemes gyepet telepíteni, vagy ahol nem él meg a fű?

 

Gyakori eset, hogy a ház és a kerítés közötti keskeny sávot fűvel vetik. A szomszéddal határos oldalra remek tuja sor kerül, ami szépen díszlik és növekszik, ami önmagában még nem baj, de a tuják a kilógó ágak vonaláig néhány év alatt kiirtják maguk alatt a füvet. A keskeny sávon tengődő gyep először meggyengül, mohosodik, gyomosodik, a végén megbetegszik, és elpusztul. Ha előrelátó vagy, ide talajtakarókat ültetsz, és evvel megspórolsz egy kis pénzt és sok-sok bosszúságot.

Nálad is lehetnek olyan körülmények, melyek negatívan befolyásolják a gyepalkotó fűfélék életkörülményeit.
Az előzőekben már említettem, hogy a pázsittelepítést a meredeken lejtős terület is meghiúsíthatja, a lefolyó csapadékvíz könnyen mossa ki a talajból a fűfélék gyökereit, a gyepfelület hamar „lyukassá” válik, és meggyomosodik.

A fűnyírás is nehézkes ilyen körülmények közt, más kerekes berendezés pl. levegőztető gép, pedig nem is alkalmazható sikerrel. Hegyvidéki környezetben, a köves talajon sem mindig megoldható a fűnyírás, ez esetben sikerrel kecsegtető lehet, termőréteg felhordása a köves földre, mielőtt gyepet telepítesz.
Gyakori, hogy fák alatt először megritkul, majd fokozatosan kipusztul a gyep. Ennek oka lehet az árnyék, és az ebből közvetve adódó nyirkos környezet, levegőtlen talaj, amelyre a mohafajok megjelenése is utal.
Az árnyékon kívül bizonyos fák fajtajellegüknél fogva irtják az aljnövényzetet, ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek a fenyőfélék, tuják és más tűlevelűek, de a diófa is, hogy csak a leggyakoribb „gyeprontókat” említsem. Hatásuk a csapadék gyakoriságától is függ, mert a hatóanyagok bemosódással kerülnek a talajba.

Szeretnéd, hogy a kerted ötletes, ugyanakkor szakszerű is legyen?

Ha gyakori összegereblyézéssel, fűsepréssel sem tudsz egyensúlyt teremteni, add fel!
Az ilyen problémás helyek gyeppótlására megoldást jelentenek a talajtakaró növények. Ezeket az alacsony növésű fajokat az árnyékos, vagy meredek fekvésű területeken kívül, a változatosság kedvéért is beilleszthetjük kertünkbe.
A gyepekhez viszonyítva a talajtakaró gyeppótló növények kevesebb gondozást igényelnek. Nem kell nyírnod őket, és ha a lombjuk már megfelelően záródott, és teljesen befedte a talajt, akkor a gyomok sem képesek előtörni alóluk. Hátrányuk, hogy a fűfélékkel ellentétben nem bírják a taposást, ezért ha a kerti út gyeppótlókkal beültetett részen halad keresztül, mindenképp rakjunk le lépőköveket, hogy megkíméljük növényeinket az igénybevételtől.

Ha segítségre van szükséged, hívd a Pázsitdoktort!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0