Az őszi időjárás nagy könnyebbséget hoz a nyári kánikula után, több növény, köztük a gyepek is újra erőre kapnak az átmenetinek mondható hőmérsékletnek köszönhetően. Mindennek ellenére az ősz egy komoly veszélyforrást is magában hordoz, amit pázsit tulajdonosként egyetlen évben sem hagyhatsz figyelmen kívül!  

A hideg közeleg, de a gyepednek nem kell takaró…

főleg nem levél takaró!

Az őszről legtöbbünknek a tarka színűre elváltozott levelek és annak megnyugtató hullása jut az szünkbe, mely remek élményt nyújt egy erdei kirándulás során. Ez a látvány kertünket is feldobhatja, de az állapotot semmi esetre sem szabad konzerválni!

Mi a baj a gyepen heverő levelekkel?

Az ősz intenzív levélhullással jár, égövünkre jellemző lombhullató fák nagy mennyiségben dobják a földre évközben ágaikon fejlődött leveleket, melyek a csapadéknak köszönhetően (hajnali harmat, öntözés, égi áldás, párás levegő) gyorsan rohadásnak indulnak. A gyepre hulló és felületen hagyott levelek az alájuk szoruló füveknek a befülledés okán átadják a rothadás folyamatát, mely gyors „betegség” lefolyásaként a gyep foltos (részleges) vagy akár teljes pusztulásához is vezethet, a levéltakaró vastagsága függvényében. Kiemelten gyep károsító fák közé tartoznak a diófák, illetve a fenyőfélék, melyekre jellemző, hogy leveleik aljnövényzetet pusztító anyagot tartalmaznak. Amennyiben ilyenek vannak a kertedben és a lombkorona alatt is szeretnél gyepet fenntartani, akkor sokkal gyakrabban kell a lehulló leveleket eltávolítanod, mint gondolnád…NAPONTA…akár TÖBBSZÖR is.

Hogyan old meg a feladatot gyorsan és alaposan?

  A rendszeresség a kulcs, amit a gyepre hulló levelek üteme határoz meg. Ha ritkán állsz neki a feladatnak, akkor nem csupán a gyeped állapotát kockáztatod, hanem a felgyülemlett falevél mennyiséggel is nehezebb lesz megbírkóznod. A falevelek nagyját érdemes széles gyepsöprűvel összegyűjtened. A gyepsöprű legyen rugalmas műanyagból, mert könnyebb vele dolgozni és a füveket sem fordítod ki a földből, így megkímélheted a növendék füveket is. Ha van lombfúvód, akkor leterelheted a gyepről a leveleket, amit érdemes egy helyre gyűjteni, hogy a komposztálóba, vagy a zöldhulladék elszállításra szánt zsákba könnyedén bele tudd helyezni, mielött megviccel a következő széllökés, ami újra kezdeti veled az egész feladatot. Miután a levelek többsége már nincs a gyepeden érdemes lombszívóval, vagy a fűnyírógépeddel összegyűjteni a fűszálak között relytőzködő leveleket is. Ezek általában olyan levelek, melyek már nedvességet kaptak így elindult a rohadás és jobban beletapadnak a szálak közé, vagy a sáros talajba. Lehet, hogy egy keskenyebb, de sűrűbb fogú gyepsöprűvel újból érdemes átseperni a kritikus részeket.  

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Csikós Attila

Gödöllői dombság Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0