Az ősz lehet testet és lelket melengető, hozhat a kellemes perceket, órákat a kert meghittsége, mielőtt a téli „bekuckózásra” sor kerülne. Az ősznek komoly szerepe van az élőlények életciklusában , így a gyep életében is. Jó néhány beavatkozás ilyenkor lehetséges , vagy kecsegtet nagyobb sikerrel, mint az év más időszakában. Az őszi gyepgondozás alapozza meg a következő év sikerét!

Legtöbbször visszatérő dilemma; hogy ősszel vagy tavasszal vessünk? 

A kert adottságai megkönnyítik a választ, ha a gyepterület lombos fákkal fedett vagy övezett, inkábba tavaszi időszak a kedvezőbb, mert a lehulló lombtömeg a sarjadzó növendékfüveket nagymértékben gátolhatja, vagy akár a kelést meg is akadályozhatja. A gyepsöpréssel (ami egyébként szükséges), magunk is okozhatjuk a növendékfüvek pusztulását. Az őszi vetés-előkészítést már idejekorán el kell kezdeni, augusztus vagy szeptember hónapban, mert később már nem férünk bele a fagymentes időszakba. Aki a szakmában járatos az meg fogja erősíteni, mégis megéri, tapasztalataink azt mutatják, hogy az igazán szép gyepek az őszi vetésből kelnek. Hadd térjek rá a fontos részletekre! Az őszi időjárás a magkelésnek nem csak az átlag hőmérséklet nagyobb megfelelősége, de állandósága és a csapadékkörnyezet nagyobb megbízhatósága okán is kedvezőbb. A gyomok nagy része ilyenkor már csak elvétve támad és igaz ez a gombabetegségekre is. Ily módón az őszi vetés a veszélyeztető tényezőket kerüli a kedvezőket élvezi és hasznosítja.

Felülvetés Hidrovetéssel egy gombásodástól megritkult kertben

Kell –e ősszel is a gyepet lazítani? 

Ennek a kérdésnek az eldöntése a gyepfelület egyedi állapotától függ. Ha a gyep túl sűrű, ha a nyár folyamán, gombabetegségen esett át, ha a mohosodásra hajlamos, akkor bizony szükséges, és érdemes. Évente egyszer egyébként is javallott, tehát abban az esetben is ajánlatos, ha erre tavasszal nem került sor. Az ügyfeleink jó része az őszi gyeplazításra esküszik, nem ok nélkül , mert a kedvező élettani folyamatokra ez a beavatkozás „rásegít”.

Gyeplazítással való ritkítás vetés előkészítés céljából

Mit tehetünk a téli tavaszi gombabetegségek megelőzése érdekében? 

A legfontosabb preventív védekezés a sűrű gyep gyeplazítással való ritkítása és az utolsó fűnyírás viszonylag alacsony nyírási magassága (ez természetesen fajtajellegtől függ, de 3-4 cm-t szoktam javasolni).

Meddig kell nyírni a füvet? 

Jó hír, hogy a rendszeres fűnyírás szükségessége megszűnik. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell füvet nyírni, ha meleg, „fűnövesztő” idő van, akkor a nyírásról is gondoskodni kell! Különös figyelemmel kell arra lenni, hogy a díszgyepeket nem szabad vizesen nyírni. Meg kell várni, amíg a csapadék, vagy harmat felszárad, amit esetleg sepréssel siettetni tudunk. A havazás előtti nyírás, mint azt az előzőekben írtuk ne legyen 3-4 cm –nél magasabb!

Kívánja még a gyep a tápanyagozást ősszel? 

Az őszi a nitrogén tartalmú tápanyagok használatát mindenképp kerüld! Bár ugyan átmeneti, tetszetős zöldülést hoznak, de megzavarják a gyep életritmusát, nem engedik idejében „telelni”, a szártöveket elvékonyítják, a növény a fagyveszélyre és a gombabetegségekre a télen, illetve, következő tavasszal érzékenyebb lesz. Viszont ebben az időszakban nagyon lényeges a foszfor és kálium bevitel, ami a növény vegetatív részeit, gyökeret, szárat erősíti, így a következő év tetszetősségét alapjaiban határozza meg. A pázsitdoktorok növény-stimulátorokat és élőflórákat is alkalmaznak, melyek a növényvédelem új generációját képviselik.

Mi a helyzet a talajegyengetéssel, felülszórással és egyéb felejthetetlen beavatkozásokkal?

Ha talaj egyenetlenségeket akarod felszámolni, vagy a talaj szerkezetét szeretnéd megváltoztatni, vagy föld erejét akarod fokozni, a talajkeverékek, biohumusz, homok stb. kiszórására itt a megfelelő alkalom. Tavaszra ezeket a munkálatokat nem tolhatod át, mert pont az a lényeg, hogy a tél összeérlelje a kiszórt anyagot a meglévővel. A gyeplevegőztetés és gyeplazítás mellett érdemes a „beülő” vadfüveket kiásni, azok helyét föld és fűmag keverékével „foltozni. Hengerrel nem tudsz talajegyenetlenséget eltüntetni, ezt felejts el! Ne használj ősszel hengert, mert a regeneráció folyamata már lassú, az összetört levéllemezek viszont könnyebben esnek áldozatul a gombabetegségeknek. A hengert azt jobb ha elrakod tavaszra. A lehulló levelek összeseprése nem hanyagolható el büntetlenül,ha nem teszed, a gyep alatta „ki fog lyukadni”. Az öntözés rendszerességét ellenőrizni kell. Ha nem vetettünk, már csak heti egyszer kell locsolni, később már ez is felesleges, a természet gondoskodik elégséges csapadékról eső, illetve harmat formájában. A sok csapadék nem kedvez a gyepnek. A talaj menti fagyok előtt az öntözőrendszert vízteleníteni kell, ütemezd időben!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Csikós Attila

Gödöllői dombság Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0