Március a tavaszi gyepápolás első hónapja


Csak semmi elhamarkodottság! A tavasz napsugarainak hatására az emberi lélek is feltöltődik energiával, úgy érzi azonnal valamit tenni kell a kertben. A természet lassabban reagál, a különféle növények más- más időben és hőmérséklettel éled ujjá. A nagy ébredéshez a hőmérséklet tartós emelkedése szükséges, a talaj is lassabban melegszik. Ha a föld nagyon vizes, hagyj időt a kiszáradásra, mert könnyen göröngyössé túrható a felázott talaj.
Amit meg kell tenni, hogy a kertet szemrevételezd, mérd fel a tél kártételeit.


A tavaszi gyepen elsődlegesen a betegségtünetekre kell figyelni, a gyepbetegségek különösen a gombabetegségek nagy része nem gyógyul magától, konzultálj szakemberrel, vagy végeztess talaj- vagy növényvizsgálatot, nehogy a gyep áldozatul essen.

Tavasszal illik egy nagyobb kerttakarítást rendezni, a metszéseket, visszavágásokat elvégezni. Ha nem szeretnéd Magad végezni, a legtöbb szolgáltatási területen a Pázsit Doktorok mellett dolgozó kertészek segítségét kérheted.

Ha a gyepet levelek fedik, azt össze kell seperni, mert minden levél alatt akár gombafészek alakulhat ki, de enyhébb esetben is számítani lehet a gyep kirohadására. Ha a seprés betegségtüneteket tár fel, semmiképp ne „szántsd fel a gyepet” inkább válts „kímélő” üzemmódba.
A tavaszi gyepápolás beavatkozásainak sikeressége szorosan függ a hőmérséklet emelkedésétől, például a gyeplazítás, vagy a szükséges gyepgyógyítási mozzanatok lebonyolíthatóságáról egyeztess a helyi Pázsit Doktorral.

Az idejekorán végzett nyírás is sárgulást eredményezhet, az első nyírás legyen száraz napon (a talaj is legyen száraz!) és csak keveset nyírj a hosszából.
Ha a fű beteg, a nyiradékot vagy a gyeplazításkor felszedett anyagot ne tedd a komposztba.
Ez a hónap lehetőséget nyújt a tavaszi gyepápolás alkalmával a felülszórások (komposzt, biohumusz, homok stb.) megkezdésére. Nagyon fontos az időzítés, a felületet le kell tisztítani, ha gyeplazítani is akarunk, a gyep nem lehet fagyos, de felázott sem, és a gyeplazítás és a felülszórás munkálatait is a tavaszi nagy „hajtás” előtt be kell fejezni. A fagyok elmúltával gondolni lehet az öntöző rendszer ellenőrzésére, üzembe helyezésére, ha a rendszer valahol javításra szorul, láss neki, vagy hívd az öntözéstechnikai szakembert.

Tavaszi gyepápolás a Pázsit Doktor módszereivel
Tavaszi gyepápolás a Pázsit Doktor módszereivel

Április

Az első igazi nagy „gyephónap”. Hirtelen megszaporodnak a tavaszi gyepápolás tennivalói:
Gyeplazítás, seprés, gereblyézés, takarítás, hengerelés, visszapótlás, egyengetés, felülszórásvetésfelülvetéstápoldatozásnyírásmohairtásgyomirtáskártevő-mentesítés, mind fontos és szükséges lehet.
Ne tedd: Ha a tavasszal a fű „hirtelen megugrik”, (persze Te sem értél rá a nyírásra, de a hétvégeken esett is, vendégek jöttek, elutaztál… stb.) a nyírást ne akard egyszerre pótolni oly módon, hogy „jól lenyírod a füvet”.
Ilyenkor a gyepet fokozatosan lehet visszaszoktatni a normális magasságára, ellenkező esetben sokkot kap, lesárgul, meglyukad, rosszabb esetben kihal.
Itt is érvényes az aranyszabály, egyszerre a fű hosszának legfeljebb egyharmada nyírható büntetlenül.

Ha nem érsz rá, vagy nem szeretnéd Te végezni a kerti munkálatokat, hívj minket, ne hagyd, hogy a kert elvaduljon!

Május

A nagy fűnyíró hónap. A gyep vitalitása növekszik, szükséges lehet a heti nyírási gyakoriságra való beállás. A nyírási magasság ebben a hónapban csökkenthető, természetesen a fajtajelleg függvényében, a szártő-vágást, tarló-vágást messze kerülni kell. A nagy mennyiségű zöldállomány folyamatos elvesztése okán, a tápanyagellátásról gondoskodni kell!
Javasolom mellőzni az egyoldalú Nitrogén súlyos anyagok tartós használatát, ami túlhajtáshoz, szártő-gyengeséghez és ezek eredményeként a tavaszi-nyári betegségekkel szembeni fogékonysághoz vezet. Gyomosodás esetén kezdjük meg a gyomirtást. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emeljük a kijuttatott öntözővíz mennyiségét.
Ne tedd: Ha a hőmérséklet már nyárias jellegű és még a gyeplazítást nem végeztétek el, inkább halaszd őszre, a beindult növekedésű gyepen ez a munka már nem hasznos, túlzottan visszaveti a növekedést!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Lang Szabolcs

Pázsit Doktor KERTÉSZ

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0