Égethetik-e a leveleket a rájuk tapadt vízcseppek?

Nem a távoli messzeségből, hanem házunk tájáról érkezett a hír, magyar kutatók vállalkoztak „mítoszdöntésre” e tévhitekkel terhes biooptikai probléma tisztázásakor.

„Széles körben elterjedt vélekedés a kertészetben és növényvédelemben, hogy a növényeket délben, tűző napon nem szabad locsolni, mert a növényekre tapadt vízcseppek megégethetik a leveleket azáltal, hogy a levél felszínére fókuszálják a napfényt.” ezt az állítást vizsgálta felül az ELTE kutatócsoportja.

A napsütötte növényi levelekhez tapadt vízcseppek által fókuszált napfény miatti levélégés mélyebb megértésének céljából kísérleteket végeztek. A kísérleti eredmények elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy megcáfolták azt a régi közhiedelmet, miszerint eső vagy öntözés után mindig napégést szenvednek a növények a rájuk tapadt vízcseppek napfényfókuszáló hatása miatt.
Vizsgálatok alapján azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy az általános vélekedés, miszerint a növényekhez tapadt vízcseppek apró nagyítólencsékként összegyűjtve a napfényt mindig megégetik a leveleket, nem más, mint egy közkeletű tévhit.

A cikket teljes terjedelmében IDE kattintva találod!
Itt pedig a Delta műsorában is megnézheted.

De akkor szabad locsolni napsütésben déltájt?

Természetesen, ha van módunk, ezt kerüljük el!

Miért? 

Mert ha kiégési veszély nem is valós, kockázati tényezők azért ezen felül is akadnak:
A levéllemezek szinte felforrósodnak, a hideg vizes zuhany stresszt okozhat.
A melegben a növények a mechanikai sérüléseket is rosszabbul viselik, kifejezetten ártó például a kézi öntöző erős sugara. A nyári időszakban a vizes közeg segíti az ártó gombafajok felszaporodását, ezt az elszíneződő foltok (barna foltok, sárga foltok esetleg súlyosabb esetben szalmásodás) és növénypusztulás formájában észlelhetjük.

Legmegfelelőbb a hajnali, kora reggeli gyepöntözés! 
A párolgás ekkor a legkisebb, tehát takarékos, főleg akkor fontos tényező, ha hálózatról öntözöl. A beszivárgás a talajba gyors, a talaj ilyenkor a leghidegebb a nap folyamán. Az esti öntözés során a befülledés kedvez a már említett gyepgombák okozta betegségek és állati kártevők terjedésének.

Mikor lehet a főszabálytól eltérni? 
Egyetlen ok adhat felmentést nappali vagy esti órákban való öntözés tilalma alól, az, ha a kút vagy más vízbázis, a reggeli időszakban kapacitásának elégtelensége miatt nem tudja teljesíteni feladatát. Ebben az esetben inkább vállalva bármely előzőkben említett kockázatot, az öntözés mellett kell dönteni, mert a növény vízhez jutása a magasabb érdek. Ez főleg parkokban vagy óriás kertek esetében merül fel, ahol korlátozott a vízhez jutás.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Molnári Ákos

 Pázsit Doktor

Öntözéstechnikusa

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0