A parlagfű 10 parancsolata…

  1. A parlagfű a leggyakoribb allergén gyomnövény Magyarországon, a probléma mintegy 2,5 millió embert érint hazánkban. 
  2. Az országban körülbelül 5 millió hektár fertőzött allergén gyommal. 
  3. A sok csapadék és az elhúzódó belvíz kedvez a parlagfű terjedésének. 
  4. Az allergénektől pedig nem elég egy alkalommal megszabadítani a területet, az első fagyokig, vagyis októberig tisztán kell tartani. Amennyiben ez nem történik meg, nemcsak a büntetést, hanem az irtás és a védekezés költségeit is a tulajdonosra terhelik. 
  5. A magánterületek esetében az ingatlantulajdonosok kötelesek gondoskodni a parlagfű elleni védekezésről. 
  6. Az érintett ingatlanok tulajdonosainak a gyommentesítés költségén felül növényvédelmi bírságot is meg kell fizetnie, melyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állapít meg. A bírság összege a parlagfüves terület méretétől függően akár 5 millió forint is lehet. 
  7. Fontos kiemelni, hogy ez a kötelezettség nemcsak az ingatlan területére, hanem az ingatlan előtti közterületre, beleértve a járda és a közút közötti zöld sávra is vonatkozik.
  8. A polgármesteri hivatal munkatársai és a közterület-felügyelők július 1-ét követően folyamatosan ellenőrzik a parlagfű elleni védekezés megtörténtét. 
  9. Ha egy ingatlanon virágbimbós parlagfüvet találnak, a vonatkozó jogszabályok alapján, minden további felhívás vagy figyelmeztetés nélkül, azonnal közérdekű védekezést, „kényszerkaszálást” kell a Hivatalnak elrendelnie. 
  10. 2010 évben már több mint 50 ezer m2-en kellett kényszerkaszálást végeznie a hatóságoknak.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Kainráth András

Pázsit Doktor KERTÉSZ

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0