Szeptember

Az „augusztusra jellemző meleg időjárás” általában eltart szeptember első hetéig, amikor egy kis lehűlés szokott érkezni, amely jótékony hatású az őszi gyepmunkálatok megindításra. A teendőket javaslom áttekinteni és ütemezni. Ha az őszi munkálatok közé vetést vagy felülvetést kívánunk illeszteni, akkor a folyamatokat ennek kell alárendelni.
Ne tedd: Gyakran esnek partnereink abba a figyelmetlenségbe, hogy a gyepfelületen lévő nagy lombhullató fák őszi szokása ellenére ilyenkor terveznek vetést. Lehet vetni, de nagy körültekintést igényel, ha végül is halasztható, ilyen esetben inkább a tavaszi vetést javaslom.
Tedd meg: Ha az őszi vetés vagy felülvetés mellett döntöttél, akkor a gyomirtást, már szeptember elején el kell kezdeni, különösen arra figyelemmel, hogy az esetek nagy részében szükséges a többszöri alkalom.
Összefoglalóan, ha ősszel vetni vagy felülvetni szeretnél, idejében kezd el az előkészítő munkálatokat, mert azok különböző várakozási időket is tartalmazhatnak és a végén a növendék füvek kelése” beleszaladhat” a fagyveszélyes télelőbe.

Ha vetést nem tervezel az őszi munkák kezdete szeptember közepe, vége is lehet.

Ne tedd: Ebben az időben már nem javasolom a nitrogén tartalmú tápanyagok használatát! Bár ugyan átmeneti, tetszetős zöldülést eredményeznek, megzavarják a gyep életritmusát, nem engedik idejében „telelni”, a szártöveket elvékonyítják, a növény a fagyveszélyre és a gombabetegségekre a következő tavasszal érzékenyebb lesz.

Tedd meg: A hónap második felében már a gyeplevegőztetést és a gyeplazítást el lehet végezni. A munkálatok előtt nyírjunk füvet, a vágási magasságot állítsuk kisebbre, mert így a növény a beavatkozást jobban viseli. Ha gombabetegségek tünetei mutatkoznak, ne bízz abban, hogy télen magától meggyógyul, sajnos a tél súlyosbítja a helyzetet, foglalkozz a problémával!

Október

Az előző hónap tennivalói átnyúlhatnak, de javasolom, hogy úgy ütemezd, érjünk is a végére. Jó hír, hogy a rendszeres fűnyírás szükségessége megszűnik. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell füvet nyírni, ha meleg, „fűnövesztő” idő van, akkor a nyírásról is gondoskodni kell.

Ne tedd: Különös figyelemmel kell arra lenni, hogy a díszgyepeket nem szabad vizesen nyírni. Meg kell várni, amíg a csapadék, vagy harmat felszárad, amit sepréssel siettetni tudunk.

Tedd meg: A gyeplevegőztetés és gyeplazítás mellett érdemes a „beülő” vadfüveket kiásni. Ha talaj egyenetlenségeket akarod felszámolni, vagy a talaj szerkezetét szeretnéd megváltoztatni, vagy föld erejét akarod fokozni, a talajkeverékek, biohumusz, homok stb. kiszórására itt a megfelelő alkalom.
A lehulló levelek összeseprése nem hanyagolható el büntetlenül, a gyep alatt „ki fog lyukadni”.

Hamarosan beköszöntenek a komolyabb fagyok. Az öntöző berendezést (ha az nem önleengedő) vízteleníteni kell!

November

Ha valami az előzőkben leírtakból elmaradt, sürgősen pótolni kell! Seperni szükséges, ha a gyep nő, nyírni muszáj.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Koszó Kevin

Pázsit Doktor KERTÉSZ és

Tuja Doktor

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0