Őszi gyepápolás? 

Ősszel a súlypont a szártövek és a gyökérzet fejlődésére helyeződik át. Az a kerttulajdonos, aki számára ez már periférikus, a későbbiekben komoly kihívásokkal nézhet szembe.         

A legtöbben valóban csak a föld feletti zöld szőnyeget tekintik fontosnak. Használati szempontból jól is van ez így. Tavasszal és nyáron a fű élettani ciklusa idomul a kerttulajdonos szemléletéhez és ez irányú elvárásaihoz, a zöldállomány erőteljes növelése az időszerű feladat. A nyár kánikulai forróságában a fű növekedését a növény leállítja és bár a hőmérséklet visszaesésével újra megindul, már nem fogja elérni a tavaszi növekedési maximumot.

Miért fontos az őszi gyepápolás?

Az, hogy jövő évben satnya vagy elégtelen gyökérzet és tövek tartják a levéllemezeket, az jellemzően az őszi munkák során alapozódik meg.   A közeli évszakokban elgyengült talajfelszín közeli növényi részek között gomba- és vírusbetegségek, kórokozók és kártevők fenyegethetnek. Ilyen körülmények között szinte biztosra vehetők a téli- tavaszi gyepbetegségek kialakulása.

A nyári időszakból az őszbe belépő gyep általában- a folyamatos nyírás okán- tápanyagoktól megfosztott, több esetben mohos vagy gyomok által támadott állapotban van. A gyomok és a moha visszaszorítása nélkül a gyep tavaszra, a fenyegetettség mértékében, akár el is halhat a gyep. A gyep- és a talajlazításának, őszi esedékességét és a gyep felülvetésének fontosságát folyamatosan hangsúlyozzuk.
Az őszi gyeptrágyázás fontosságát a szakma abszolút elismeri, az alkalmazott anyagok tekintetében azonban eltérő sok esetben hajmeresztő megoldások születnek.

Nézzünk néhányat az őszi gyeptrágyázás megoldásai közül!

Találkozhatunk például, érett szarvasmarhatrágya kiszórásával vagy erre buzdítással.

A szarvasmarha trágya ősi környezetbarát talajerő-javító anyag, úgy használják, hogy a talajba dolgozzák (szántják) vagy felülszórják, és beszivárgás után vetik a kultúrnövényt ( de avval fizikálisan nem érintkezik). Alpesi legelőkön találkozhatunk még higított (folyékony) kiszórással, ami ott igen jó megoldásnak számít.

Mi a baj a folyékony szarvasmarha trágyázással? 

Hát az, hogy először is a kerti diszgyepet nem szántjuk. A szarvasmarha trágya földfelszínre való kiszórása esetén a gyepet megégeti (elsősorban túlzott Nitrogén tartalma miatt). Az állatok emésztőrendszeréből a gyommagvak csirázó képesen kerülnek ki, ezáltal ha ezt tesszük a gyepre, már el is intéztük, hogy jövőre gyomos legyen.

Mi a helyzet a „gombakomposzttal” a füvön?

Botrányt fogok okozni!

Óriási ötlet”‘ a gombakomposzt kiszórása. De nem a füvön.

Ez a letermett,vagyis tápanyagot már nem vagy csak csekély mértékben tartalmazó gombamicéliumokkal átszőtt, valójában akár nehézfémeket is hordozó környezetkárosító anyag, amelyet „el kell tüntetni”. Az eltüntetés módja az állati trágyával való feldúsítás, a környezetkárosító „ártalmatlanság” szintjéig. A probléma csak az, hogy az „átérési” folyamat lassú és költséges, nehezen dokumentálható vagy egyáltalán nem teszik meg. A szántóföldre, az eljárás drága, ahol a talajba dolgozással még elfogadható lenne, ezért irány a kert.

Sajnos tapasztaltatlan kertésztek az alapérvelést elhiszik és gyakran alkalmazzák a „gombakomposztot” teszik ezt akár a gyep alá is „időzített bomba” ként.

Hadd térjek rá egy fontos részletre! Mitől ketyeg a bomba?

Annak okán, hogy az esetek többségében egy éven belül a gombafonalak az új környezetben újraélednek,
Marmaris (Tündérkör) nehezen gyógyítható szimptómájával nézhetsz szembe, Melynek legtöbbször a vége a rettegett földcsere, javaslom inkább ne tedd!

Nos és mit várjunk a hosszúhatású gyepműtrágyáktól ?

Végül a „nagy találmány” az egész évben használható „hosszan feltáródó okos” műtrágya. Az okosság az benne, hogya lebomlási időt elnyujtja, de a nitrogént még összel is adagolja.

A gyeptrágyázás Fő szabálya őszre:

Ősszel már csak csekély mennyiségben szabad használni nitrogén tartalmú tápanyagokat!

Bár ugyan még tetszetős zöldülést eredményezhetnek, megzavarják a gyep életritmusát, nem engedik idejében „telelni”, a szártöveket elvékonyítják, a növény a fagyveszélyre és a gombabetegségekre a következő tavasszal érzékenyebb lesz.
Nézzük meg az alkalmazni kívánt műtrágya összetételét, ha jelentős Nitrogént is tartalmaz, tegyük el jövő tavaszra! Megéri.

 

Hát akkor mit használjunk ősszel a gyepen?

A száraz felülszórások tekintetében javallott a dúsított komposzt, a biohumusz esetleg a Kálium fejsúlyos műtrágyák, de a leginkább a környezetbarát tápoldatok és élőflórák. Esetleg a homok jön szóba, ha lazítani kell a feltalajt.

Ha segítségre van szükséged, hívd az illetékes Pázsit Doktort

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Balogh Zsolt

Dél- Pest Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0